Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

52% українців за мандат довіри Ющенку

Вівторок, 3 квітня 2001, 15:30
Прем'єра вважають найбільш гідним наступним президентом України, та радять йому не підтримувати жодну зі сторін політичного конфлікту. Самому ж Кучмі більше половини українців пропонують дослухатися до опозиції.

У березні кількість противників і прихильників Ющенка зрівнялася. Зараз 28% українців йому "цілком довіряють", рівно стільки ж "зовсім не довіряють" – про це свідчать результати соціологічного опитування 1600 респондентів, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" та фірмою "Социс".

Проте щодо долі прем'єра напередодні звіту уряду 17 квітня, то тут українці більш одностайні. На пряме запитання, як повинні проголосувати депутати після звіту Кабінету міністрів, 52% порадили обранцям підтримати Ющенка. 23% хотіли б відставки, а кожний четвертий ще своєї позиції з цього приводу не має.

Соціологи також визначили, що найбільш рішуче на підтримку уряду висловилися жителі Києва (84%) та західного регіону (81% ). Єдиним регіоном, де підтримується відставка уряду Ющенка, виявився Крим (54% — за відставку, 15% — проти).

Менше ніж хтось інший звільнення Ющенка та його міністрів хочуть прихильники Руху Удовенка (11% — за відставку уряду, 83% — проти). Не хочуть цього і, як не дивно, потенційні виборці НДП Пустовойтенка (15% — за відставку, 76% — проти). Знайшла відгук діяльність Кабміну навіть в серцях прихильників СДПУ(о): 21% — за відставку, 68% — проти. Серед тих, хто підтримує Соціалістичну партію, 23% — за відставку, 53% — проти. І навіть серед прихильників Комуністичної партії думки поділилися навпіл: 36% — за відставку уряду, 38% — проти.

Серед пропозицій щодо подальших дій Кучми у зв’язку з "касетним скандалом" явно переважають дві: піти у відставку і призначити позачергові президентські вибори — 25%, і сісти за стіл переговорів з опозицією і мірно владнати ситуацію — 24%. При цьому Кучмі "зовсім не довіряє" більше половини українців – 53% ("повністю довіряють" 11%, "наскільки довіряю, настільки й ні" – 27%).

Ющенку народ радить не приймати чиюсь сторону, а продовжувати виконувати свої обов’язки. За це 67% українців. За перехід прем'єра до лав опозиції 4%, ідею підтримати Кучму хотіли б підказати Ющенку 13%.

Опитані назвали Ющенка (17%) та Симоненка (11%) найбільш гідними бути наступним президентом України; майже дві третини — 59% не визначилися в цьому питанні.

Інше цікаве:

Оцінюючи ж те, що вже зроблено, українці поставили уряду Ющенка оцінку 3,2 бали (за 5-бальною системою, де 1 — найнижча, 5 — найвища; не плутати із системою, яка до реформи використовувалася в школах – там найнижчою оцінкою була 2). Також люди відзначили, що найбільшого успіху Ющенко досяг у "вчасній виплаті пенсії та зарплати" (3.6 бали) та поліпшенні стосунків з Росією та Заходом (по 3.2 бали). Менше всього зроблено було для "підвищення рівня життя людей" (1.8 бали)

У те ж, що тільки уряд Ющенка і ніхто інший не покращить життя українців, вірить чи не кожний п'ятий – 19%. Абсолютна більшість — 54% – покладається на себе, сім’ю та рідних. На Кучму – 6%. Стільки ж покладається на Верховну Раду, яку оберуть у 2002 році. У нинішній парламент вірить лише 1%. На Бога покладається 23% українців.

У погіршенні свого життя більшість респондентів схильні звинувачувати насамперед корумпованих чиновників — 46%, а також мафіозні структури — 35%. Серед владних інстанцій вина покладається на Кучму — 31%, уряд — 23%, Верховну Раду — 17%. Кожний четвертий — 25% — вважає, що "винні ми самі, громадяни України".

Для більшості населення неприйнятним є авторитарний тип правління — на його підтримку висловилося лише 26% опитаних, проти — 56%.

Порівняно з опитуванням 1998 року значно поменшало тих, хто бажав би повернення до влади комуністів. Якщо у 1998 році бажали повернення до влади комуністів 32%, а проти виступали 38%, то зараз прихильників повернення комуністів до влади 28%, а противників цієї ідеї 50%
.

Загальноукраїнське опитування було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" та фірмою "Социс" від 16 до 24 березня 2001 року. Опитування проводилося за випадковою вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними характеристиками і охоплює усі реґіони України. Усього було опитано 1600 респондентів. Помилка репрезентативності не перевищує 2.5%.

Про попереднє опитування "Демократичних ініціатив" та "Соцису" читайте тут:

0:3. Кучма програє Ющенку
Українці роблять висновки з того, що відбувається в країні: рівень довіри до Ющенка майже в три рази вище довіри до Кучми. Однак на парламентських виборах кожен п’ятий, як і раніше, готовий голосувати за комуністів. А кожний десятий боїться громадянської війни.

Про уподобання українців можна дізнатися також тут:

Кучмі не довіряють 60% українців
І акцію "Україна без Кучми" підтримують 46% громадян. Проте комуністи та блок партій номенклатурників на чолі з Пустовойтенком перемогли б на виборах до Верховної Ради, якщо б вони відбувалися цього березня. Свої фракції могли б сформувати ще чотири передвиборних об'єднання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування