Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма - про все

Четвер, 21 червня 2001, 12:23
Кучма твердо збирається "всіма законними методами" перешкоджати "наполегливим спробам" парламенту ухвалити закон про вибори народних депутатів на пропорційній основі.

Цей закон "істотно обмежує права громадян, а також вступає в суперечність з об'єктивними соціально-політичними реаліями українського суспільства", заявив Кучма, спілкуючись впродовж поїздки Харківською областю з учасниками конференції "Конституція України - основа модернізації і демократизація суспільства".

"Спроби протягнути через парламент цей закон зорієнтовані на виборчі апетити деяких партійних лідерів або партійних технологій, створених під вибори", - заявив президент. Але, переконаний він, ці "зрадницькі" спроби не пройдуть, вони "не залишаться без реагування, і не будуть мати успіху".

Тут же Кучмі довелося виправдовуватися за свої численні суперечливі укази. Він заявив, що вимушений цим займатися, оскільки парламент не виконує своїх функцій.

"Якби Верховна Рада виконувала свої функції, то президенту не довелося б брати на себе ініціативу", - говорить Кучма.

Він визнав, що не вважає свої рішення "ідеальними", але вони необхідні для соціально-економічного розвитку країни. Наприклад, його указ про земельну реформу дозволив 6 млн. селян дістати право власності на землю.

Інший його указ - про введення інституту держсекретарів в уряді - дозволить звільнити міністрів від рутини в їх діяльності. І, на думку Кучми, направлений на підвищення ролі міністрів, оскільки міністри тепер зможуть зосередитися на політичній діяльності, зокрема, на зв'язках з громадськістю, співпраці з парламентом.

Крім того, ніхто не віднімав у міністрів їх основних функцій, зокрема, про розподіл бюджетних коштів.

Президент не задоволений критикою його указів. "У нас є люди і сили, які чинять опір тому, що йде на користь державі і суспільству", - сказав він про тих, кому його укази здалися не зовсім відповідними законодавству.

Знову про касетний скандал

Кучма оцінив економічні збитки від касетного скандалу. За його підрахунками країна втратила через його необережні висловлювання "мільярди доларів". Через цей скандал багато інвесторів відвернулися від України.

Не дивлячись на те, що Кучма таки збирається знайти крайнього в ситуації - ініціатори скандалу "будуть відповідати перед історією", але "від цього ні холодно, ні жарко".

Головна мета, яку переслідували ініціатори касетного скандалу, - усунення "законно обраного президента" від влади, на місце якого вони мали намір поставити свою людину, яка, переконаний Кучма, шляхом всенародного вибору не зміг би стати президентом.

Тут Кучма пригадав про численні натовпи, які вийшли на вулиці міст з лозунгами на підтримку конституційного ладу. "Я не просив, щоб вони виходили на вулиці", - підкреслив президент. Він як і раніше переконаний, що всі ці люди вийшли виключно з власної ініціативи.

Про стратегічний вибір України

Стратегічний вектор інтеграції України до Європейського Союзу залишається незмінним. Але тактика така - дивимося і прагнемо на Захід озираючись на Росію.

Кучма знову спробував осадити дуже завзятих західних прихильників демократії в Україні. "Захід 9 років декларував, що Україна йде демократичним шляхом, а потім повернула свою політику на 180 градусів, і говорить, що Україна - анклав, тут все порушується і нічого не дотримується. Я не розумію такої політики", говорить Кучма.

Він навіть спробував давити на Європу, нагадавши, наскільки для неї важливо, щоб між нею і Росією "була стабільна і сильна країна, а не щось аморфне".

Загалом президент визнав, що політика України "може коливатися в цей або інший бік, але в стратегічному плані - інтеграція в Європу - вона залишається незмінною".

Що стосується Росії, то найближчим часом відбудеться зустріч Кучми з президентом Росії Володимиром Путіним. Ще одна зустріч з російським президентом запланована на серпень.

Про візит папи

Візит до України Папи Іоанна Павла Другого - "фігури світового значення" - буде сприяти "межконфесійному миру в Україні", вважає президент.

Понтифік приїжджає до України не тільки як верховний глава церкви, але і як людина, яка "зробила величезний внесок у світовий порядок", як ворог тоталітаризму і братовбивчих конфліктів.

Найулюбленіша тема - поганий парламент

Не сподобалася Кучмі спроба відставки керівництва парламенту. "Депутатам треба працювати, а не ставити у порядок денний питання про зміну керівництва. Совість треба мати, щоб в гарячий час займатися перетягуванням канату!", - гарячився Кучма. Одні й ті ж висловлювання Кучма застосовує, коли в нього від обурення не вистачає слів. Щось схоже було сказане ним з приводу закону про вибори.

Зрештою, Кучма прийшов до висновку, що депутати "просто хочуть, щоб було погано".

Кучма поривався "звернутися до людей" з тим, щоб вони оцінили, як депутати голосують за законопроекти за результатами всеукраїнського референдуму. "Вони штани протирають, і жодної кнопки не натиснули", - образно охарактеризував президент роботу парламентаріїв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування