Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Проти обхідного газопроводу лишилась сама Україна
ЄС і Польща тепер "за"

Середа, 8 листопада 2000, 15:18
Навряд чи приїзд до Києва президента Єврокомісії Романо Проді стане концентратом гарних звісток. ЄС усувається від конфлікту навколо обхідного газопроводу, залишивши це питання на розсуд західних компаній. А на майбутнє Проді дав гарну пораду Україні - вчасно сплачувати за куплений газ. Водночас змінює позицію і Польща.

"ЄС не збирається робити протеже Україні у її відносинах з державами колишнього СРСР", - передає польське пресове агентство із посиланням на президента Єврокомісії. "Щодо питання майбутнього будівництва газопроводів з Росії до країн ЄС в обхід України, Проді вважає, що це справа газових концернів". Саме так, як передає УНІАН, поінформували польське агентство у переддень візиту голови виконавчого органу Євросоюзу.

Проді також нагадує, що економічне співробітництво між ЄС і Україною та між Києвом і Москвою "має базуватися на відповідальності - якщо щось купуєш, то за це платиш", передає УНІАН слова "єврократа". Водночас польське агентство повідомляє, що президент Єврокомісії має намір висловити в Києві підтримку реформам, започаткованим урядом Ющенка, та особисто керівнику уряду.

А тим часом сама Польща знайшла таки формулювання, згідно з яким можна і газопровід в обхід України будувати, і товариські відносини з сусідою зберегти. Згідно з повідомленням Радіо "Свобода", за новою формулою Варшава погоджується на пропозицію європейських компаній та Росії за умови, що новою трубою будуть постачати лише додаткові об'єми "блакитного палива". Як зазначив віце-прем'єр Януш Штейхоф, нова гілка трубопроводу "має не порушувати існуючий статус-кво щодо будь-якого сусіди". І, за його словами, вже "невідкладно" треба починати переговори про збільшення постачань газу до Європи. Під час візиту до Києва останньої неділі Штейхоф також зазначив в телеінтерв'ю, що важливим є не те, якою територією проходитиме газопровід, а склад учасників консорціуму. Дійсно, неважливо, бо гроші за транзит отримуватиме Польща.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування