Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

АКЦІЯ "УКРАЇНА БЕЗ КУЧМИ"

Неділя, 25 лютого 2001, 15:14

На Хрещатику в неділю ввечері завершився трибунал над Кучмою. Суд визнав президента винним у в зникненні Гонгадзе, переслідуванні політичних опонентів і незалежних ЗМІ, в корупції, хабарництві, у зловживанні владою і спробі конституційного перевороту. Крім того, суд наполягає на проведенні судово-психіатричної експертизи обвинуваченого, а його опудало поки що взяли під варту. Ще одним рішенням суду Кучмі висловлено "загальну ганьбу та презирство народу". Рішення "народного трибуналу" також вирішено відправити до Верховної Ради.

Учасники народного трибуналу в Києві на Хрещатику

Багатотисячна колона пройшла вулицею Інститутською до будівлі Верховного суду, поставила там клітку з Кучмелом (від слова Кучма і чучело - опудало). Після того, скандуючи "Кучму геть!", вони пішли до міністерства внутрішніх справ, та повз адміністрацію президента знову вийшли на Хрещатик.

Опудало було одягнено у сірий костюм і традиційну для неофіційного Кучми чорну "водолазку". Враховуючи, що на масляну один одного пробачають, опозиція готова пробачити Кучму, сказав Луценко. Щоправда, за однієї умови – якщо він піде у відставку до кінця дня.

Під Верховним судом один з пересічних мітингуючих, "будівельник з Криму", отямився і начав голосувати: "Люди, а піде Кучма, хто ж тоді буде?" Жіночки та один з сивоволосих антикучмістів спробували вступити у дискусію, але назвали його "алкашом" і "провокатором", побачивши в його руках літрову пляшку "Ром-коли".

Спокій будинку адміністрації Кучми на Банковій охороняв потрійний кордон міліції. Перший ряд у три десятки ОМОНівців – у шоломах і бронежилетах.

Кучмі на "трибуналі" було надано останнє слово. "Судді взагалі, б****, подонкі", - відповів словами классика один з мітингуючих.

Під час мітингу на Хрещатику, в традиційному місці проведення недільних демонстрацій, було дуже багатолюдно. Точну кількість що мітингують оцінити складно, оскільки колони розтяглися по всій центральній вулиці столиці, а також через велику кількість роззяв. Журналісти оцінили кількість присутніх в 5-7 тисяч. Радіо "Ехо Москви" з посиланням на міліцію передало, що у акції взяли участь 30 тисяч демонстрантів.

Народний трибунал над Кучмою був досить видовищним, але дещо затягнутим дійством, враховуючи температуру мінус 5. Юрій Луценко, який вів засідання суду, надяг стилізовану чорну суддівську мантію. Перед ним стояв хлопець, вочевидь стилізуючи сліпу Феміду, зі стилізованими вагами - довгою жердиною, з прив'язаними з двох боків пластмасовими мисками.

Оскільки Кучма, як вірно зауважили організатори суду, не міг бути присутній на всіх судах, на яких його судять, його представляли два громадських обвинувача в синіх мантіях. Від імені народу гаранта обвинувачували два громадських обвинувача у червоних мантіях.

Після майже полуторагодинного судового засідання на п'ятиградусному морозі, Кучму визнали винним у порушенні 11 статей карного кодексу. Він винен у причетності до викрадення і вбивства Георгія Гонгадзе, переслідуванні політичних опонентів і незалежних ЗМІ, в тому числі - Вячеслава Черновіла, організації теракту проти Наталі Вітренко, корумпованості, хабарництві, крадіжці бюджетних коштів, спробі Конституційного перевороту.

Громадські адвокати як могли захищали Кучму. Після того, як на підтвердження своїх слів один з обвинувачів процитував уривок з розшифровок плівок Мельниченка, на яких Кучма "замовляє" Гонгадзе, громадський захисник заявив протест. "Те, що було сказано, не схоже на достовірні плівки - я не почув матів. Без номенклатурно-блатних матюків ідентифікація плівок ставиться нами під сумнів", з всією серйозністю вимовив захисник.

Адвокатам не сподобалося, що Кучму звинувачують у переслідуванні ЗМІ. "Слава Богу, поки що живі і здорові інші журналісти… А "деркачекісти", а зараз і "радчекісти" не заважають друкувати окремі видання за кордоном". Лариса Скорик, яку призначили громадським захисником гаранта, спростувала обвинувачення Кучми у переслідуванні політичних опонентів. За її словами, Кучма, наприклад, демонструє ледве чи не лагідність по відношенню до головного комуніста країни Петра Симоненка. Що уже казати про інших представників опозиції, коли влада настільки приязно ставиться до самого "ярого" опозиціонера?

Один раз головуючому на суді довелося вдатися до цензури - коли обвинувачення стало зачитувати список тих, хто підписалися під вимогою про проведення референдуму.

Тоді адвокатам нічого не залишалося робити, як попросити для свого підзахисного "примусового медично-психіатричного огляду і лікування у Дніпропетровській психлікарні закритого типу".

Для Георгія співають друзі з

Перед демонстрантами виступили рок-групи. Першими концерт відкрив "Мертвий півень", перша пісня - для Георгія. Перед цим натовп розігрівали учасники народної самодіяльності - вони "в лицах" зачитали пародію на плівки Мельниченка, народ реготав до упаду.

Поки колони йшли до Хрещатику, їх зустрічали по-різному - одні говорили "Бачиш, там одні студенти, вони по 5 гривень собі заробляють!" (явний продукт УТ-!). Товсті тіточки, уплітаючи дешеві пельмені прямо на вулиці, сперечалися одна з другою "Їм Кучма не подобається!! А зараз їм і Ющенко не подобається! А кого ж вони поставлять?".

Але більша частина людей з цікавістю поглядала на демонстрантів, хапали листівки, вставали вище на бордюри, щоб побачити лозунги і плакати. Серед них, наприклад, такий - www.kuchma.fuckoff.ua. Кучму вже посилають по інтернету!

До речі, Михайла Свистовича, прес-секретаря акції "Україна без Кучми", міліція відпустила після обіду. Причину затримки київське МВС пояснило своїм побоюванням перед "різними варіантами розвитку подій" - Свистович приніс у наметове містечко велику спортивну сумку з порожніми пляшками.

Михайла Свистовича було затримано о пів на першу дня неділі на Хрещатику. Він був доставлений до Московського райвідділу міліції, причини затримання йому не пояснили.

У наметовому містечку цю акцію розцінили як провокацію напередодні "народного трибуналу" над Кучмою на Майдані, передає Інтерфакс-Україна.

Перед основними подіями центральний район міста наповнений міліцією. Київське управління МВС у день акції поширила заяву, де повідомило про свою непоінформованість щодо приїзду до столиці провокаторів із регіонів. Тим же, хто поширює інформацію про провокації, які готуються, запропоновано повідомити про них в органи внутрішніх справ. "Інакше ми будемо мати всі підстави вважати, що такі особи виношують свої наміри і відповідно беруть на себе відповідальність за їхні можливі наслідки".

Перед акцією на Майдані київська обласна організація УНР провела мітинг на площі Лесі Українки, де взяли участь близько 300 осіб, передає агентство. Гасла залишилися незмінними - "Кучмістів і комуністів - геть з України", "Кучма, іди у відставку".

Колона відправилася тротуарами убік палацу "Україна", де вона має намір об'єднатися з іншими учасниками акції протесту перед походом на Хрещатик.

О 15.00 партії "Собор" і "Батьківщина" провели мітинг біля Палацу спорту. У це ж час на Львівській площі зібралося Галицьке земляцтво. "Реформи і порядок" вибрали місцем зборів будинок профспілок на Хрещатику.

А в Дніпропетровську в неділю удень відбувся мітинг у рамках акції "Україна без Кучми" - не зважаючи на відмову місцевої влади в дозволі на його проведення.

Близько 300 представників комітету "За Україну без Кучми" зібралися в центрі міста. Площа перед пам'ятником Чкалова, яка була заявлена як місце проведення мітингу, була оточена щільним кордоном співробітників правоохоронних органів. До того ж велися роботи інженерною технікою (у неділю!).

Маніфестанти розмістилися по інший бік дороги від заявленого місця - перед кінотеатром "Родіна".

Про події протягом тижня перед акцією, про рішення київського суду знести наметове містечко на Хрещатику і по те, чому це не було зроблено, читайте тут

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: