Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дружина та мати Георгія Гонгадзе через суд домагатимуться доступу до результатів експертизи

П'ятниця, 30 березня 2001, 17:57
30-го березня у Печерський райсуд дружина та мати Георгія Гонгадзе подали скарги на неправомірні дії посадових осіб Генпрокуратури з вимогою надати їм доступ до всіх експертиз так званого "таращанського тіла". Про це йдеться у зверненні Мирослави та Лесі Гонгадзе. Вони нагадують, що "найбільше суперечок в зникненні Георгія викликано таращанським тілом", яке Генеральна прокуратура офіційно визнала тілом Гонгадзе.

Але 20-го березня, народний депутат Сергій Головатий оприлюднив результати експертизи, проведеної в Німеччині, згідно з якими передані в слідчу комісію фрагменти "таращанського тіла" не є частинами тіла Георгія Гонгадзе. Ця експертиза знову ставить багато питань.

Мирослава та Леся Гонгадзе пишуть у своєму зверненні: "Останнім часом Генеральна прокуратура вдається до тиску над нами, вимагаючи ініціювати проведення повторної генетичної експертизи таращанського тіла, а також домогтися дозволу від Мирослави на забір крові дітей начебто, щоб встановити, чи таращанськие тіло належало їхньому батьку. З огляду на суперечливі результати генетичних експертиз та стан "тіла", ми не маємо жодних гарантій, що ДНК дітей не буде співставлено з ДНК сторонньої особи і використане для маніпулювання в подальшому цією справою. Крім всього, така "експертиза" вже й не потрібна, бо генетичний профіль Георгія встановлено німецькою експертизою.

Але найважливіше в наступному: без переконання, що вік та фізичні параметри таращанского тіла співпадають з віком та фізичними параметрами Георгія, будь-які дослідження ДНК безпідставні. Але Генеральна Прокуратура відмовляє нам в ознайомленні з результатами судово-медичних експертиз, в яких має міститися первинна інформація про час і причини смерті, вік, фізичні параметри та особливості особи і т.п. Без доступу до цієї інформації, ми не можемо знати, чи власне Таращанське тіло (а не інше) було тим тілом: (1) кістки якого показали Мирославі, (2) ДНК, якого аналізувалося в Москві, (3) фрагменти якого мала і передала для дослідження Олена Притула

Свою відмову Генпрокуратура мотивує тим, що слідство ще не завершене. Такий підхід позбавлений будь-якої логіки і порушує наші права. В країні понад півроку дискутується тема навколо зникнення Георгія, різного рівня посадові особи Генпрокуратури по його справі зробили велику кількість публічних заяв,, частина яких спростовувала попередні. В цій ситуації, ми втратили довіру до словесних заяв.
Ми зі своїми адвокатами хочемо дістати можливість (не заборонену українським законодавством) ознайомитися з матеріалами проведених українськими експертами судово-медичної/их експертиз/и".

У зверненні також сказано, що прокуратура підтвердила свій намір звернутись за допомогою до ФБР, але "з урахуванням даних німецьких експертів, у нас нема впевненості, що ФБР будуть надані фрагменти саме тіла з Таращі". "Єдиним способом переконати нас в цьому є надання нам доступу до результатів судово-медичних експертиз", - вважають пані Леся та Мирослава.

Наприкінці звернення вони ще раз підтверджують готовність співпрацювати з Генпрокуратурою. "Якщо суд задовольнить наші скарги і в такий спосіб забезпечить доступ до цих матеріалів, і ми зможемо переконатися, що таращанське тіло дійсно відповідає віку та фізичним параметрам Георгія, ми цілком готові надати все, що буде від нас потрібне для проведення додаткових чи повторних генетичних та інших експертиз. Але це лише за умови, що фрагменти від залишків таращанського тіла будуть відібрані у нашій присутності з дотримання всіх необхідних процедур", - йдеться у зверненні.

Читайте також:

Матері Гонгадзе пропонували опізнати тіло

Посольство США підтвердило факт повторного офіційного звернення уряду України з проханням надати допомогу в проведенні експертизи тіла, знайденого у Таращі. Як повідомили УП в посольстві США, там вже взяли до уваги це прохання і зараз ухвалюється рішення щодо подальшої процедури.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування