Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Буш навчить Кучму демократії
Через МВФ

Вівторок, 13 березня 2001, 18:14
Адміністрація Буша пов'язує продовження надання допомоги Україні з розв'язанням політичної кризи, що виникла у зв'язку з безпорядками в Києві. Юрій Єхануров, який зараз проводить переговори в столиці США, говорить, що спробував переконати американську адміністрацію продовжити надання допомоги, що дуже важливо для продовження розвитку ринкової демократії в країні.

Але, як з жалем зазначив перший віце-прем'єр в інтерв'ю Reuters, минулого тижня на зустрічі, де обговорювалося питання про допомогу Україні, експерт Ради Нацбезпеки по Європі ясно дав зрозуміти, що "США хотіли б, щоб це (політичні проблеми) було вирішене".

Експерт Денієл Фрайд сказав, що Україна сама має справитися з політичними хвилюваннями. Відповідаючи на питання про те, чи пообіцяв Фрайд, що надання допомоги буде продовжене, Єхануров відповів: "Ні, не обіцяв… Це рішення не може бути прийняте відразу". Кореспондентам агентства не вдалося уточнити цю інформацію в Фрайда.

Минулого року Вашингтон надав Києву $187 мільйонів. Більш того, Україна, як відомо, в останній рік адміністрації Клінтона була названа однією з чотирьох країн, чия зростаюча демократія потребує підтримки з боку США. Велика частина такої допомоги зараз видається недержавним організаціям.

Єхануров переконує, що Кучма не піде у відставку. "Для цього немає жодних підстав. Процеси, що відбуваються зараз в Україні, відбивають думку невеликої групи людей".

Єхануров визнав, що політичні проблеми заважають уряду реалізовувати економічні реформи, які дозволили б досягнути показники відповідно до вимог МВФ, оскільки загальмувався законодавчий процес.

Він говорить, що призначений в уряді головою групи, який шукає співробітництва з парламентською меншістю, і висловив оптимізм, що у березні або квітні політична ситуація втихомириться.

"Я думаю, що грунт, на якому зараз базується нинішня опозиція, зникне. Насамперед, тому що ретельно буде розсліджена справа Гонгадзе. Це означає, що суспільство в Україні отримає об'єктивну інформацію щодо розслідування цієї справи".

Він не дав прямої відповіді на запитання, чи знають в уряді, хто убив Гонгадзе. "Обов'язок розслідування лежить не на уряді, а на генеральному прокуророві".

Підтримка Кучми з боку США базувалася на його прагненні інтегруватися до Європейського Союзу і трансатлантичних організацій. Багато хто у Вашингтоні боїться, що тиск на Україну поверне її у бік Росії.

Єхануров говорить, що на переговорах у Вашингтоні в адміністрації Буша, МВФ і Всесвітньому банку, він знайшов порозуміння, що Україна знаходиться в процесі реформ і заслуговує на "розуміння" у нинішній ситуації, під час політичних хвилювань. Україна знайшла незалежність всього 10 років тому і тільки будує демократичне суспільство.

Набагато менш миролюбно Єхануров висловлювався про позицію МВФ, який так і не хоче давати гроші Україні. Єхануров підозрює, що з тих же політичних міркувань.

У іншому інтерв'ю Reuters Єхануров сердито звинуватив МВФ у блокуванні кредитування за неістотними причинами. Але не дивлячись на свою досаду, Ехануров хотів би отримати визнання з боку МВФ професіоналізму уряду, це необхідно хоч би для того, щоб подати сигнал інвесторам.

"На зустрічі з МВФ ми хочемо показати прогрес по 8 питань, які здаються МВФ "проблемними", сказав Ехануров в інтерв'ю Reuters перед зустріччю з Херстом Келлером. Список МВФ включає в себе викоріння бартеру, підвищення ефективності збору платежів в енергетичному секторі і банківську реформу.

"Ми досягли прогресу у всіх цих сферах. Нам необхідно визнання цього факту з боку МВФ, як моральне підтвердження реформ, які проводить уряд. Ми хочемо, щоб світ знав, що наш уряд дійсно проводить реформи", говорить Єхануров.

Останнього разу кредити припинили, оскільки, як вважають у МВФ, офіційний Київ так і не провів обіцяних реформ. Серед цих реформ - вимога знизити з 23% до 10% митний збір на соняшник (уряд так і не спромігся 8 разів провести це рішення через парламент). Єхануров відкинув цю вимогу, як "недоречну", кажучи, що експортери вирішують цю проблему іншим шляхом, експортуючи цю продукцію як сировину.

Чи дійсно кредитування заморожено з політичних міркувань?

"В офіційних заявах МВФ говорить, що на рішення фонду не впливають політичні чинники. Ми їм віримо. Ми маємо намір обговорити з ними 8 питань. І якщо ми вирішимо ці 8 проблем, з'являться ще 10. Коли ми вирішимо ці 10 питань, буде ще 5", - говорить Єхануров.

"Політична ситуація начебто не має жодного відношення до наших стосунків з МВФ", - говорить він з сарказмом.

Одне з джерел, наближене до переговорного процесу з Україною, говорить, що політичні міркування дійсно стримують гроші МВФ. Думка, що президент Кучма "не підтримує демократію, переважила в цьому рішенні".

"Так це чи ні, Україна отримає свої грошенята, тільки коли одна держава дасть "зелене світло", - сказав джерело, маючи на увазі США.

У той же час, не дивлячись на позицію МВФ, Всесвітній банк, здається, досяг певного прогресу в узгодженні кредитів для України.

Душан Вуйович, голова програми Всесвітнього банку по Україні, говорить, що для затвердження рішення з приводу надання транша на три роки $750 в банку пересвідчилися у наявності достатніх реформ. Вуйович говорить, що прогрес України вражає.

"Я думаю, що цей уряд зробив стрімкий прогрес", - сказав Вуйович Reuters. "Дивно, що МВФ говорить, що не виплатить наступний транш, не з економічних причин, а через структурні проблеми, що є зоною відповідальності Всесвітнього банку",

Після зустрічі з Єхануровим спікер МВФ Кетлін Уайт сказала, що Келлер висловив в бесіді з українською делегацією "зацікавленість в роботі з урядом щодо підтримки економічних реформ". Але, за її словами, обидві сторони погодилися в необхідності продовження роботи для досягнення угоди. Переговори продовжуються.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування