Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент підклав енергосвиню прем'єру

П'ятниця, 3 листопада 2000, 13:45
Повісивши відповідальність на прем'єра за стан в енергетиці, Кучма вирішив забрати в уряду частину повноважень.

Обрізання функцій уряду Кучма зробив своїм указом, яким вивів із підпорядкування Кабміну національну комісію з регулювання енергоринку. Паралельно гарант розширив поле її діяльності.

До видачі ліцензій на транспортування та торгівлю газом і електроенергією, а також на прокачування нафти додалися повноваження з узгодження тарифів на транспортування енергоресурсів. Крім цього, комісія одержала ще віз функцій. Вона буде "курувати проекти з будівництва нових транспортних потужностей, брати участь в підготовці міжнародних договорів України, а також займатися адаптацією українського законодавства з питань природних монополій до законодавства Європейського союзу".

Один із питань, яким перейматиметься комісія з енергоринку - будівництво нових транспортних систем. Зараз, за даними німецького агентства ДПА, українська газотранспортна система - найбільш корумпована система. "Щорічно Україна через це втрачає в енергетиці близько півмільярда доларів", - цитує ДПА агентство УНІАН.

Як пишуть російські "Ведомости", комісія з регулювання енергоринку стає головним регулюючим органом у ПЕК України. За урядом залишається "зовнішньоторговельне регулювання комплексу, зокрема встановлення експортно-імпортних мит". Очолить комісію, за припущенням джерела "Ведомостей" у самій комісії, хтось із співробітників адміністрації президента.

"Забравши в Кабінета міністрів велику частину регулюючих функцій в області палива й енергетики, президент країни Леонід Кучма різко загострив політичну ситуацію, зате полегшив Росії задачу відстоювання її інтересів в українському ПЕК", - пишуть "Ведомости". "Кабінет міністрів не міг порозумітися з комісією, і в ньому постійно були розбіжності з цього приводу. Для Росії тепер буде більше узгодженості", - сказав "Ведомостям" джерело в комісії.

Газета пов'язує перепідпорядкування комісії зі скандалом навколо розбіжностей у бухгалтерії Юлії Тимошенко і Євгена Марчука. А за даними ДПА, більшість західних експертів у цій дискусії зайняли позицію уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування