Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Що думають кияни про розгін наметового містечка та відставку Ющенка?

П'ятниця, 2 березня 2001, 16:00
Про розгін наметового містечка

Дії влади з розгону наметового містечка вже встигла прокоментувати більшість політиків. Свою позицію висловив Захід. Думку УТН і "Фактів" можна чути кожного дня о 21.00, а їх позиція залишиться незмінною, навіть якщо намети переїдуть катками.

Ставлення киян до дій влади за допомогою телефонного опитування з'ясовували експерти Українського центру економічних і політичних досліджень (УЦЕПІ) ім. Олександра Разумкова. Згідно з цим опитуванням, третина киян (33,4%) вважає ліквідацію міліцією наметового містечка акції "Україна без Кучми" початком силового тиску влади на опозицію. Ще 15,7% розглядають ці дії як агонію влади.

При цьому п'ята частина опитаних (21%) киян розглядають те, що відбулося як законні дії, продиктовані рішенням суду.

Тільки 3% респондентів вважають, що ліквідація наметового містечка є приводом для відставки міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка. Ще 2,7% вважає, що розгін демонстрантів - "особиста ініціатива міліцейського керівництва". Лише 5,2% опитаних розглядають розгін містечка як "кінець протистояння влади і опозиції".

29,5% опитаних не змогли відповісти на поставлене питання.

На думку президента УЦЕПІ Анатолія Гриценка, яку він висловив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна, абсолютно очевидно, що рішення суду продиктоване політичними міркуваннями, оскільки "малі архітектурні форми на Хрещатику у вигляді торгових наметів стоять досі ".

Переважна більшість респондентів - 64,6% не думають, що наметове містечко акції "Україна без Кучми" загрожувало громадському порядку. На думку 23,5%, воно все таки було загрозою. Не змогли відповісти на це питання 11,9% респондентів.

У опитуванні брали участь 772 жителя столиці старше 18-ти років.

Коментуючи результати опитування, Гриценко підкреслив, що "силовий варіант, до якого вдалася влада, підтверджує її неготовність до відвертої розмови, небажання дати відповіді на ті питання, які примусили людей вийти на вулицю".

Він також звернув увагу на неузгодженість дій влади, нагадавши, що одночасно з розгоном наметового містечка у газеті "Washington post" було опубліковано листа посла України у США, в якому йшлося, що влада налаштована на діалог і прикладом тому є проведення масової акції протесту на Хрещатику.

Президент центру вважає, що "силові дії спровокують іншу більш серйозну хвилю негативних публікацій" щодо України. "Можна прогнозувати, що на двох напрямах української зовнішньої політики США і Евросоюзу можливості співробітництва будуть сильно обмежені", - сказав він, додавши, що "коло спілкування України може звузитися до країн СНД і окремих держав, для яких демократія не проблема номер один".

Коментуючи рішення Старокиївського суду про заборону на проведення акцій на Хрещатику, Гриценко зазначив, що воно "не має правової основи". Він також вважає, що подібна заборона "відсікає" зворотний зв'язок у відносинах влади і населення.

Цифри, наведені у цьому опитуванні, фактично показують, що ідеї опозиції зрозумілі населенню столиці. Власні спостереження кореспондентів УП, які не претендують на репрезентативність, свідчать про те, що більшість випадкових перехожих на Хрещатику з цікавістю ставилися до того, що відбувалося в районі наметів. Навіть добре одягнуті люди з мобільними, брали почитати "Грані" і "Товариша". Більше того, машини, що проїжджали Хрещатиком, часто зупинялися біля наметів, і пасажири просили у жителів містечка газети, літературу, листівки. Кореспондентам УП жодного разу не доводилося бачити перехожих, які обурювалися наметами або говорили, що намети заважають їм відпочивати.

На те, що ідеї Форуму Національного Порятунку і акції "Україна без Кучми" проникли "у народ", сподіваються і депутати ВР. Член ФНП Володимир Філенко визнає, що в парламенті у опозиції немає більшості. "Однак у нас є більшість у суспільстві", - передає слова депутата, сказані на прес-конференції у п'ятницю, кореспондент УП.

Про відставку Ющенка

Центр економічних і політичних досліджень ім. Разумкова з'ясував ставлення киян до ще одного важливого на сьогодні питання. Йдеться про дуель з прем'єром трьох парламентських фракцій, які прийнято називати олігархічними, СДПУ(о), "Відродження регіонів" та "Трудова Україна". Переважна більшість киян, опитаних центром, вважає, що Віктор Ющенко має залишитися на посаді прем'єра країни. Таку думку висловили 64,6% з 772 опитаних телефоном киян.

7,5% респондентів вважають, що прем'єр-міністр має "піти у відставку і малювати картини", 4,5% вважають, що Ющенко має піти у відставку і очолити опозицію. Тільки 1,4% опитаних вважають, що глава уряду повинен поступитися місцем прем'єра першому віце-спікеру Віктору Медведчуку. Менше одного відсотка (0,9%) вважають, що Ющенко повинен поступитися місцем лідеру "Трудової України", депутату ВР України Сергієві Тігіпко. 22,5% опитаних не змогли відповісти на поставлене питання.

Невідомо, чим керуються опитані, коли виступають на підтримку Ющенка. Однак безліч попередніх опитувань, що проводяться різними компаніями, підтверджують, що рейтинг прем'єр-міністра за останній рік не впав, а навпаки зріс. Його шанси стати президентом у разі дострокових виборів все ще дуже великі і конфлікт між прем'єром і олігархами розгорається все більше.

У п'ятницю із заявами на підтримку Ющенка виступили представники проурядової партії "Реформи і порядок". У їх заяві для преси сказано, що для олігархів вираз "коаліційний уряд", є лише прикриттям. ПРП нагадує, що противники Ющенка наполягають на формуванні коаліційного уряду, а в іншому випадку загрожують відставкою нинішнього прем'єра. Однак ці ж фракції виступають проти нового закону про вибори на пропорційній основі і змін у Конституції, які закріплять можливість формування уряду парламентською більшістю. Володимир Філенко (до того ж член Форуму національного порятунку) вважає, що "олігархи оговталися, і зрозуміли, що дії опозиції, не такі вже для них і погані". Він упевнений, що олігархи вирішили використати кризу у своїх цілях і взяти владу в країні у свої руки.

Історію відкритих військових дій у конфлікті Ющенко-Медведчук, а також виступи на захист прем'єра читайте тут:

Позиція Ющенка

Офіційна заява Кабінету Міністрів

Ще декілька висловлюваннь Ющенка

Медведчук погрожує Ющенку

Українські олігархи об'єднуються проти Ющенка

Результати інших соціологічних опитувань читайте тут:

Ющенка б'ють олігархи

Завтра комуністи, соціалісти і ПСПУ можуть сформувати уряд

Обговорити цю тему можна тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування