Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ультиматуми антикучмістів

Субота, 10 лютого 2001, 19:46
Акції "Україна без Кучми" відмовляється від переговорів до зняття силовиків, заявив співкоординатор антикучмівського руху Володимир Чемерис. За стіл переговорів протестуючі готові сісти тільки з двома особами - або з Кучмою, або з його "повноважним представником".

На переговорах опозиція підійматиме питання "виконання нашої вимоги: відставки Кучми". "Чи Кучма підписує заяву про свою відставку, чи процедура імпічменту, чи то дострокові вибори", - сказав Чемерис в інтерв’ю Майдан-інформ. Також антикучмісти хочуть обговорити з "гарантом" або його представником "питання зміни системи влади, тобто, якою має бути Україна після Кучми". "Перехід до парламентської республіки чи до парламентсько-президентської, - я не бачу особливої різниці в цих термінах. Парламентська республіка не означає ліквідації інституту президентства, - в більшості європейських країн існує посада президента, який виконує представницькі функції".

Про невдалі переговори з Пустовойтенком, який прийшов без санкції Банкової, Чемерис говорить як про "несерйозні". "Є кілька групок біля президента, там є групка Суркіса, групка Волкова, групка Пустовойтенка, групка Пінчука і таке інше. Ця групка Пустовойтенка хотіла показати свою потрібність президенту. Це була власна ініціатива Пустовойтенка - виступити посередником. Його пропозиції були такі: хлопці, ви не починаєте акцію 6 лютого - натомість пропонував, що президент розгляне питання силовиків. Більш детальні його пропозиції були такі: Деркач - відставка, Кравченко - усунення на час розслідування, а про Потебенька не було нічого. Він мав на увазі, що Верховна Рада повинна сама розібратися з генеральним прокурором. Ці пропозиції були, звичайно, настільки несерйозними, що просто їх не було сенсу розглядати".

Метафори, які влада вживає до антикучмістів і аналогії з пивним путчем у Мюнхені в 1923 році викликають у Чемериса бажання нагадати Основний закон: "Наша акція відбувається в рамках Конституції України, яка гарантує право народу на протест. Вона також гарантує право народу вносити зміни до Конституції. Я розумію, що їм хочеться подати нашу діяльність, спрямовану на відставку президента, як посягання на конституційний лад".

Як вважає співкоординатор антикучмівського руху, після відставки Кучми фракції, представники яких є у "Форумі національного порятунку", змогли б утворити уряд національної єдності на перехідний період. Зараз же, за його спостереженнями, поки що "формується ядро нової більшості". Проте нинішні явища в опозиційному русі мають і негативні моменти: "Партії, які вичікували до останнього моменту, після того, як акція набула обертів, вирішили вскочити на підніжку поїзда, який от-от має відходити". Ну а називається це потяг "Другий етап національно-демократичної революції". І на його шляху подолано першу зупинку - "Україна без Кучми", вважає Чемерис, вже дала перші результати: "Цією акцією ми зробили крок до європейського розвитку України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
15:26
фотоПерепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники затримали двох чоловіків
15:22
Вчені визначили, наскільки шум шкодить птахам. А як щодо людей?
15:13
Поліція та СБУ прийшли з обшуками до "Київтеплоенерго", робота підприємства заблокована - КП
15:10
Росія поновила доставку нафти державним "Совкомфлотом" до Індії - Reuters
14:48
Made in China більше не лякає: "китайці" захоплюють український ринок
14:40
відеоГУР повідомло про знищення у Москві ворожого гелікоптера Ка-32
14:39
У США представили найбільший у світі 3D-принтер, який може надрукувати будинок за 3 дні
14:39
відеоССО показали результати роботи на Донеччині: у ворога мінус БТР та два БМП 
14:30
Київ стягнув з підрядника метро на Виноградар 139 мільйонів, зароблених з незаконного депозиту
14:16
КолонкаЗавдяки Антикорраді при Міноборони на харчуванні для ЗСУ вдалося зекономити 4 млрд
Усі новини...