Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рік боротьби всіх проти всіх

Вівторок, 28 листопада 2000, 18:03
Політологи почали оприлюднювати перші підсумки 2000 політичного року. Вони не дуже втішні для Ющенка і очікувані для Кучми.

"Логіка боротьби олігархів за свої права вже призвела до появи надзвичайно своєрідної парламентської більшості, діяльність якої загрожує остаточною дискредитацією Верховної Ради, до послаблення уряду і фактичного розколу виконавчої влади з середини", - так надзвичайно жорстко охарактеризував політичні процеси 2000 року головний редактор наукового журналу "Політична думка" Олександр Дергачов.

"Ми маємо сьогодні ще суперечливішу ситуацію, ніж рік тому", - вважає шеф-редактор "Політичної думки" Володимир Полохало. Ющенко не буде головою повноцінного уряду доти, доки в ньому буде "п'ята колонна". На думку Полохало, в Кабміні є реальні гравці проти самого прем'єра. За його словами, які передає УНІАН, Ющенку варто "ультимативно" поставити питання про зміну частини уряду. Якщо він, звичайно, "думає про свою політичну перспективу".

Ще одна проблема – існування декількох нижчих владних структур, які фінансово незалежні від уряду і тому фактично йому не підпорядковуються. Зокрема, це Державна податкова адміністрація, яка "вже місяць веде відкриту війну проти офіційного уряду". Друга - це голови обласних держадміністрацій, які перебувають під прямою владою президента і його адміністрації.

Метою олігархів після того, як вони "захопили ключові позиції у парламентській більшості", є контроль над урядом". Посилюється процес ізоляції уряду від управління на загальнонаціональному рівні, вважає Полохало.

"І хоча президентові кортить позбавити олігархів можливості впливати на політику, він не може цього зробити, оскільки саме олігархи і стали тим підгрунтям, на якому базувалася його перемога. Тож реальні зміни в українській політиці можливі були лише за умови зміни Президента і всієї структури вертикальної виконавчої влади. А це за нинішніх умов неможливо, оскільки немає альтернативи".

Ще одна риса 2000 року – процес депарламентаризації, який розпочався після квітневого референдуму. Взагалі ж, на думку Полохала, Кучма виграв цей політичний рік і має всі шанси зробити парламент "правильнішим", тобто недемократичним і залежним.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: