Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Парад" кримінальних справ

П'ятниця, 5 січня 2001, 14:26
Про сумну для віце-прем'єра новину на прес-конференції для обраних журналістів повідомив в п'ятницю – традиційний день викриттів – заступник генерального прокуратура Микола Обіход. Карні справи порушила сама генеральна прокуратура.

Як передає Інтерфакс-Україна слова Обіхода, одна справа проти Юлії Тимошенко порушена за двома статтями кримінального кодексу - ст. 70 (контрабанда) і 172 (фальсифікація документів). Друга – за фактом ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах.

Першу справу генпрокуратура проти віце-прем'єра порушила "за фальсифікацію документів і контрабанду в 1996 році російського природного газу в об'ємі біля 3 мільярдів кубометрів на суму 445 мільйонів гривень через митний кордон України в складі організованої групи шляхом використання фіктивних документів". Цитуємо за Обіходом.

З його слів, корпорація ЄЕСУ незаконно оформляла через митницю України імпорт природного газу ніби як постачання від британської фірми United Energy Ltd., і на цій основі створила передумови для незаконного перерахунку валюти в особливо великих розмірах на рахунки цієї британської фірми з України під виглядом оплати за природний газ.

Крім ЄЕСУ, на рахунки United Energy Ltd. перераховувалися кошти інших українських споживачів російського газу. При цьому Обіход навів як приклад факт, коли в 1996-1997 роках корпорація за офіційними даними отримала від російського АТ "Газпром" понад 33 мільярда кубометрів газу, з якого ЄЕСУ взяла на облік і показала в митних деклараціях тільки 31 мільярд кубометрів. З його слів, незаконно оформлена була переважна його частина – як газ, який ніби надійшов від британської фірми на загальну суму становила 2,5 мільярди доларів.

Внаслідок операцій, вважає Обіход, подальша доля перерахованих з країни коштів була "схована" від контролюючих органів. "Корпорація незаконно перерахувала на закордонні рахунки компанії United Energy Ltd. під виглядом розрахунків за природний газ валютні кошти на суму 700 мільйонів доларів", - сказав Обіход. Крім цього, ЄЕСУ перерахувала, не маючи на те підстав, кошти у іноземній валюті фірмі "Корлан ентерпрайзез лімітед", зареєстрованій у Дугласі (Велика Британія). "Внаслідок цієї незаконної операції всього за межі України було вивезено понад 1,1 мільярди доларів", - сказав Обіход.

З його слів, слідству вже відома подальша доля частини цієї суми.

Друга справа, порушена проти Тимошенко – за фактом ухилення від сплати податків на суму 149 тисяч доларів (частина 2 статті 148 кримінального кодексу). "Основою для порушення справи стали виявлені документи і дані, які вказують на те, що Юлія Тимошенко, заснувавши разом із своїм чоловіком Олександром компанію "Сомолі ентерпрайзез лімітед" на Кіпрі, отримала від цієї компанії прибуток на загальну суму біля 1 мільйона доларів".

Зі слів Обіхода, кошти з Кіпру перераховувалися в "Інкомбанк" (Москва): "Їх надходження в 1997-1999 роках Юлія Тимошенко, вже ставши народним депутатом, приховала від українських податкових органів і ухилилася від сплати податків".

Ще по один справі генпрокуратура порушила проти Олександра Тимошенка і Павла Лазаренка. Щодо першого – за фактом неодноразової дачі хабарів в 1996 році екс-прем'єру на загальну суму 75 мільйонів доларів. "Кошти перераховувалися з рахунків власної офшорної фірми "Сомолі ентерпрайзез лімітед" в одному з кіпрских банків на таємні банківські рахунки Лазаренка за сприяння в діяльності корпорації ЄЕСУ", - заявив Обіход. Проти Лазаренка, відповідно, справу порушено за фактом отримання цих хабарів.

Всю історію комерційних зв'язків Лазаренка та його партнерів генпрокуратура називає "газовою справою". Обіход повідомив, що всі карні справи щодо Юлії Тимошенко, керівників ЄЕСУ Олександра Тимошенка і Валерія Фальковича об'єднані в одне провадження зі справою Павла Лазаренка.

"Парад" карних справ розпочався після того, як наприкінці 2000 року генпрокуратура отримала в рамках правової допомоги з Швейцарії частину матеріалів відносно основних рахунків Лазаренка в цій альпійській країні. До цього даною інформацією "слідство володіло тільки фрагментарно", повідомив Обіход. "Ми сьогодні маємо повну картину надходження коштів на особисті рахунки Лазаренка – це близько 250 мільйонів доларів, і картину їх подальшого використання екс-прем'єром, кому і куди вони перераховувалися".

Обіход не вніс ясність, чи буде Тимошенко взято під варту. На питання про міру запобігання, яка може бути обрана щодо віце-прем'єра, Обіход зазначив, що це питання "знаходиться в компетенції слідчого, який розслідує дану карну справу". При цьому він не назвав його прізвища.

Крім цих прикрощів Тимошенко ще чекає зустріч з представниками головної військової прокуратури Росії. Вони мають приїхати до Києва, щоб допитати українського віце-прем'єра у "справі генерала-полковника Георгія Олейника". Зробити це планувалося в першій половині січня.

Але навіть без цього допиту початок року в Україні задався. Уперше в історії проти діючого заступника глави уряду порушено кримінальну справу. Розмови про те, "що рішення є, але не підписане", ходять вже кілька місяців після прес-конференції Потебенько. Тоді на питання про карну справу для Тимошенко він завірив: "Буде так, як ви думаєте".

У п'ятницю крім оприлюднення компромату Обіход зробив політичну заяву, яка може дорого коштувати Ющенку. На питання журналістів, чи знав про протиправні дії Тимошенко прем'єр-міністр, заступник генерального відповів: "Людина на цій посаді повинна знати все". Незрозуміло тільки, чи має Обіход документи, а чи він просто зробив таке припущення, для профілактики.

Про те, як Генпрокуратура "ставила тенета" на Тимошенко

Російський слід у справі Тимошенко

Юлія Тимошенко також давала хабарі?

Юлію Тимошенко викликають в Росію… на допит

На Юлію Тимошенко вже завели справу. В Інтернеті

Заарештовано чоловіка віце-прем'єра Юлії Тимошенко

Черга за Юлією Тимошенко?

Тимошенко знає, скільки коштує свобода чоловіка

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування