Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росіяни в захопленні від відставки "русофоба"

Вівторок, 5 червня 2001, 13:59
Російська преса не приховує радості з приводу відставки віце-прем'єра України з гуманітарних питань Миколи Жулинського, "відомого своїми антиросійськими настроями". "Після його відставки з двох гонителів російської мови в Україні в уряді залишився ще один - Іван Драч. І той, на думку більшості спостерігачів, доживає свої останні дні на посаді голови Державного комітету з інформаційної політики, телебачення і радіомовлення", - пише шовіністично налаштована Страна.ru.

Чого варта лише одна назва статті - "На одного гонителя російської мови у новому українському уряді стало менше"

За даними цього впливового інтернет-видання, російська сторона пильно стежить за "кожним кроком українського президента щодо формування нового кабінету міністрів".

"Колишній віце-прем'єр Жулинський обмежив свою сферу діяльності передбачуваною реформою української мови і питаннями аудіо- і відеопіратства. За його твердим переконанням, в національному інформаційному просторі України має домінувати українська мова. Тому уряд повинен присвятити себе не стільки розв'язанню питань соціально-економічного характеру, скільки створенню необхідних економічних передумов для витиснення російської мови з інформаційного поля країни.

За задумом колишнього віце-прем'єра, на Україні практично повністю повинна бути знищена свобода російського слова і свобода поширення інформації російською мовою. На думку ряду експертів, колишній віце-прем'єр здійснював свою діяльність переважно на гроші української діаспори і американських платників податків. Для розв'язання питань соціального розвитку у колишнього віце-прем'єра, мабуть, не вистачало ні часу, ні бажання. Це, ймовірно, цілком влаштовувало Віктора Ющенка, який у свій час особисто просив Жулинського очолити соціально-гуманітарний блок в уряді", пише газета.

Головне, що хвилює росіян, - щоб на місце "русофоба Жулинського" прийшла людина, яка спокійно ставиться до російської мови. "Виникає закономірне питання: чи не виявиться Семиноженко таким же русофобом, як і його попередник? На думку більшості спостерігачів, ні. Колишній міністр у справах науки і технологій, академік НАН України, швидше за все, зосередить свої сили не стільки на утискуванні прав російськомовного населення, скільки на розвитку науки і освіти в Україні", з полегшенням констатує Страна.ru.

"Однак одного цього кроку Леоніда Кучми недостатньо. В Україні, як і раніше, зберігається загроза масштабних порушень гуманітарних прав російськомовного населення, поки вороги добросусідських відносин між Києвом і Москвою займають вищі урядові пости. Хоч, судячи з усього, в новому українському уряді навряд чи знайдеться місце прихильникам гуманітарних етнічних чисток", вважає видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування