Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко, який убив у собі раба

Середа, 3 січня 2001, 20:15
Ющенко – прем'єр, який переріс штанці Пустовойтенка. Він якщо й боїться розколу більшості на пропрезидентську та проурядову, то водночас не піддає сумніву таланти Тимошенко і не збирається йти хоч із кимось на компроміси у принципових моментах. "Політика нашого уряду – політика безальтернативна" – заявив прем'єр в інтерв'ю "Україні молодій" і додав: "Це аксіома".

"Втрата політичної більшості - це найбільша драма, яка може виникнути в роботі уряду в 2001 році. Я не допущу такого формулювання, як пропрезидентська частина і, окремо, проурядова частина. (…) Ми не допускатимемо поділу політики на президентську та урядову".

"Вікторе Андрійовичу, як ви ставитеся до процесу об'єднання певних політичних сил саме навколо уряду?"

"Я намагаюся стояти осторонь цього питання..."

З одного боку, логіка прем'єра зрозуміла. Він пам'ятає, хто підписував указ про його призначення головою уряду наприкінці 1999 року. Він також знає, з якими шаленими ревнощами ця особа сприймає тільки чутки про втрату контролю над частково прирученою Верховною Радою.

Інші висловлювання Ющенка показують, що насправді він уже є живим втіленням страшних снів Кучми. Він заявляє, що "на іншу політику наш уряд не здатний". "У нас є концепція поглядів, за яку ми поклали голову на плаху і сказали: оце буде вигідно кожному українцеві, і ті політики, які підтримують цей напрям, також виграють". Таким чином – формулою "вигідно українцям – вигідно олігархам" – Ющенко відповів Волкову та іншим магнатам на їх закиди про те, що вони, мовляв, Віктора Андрійовича підтримали, а він в уряд представників їхніх фракцій не запросив.

Крім того, Ющенко знову підтвердив, що не має претензій до Тимошенко: "Задоволений усіма її діями в енергетичному секторі. Робота, яку вона робить, це - важлива й успішна робота". Показово, що минулого тижня в інтерв'ю "Независимой газете" Волков знову без церемоній порадив позбавити уряд тягаря в особі Юлії Володимирівни.

Проте на цьому погані звістки для українських олігархів не закінчуються. Також майже прямим текстом прем'єр відкинув ідею про коаліційний уряд: "Сьогодні у більшості - 11 фракцій. Якщо говорити про коаліцію, то можливо координувати об'єднання двох, ну трьох сил. А якщо говорити про 11 сил, то буде дуже важко".

Ці відповіді є дуже характерними для українського прем'єра. Протягом інтерв'ю він чи не клявся у відкритості до співпраці і щирих намірах гуртом будувати нову Україну. Але ці репліки дають чітке уявлення – Ющенко вже є самодостатньою фігурою, яка відчула нарешті свою силу і готова сама диктувати умови. Під акомпонемент своїх мудрих реплік.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування