Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Новий антиолігарх

Середа, 13 червня 2001, 20:14
Кадрові перестановки поки не торкнулися одного з найбільш солодких місць в структурі виконавчої влади – Держагентства з управління матеріальними резервами. Однак покерувати стратегічним запасом для тактичних передвиборних потреб готові кілька політичних сил.

Нинішній керівник Держрезерву Євген Червоненко, творець компанії "Орлан" і екс-радник Кучми, який очолив агентство з приходом Ющенка, в середу поскаржився на пресинг. З його слів, напередодні парламентських виборів 2002 року він особисто і агентство "відчувають тиск з боку "окремих політичних сил, зацікавлених в адміністративному ресурсі". "Існує реальна загроза використання держрезерву кланами в передвиборному процесі. Це може знищити всі досягнення, привести до великих втрат бюджету, руйнування паритету цін на ринку, який може спричинити його розкачку".

Ще Червоненко назвав загальновідомим той факт, що Держрезерв "багато років в історії України був джерелом багатьох політичних кампаній". (А уважний спостерігач для себе зазначив би, що до Червоненка Держрезерв очолював екс-президент відомого тепер на всю країну УСПП Анатолій Мінченко, який встиг побути біля керма союзу промисловців і підприємців між Кучмою і Кінахом.)

Однак від негативної спадщини Червоненко відхрещується – з його слів, за останні півтора року "дії Держрезерву були прозорими". У середу з вуст керівника Держрезерву лилася вже підзабута за останні п'ять місяців лексика: "Незважаючи на скажений опір, тиск, ми домоглися позитиву". "Уперше в історії України нам вдалося витягнути "з-під килима" розподіл зерна Держрезерву на відкритих аукціонах. В умовах дефіциту навесні минулого року, продавши 400 тисяч тонн зерна, ми зламали систему. Ми уперше дали реальну ціну праці сільгоспвиробника".

Тим самим, зі слів керівника, Держрезерв "частково" забезпечив успіх президентської аграрної реформи. Ще одна перемога Червоненка: керована ним структура, "пройшовши через битву і з Мінагропромом, і з керівництвом сфери Мінпаливенерго", домоглося того, що "сьогодні вся нафта йде на українських аукціонах". Зі слів Червоненка, в 1999 році зерно на експорт продавалося за ціною 30-50 доларів за тонну, ігноруючи світові ціни, "інші гроші залишалися в офшорах або інших структурах". "Так само було з нафтою українського походження. Вона розподілялася за якимись незрозумілими принципами, і ціна її була - 80 доларів", - сказав він. "Ми не дали робити ін'єкції в корупцію, - заявив Червоненко. - Я інакше не називаю те, що існувало під гаслом щорічної битви за урожай. 1999 рік - віддається на 700 мільйонів гривень палива селу, повертається на 300 мільйонів гривень. Нам вдалося додатково повернути майже 100 мільйонів гривень. У грудні минулого року парламент ухвалює закон про реструктуризацію і скасування цієї заборгованості. Багато після цього надійде інвестицій? При відсутності бюджетного фінансування ми залишилися єдиним важелем впливу на ринок в умовах капіталізму. Держава більше не має чинників впливу, коли на ринку починаються спроби розгойдати його, щоб отримати понадприбутки".

Хто саме поспішає сісти в крісло керівника Держрезервом, Червоненко УП не сказав. За даними з джерел, які можуть носити статус достовірних, але неофіційних, відомо, що в ручному керівництві агентством зацікавлені дві близьких одна до одної групи. Одна з них відома любов'ю до футболу на державному рівні, друга раніше була зацікавлена в настанні Ренесансу в регіонах, а зараз – в укладенні союзу з демократією.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування