Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українська поліція жорстоко придушила найбільшу демонстрацію проти президента

Неділя, 11 березня 2001, 15:49
Сотні людей атакували резиденцію Кучми, якого звинувачують у смерті журналіста

Вчора політична криза в Україні різко загострилася. Це виявилося у запеклих зіткненнях між силами безпеки й демонстрантами, які вимагали усунення з посади президента Леоніда Кучми, звинувачуваного у зникненні й імовірному вбивстві опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе. На вулицях Києва відбулися найбільші з початку кризи акції протесту. Від п’яти до десяти тисяч (за різними джерелами) протестуючих посилили тиск на Кучм у, який, не зважаючи ні на що, міцно тримається за владу й не хоче уходити.

Інциденти, що трапилися вчора, мали два головних центри. Першим з них став парк, де знаходиться пам’ятник Тарасу Шевченку, який став великим символом незалежності України. Сотні опозиціонерів зіпсували свято президенту, який прибув до пам’ятника, щоб покласти до нього вінок з квітів. Поліцейські зі щитами й у касках активно втрутилися у події. Серед постраждалих – депутатка від опозиції, а також кілька поліцейських. Коли Кучма поїхав, демонстранти розтоптали його ознаку шани поетові.

Другий фронт битви утворився навколо будинку, де міститься адміністрація президента, котрий, тим часом, виїхав на захід країни, щоб відвідати постраждалі від повені місця. Численні демонстранти вигукували антикучмівські гасла на Хрещатику (Великий київський Яр), а потім попрямували до штаб-квартири президента, кидаючи в поліцейських каміння та яйця. Нікого не було серйозно поранено, але протести сягнули такого рівня, що будь-якої миті можна очікувати на смертельні випадки, що надасть кризі ще більшої гостроти.

Вчора Кучмі та його силам безпеки довелося почути вигуки: "Фашисти! Ганьба! Геть злочинний режим!" і, насамперед, той що дав ім’я опозиційному руху: "Україна без Кучми!".

Керівники опозиції закликали народ до дій з метою повалення президента. Серед них був Олександр Мороз, керівник соціалістів, який оприлюднив магнитофонні записи, що вказують на причетність президента до справи Гонгадзе, позаяк в них міститься схожий на президентський голос, який міркує над тим, як позбавитися журналіста, чиє тіло з відтятою головою було знайдено в листопаді, через два місяці після його зникнення. Кучма спростовує все і каже, що він став жертвою пов’язаної із закордоном змови.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування