Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма забив гол у власні ворота

Субота, 3 березня 2001, 19:10
Те, що Морозу не вдалося пробитися до Буша – це факт. Як і факт, що таку зустріч, хоч би випадкову для американського президента, не змогли організувати Кучмі і київські шанувальники футболу та об'єднаної соціал-демократії.

Сам Кучма в Америці не з'являвся з кінця 1999 року, і рятувати імідж "гаранта" в США довелося лідеру соціалістів. За даними української служби "Німецької хвилі", візит Морозу був організований гуманітарною організацією Eurasia. "Рівень нинішньої популярності свідчить, що Мороз є потенційним правонаступником", - йдеться в пресі-релізі Eurasia Group.

За час перебування в США Мороз побував у всіх органах влади США. Лідер української опозиції, зустрічаючись з конгресменами та представниками адміністрації Буша, МВФ і Світового банку, сказав в четвер, що він підтримує жорстку заяву Держдепартаменту, де США погрожували санкціями. Голова Соцпартії заявив в інтерв'ю Financial Times в Вашингтоні, що адміністративна система в Україні направляє допомогу в приватні кишені. Мороз також зустрівся з представниками ради держбезпеки Білого дому, повідомляє FT. І при всьому бажанні вірити УТН, якщо обирати, яке інформаційне джерело більш достовірне – британська газета чи перший канал українского телебаченя – то результат буде не на користь останнього.

Крім того, альтернативне думці Кучми про кризу в Україні з вуст соціаліста почули в журналі Business week, газеті Wall Street Journal, всесвітній службі радіо "Свобода". 2 березня по північ по Києву Мороз був гостем передачі CNN Insight.

"Надзвичайну стурбованість" напрямом, яким йде Україна, висловив на зустрічі з Морозом голова Хельсинської комісії сенатор Бен Найтхорс Кемпбелл. "Інформація про поширену корупцію на вищому рівні, суперечливе розслідування справи Гонгадзе і випадки пригнічення преси підіймають законні питання об прихильність України демократії, дотримання прав людини і верховенство права", - сказав він.

"Я особливо стурбований з приводу поширення корупції в Україні на всіх рівнях, яка послаблює простих людей і лякає закордонних інвесторів. Політичне керівництво України повинно вжити чіткі заходи для викорінювання корупції, яка, якщо її залишити загнивати, може розмити розвиток демократії в Україні як у незалежній державі", - заявив тоді Кемпбелл, як повідомили УП в офісі сенатора.

Крім чергової надії на "серйозне і прозоре" розслідування справи Гонгадзе він закликав владу України "почати реальний діалог з опозицією і використати конституційні, демократичні заходи для розв'язання нинішньої кризи відповідно до принципів ОБСЄ, включаючи право на мирні протести".

Голова Хельсинської комісії повторив зауваження президента Буша в зверненні до Конгресу, де президент заявив: "Народ, який демонструє прогрес в напрямі свободи, знайде в Америці свого друга". "Десять років опісля після отримання незалежності прогрес в Україні застиг. Для забезпечення свободи і процвітання, українці повинні подолати спадщину корупції, яка продовжує вражати їх націю і затримувати їх в реалізації потенціалу".

У той час поки керівник Хельсинської комісії – органу, що відповідає за прихильність країн-членів ОБСЄ принципам цієї організації – навішав ляпасів Кучмі під час зустрічі з його найнепримиреннішим опонентом, УТ-1 радісно повідомляло: "Не виходила на контакти з Морозом українська діаспора Нью-Йорка".

Виступаючи в Eurasia Group, Мороз спрогнозував, що "політична криза досягне апогею під час усунення нинішньої влади влітку, можливо, в червні". На думку лідера соціалістів, Кучма в кінцевому результаті буде усунений або "референдумом населення, або буде вимушений піти добровільно, або через процес імпічмента".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування