Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Український президент бореться за виживання

Четвер, 8 лютого 2001, 13:04
Ukrainian president fights for survival

Президент України Леонід Кучма вчора боровся за своє політичне життя після того, як Генеральна прокуратура закінчила свій багатомісячний опір та підтвердила, що аудіоплівки, які свідчать про причетність президента до вбивства опозиційного журналіста, є справжніми.

Оголошення про це відбулося в день, коли тисячі анти-кучмівських демонстрантів пройшли вулицями Києва, виголошуючи, що президентське оточення являє собою гніздо корупції, лише для того, щоб стикнутись з головорізами у масках, які зруйнували "наметове містечко", створене протестуючими на головній торгівельній вулиці столиці.

Загроза політичному виживанню Кучми збільшилась, після того, як головні опозиційні лідери відомої своєю роздрібненістю української політичної сцени оголосили про своє об’єднання на анти-кучмівській платформі.

Проте, найбільшою загрозою збереженню його влади стало підтвердження Генеральною прокуратурою того, що голос Кучми був на плівці, яка знаходиться у центрі так званого "скандалу Гонгадзе".

Георгій Гонгадзе, редактор української інтернет-газети, що зосереджувалася на викритті корупції, зник у вересні минулого року; обезголовлене тіло, що, як вважають, належить йому, було знайдене у лісі неподалік від Києва у листопаді.

Після заперечення факту належності трупа Гонгадзе та наступного затягування розслідування, щоб виграти час, влада зараз зазначає, що вона більш, ніж на 99% впевнена, що зниклого журналіста було вбито і що обезголовлене тіло справді належить йому.

Офіцер охорони Президента таємно здійснив записи розмов у президентському кабінеті, які показують, що Л.Кучма, Міністр внутрішніх справ та керівні особи служби безпеки використовують лайливу мову, обговорюючи операцію викрадення, для того щоб позбутися "набридливого" журналіста.

Кучма стійко заперечував ці звинувачення, проте міжнародний тиск на нього зростає, і рух протесту під назвою "Україна без Кучми" набирає сили. Тим часом, колишні політичні союзники залишають його, приєднуючись до опозиції, яка вимагає імпічменту.

Після кількох тижнів суперечливих заяв генеральної прокуратури, які розглядалися багатьма як спроби замовчування, заступник генерального прокурора Олексій Баганець вчора зазначив, що Кучма, міністр внутрішніх справ, голова Служби безпеки та глава адміністрації президента були допитані з приводу записів та підтвердили, що їх голоси справді можна почути на цих плівках.

Він також зазначив, що хоча голоси є справжніми, записи були відредаговані і президент все ще заперечує, що інкрімінуючі свідоцтва по справі Гонгадзе є автентичними.

У понеділок член парламенту Сергій Головатий повідомив, що Кучма сказав йому, що плівки є оригінальними.

"Я визнаю, що записи Мельниченка є справжніми. Це правда, що мене записували. Я визнаю це," - процитував Головатий слова Кучми.

Записи були зроблені колишнім президентським охоронцем Михайлом Мельниченком, який розмістив цифровий диктофон під диваном у кабінеті президента.

Він втік з країни разом із сім’єю після того, як Генеральна прокуратура видала ордер на його арешт.

Вважається, що Мельниченко знаходиться у Празі, і Рада Європи оприлюднила заяву з вимогою до своїх країн-членів не видавати його Україні.

Генеральний прокурор Михайло Потебенько спочатку казав, що плівки є фальшивкою. Потім він проголосив, що навіть якщо вони справжні, вони були здобуті незаконним шляхом і тому не можуть бути використані в суді. Потім він наказав арештувати Мельниченка. Минулої п’ятниці Потебенька відправили у примусову шеститижневу відпустку, напередодні якої він нарешті визнав, що плівки можуть бути справжніми.

Рада Європи, Європейський союз та Посол США у Києві висловили свою стурбованість щодо цієї справи, звинувачуючи владу у надзвичайно повільному розслідуванні звинувачень та засуджуючи тиск, здійснюваний київським режимом на засоби масової інформації.

Але основний ефект від західного тиску все ще попереду. Кучма готується прийняти Президента Росії Володимира Путіна у Києві наступного тижня, а вчора контрольована державою друкарня відмовилась надрукувати щоденне видання газети Комерсант-Україна, оскільки в ній на першій шпальті була розміщена фотографія з анти-кучмівської акції, яка відбулась у вівторок, на якій демонстранти глузували з зображення президента.

Голландські та австрійські фахівці проаналізували записи Мельниченка та визнали їх справжніми.

Українські парламентарі, знайомі з плівками, кажуть, що на них є 300 годин записів, і що вибухові пасажі, що стосуються справи Гонгадзе, складаються з 11 епізодів, причому записані фрагменти покладені на плівку "без редагування або підробки".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування