Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна вмовила Паризький клуб

П'ятниця, 13 липня 2001, 18:48
Мітюков може записати собі в актив ще одну перемогу над кредиторами. Угоду з Паризьким клубом про реструктуризацію на 12 років українського боргу в $580 мільйонів підписала в п'ятницю вдень у французькій столиці українська делегація на чолі з міністром фінансів. Пільговий період оплати складає 3 роки, передає Інтерфакс-Україна.

Новину ощасливленій Україні повідомив на прес-конференції у Києві прем'єр Кінах, який нагнав інтриги і на початку сказав тільки про "дуже істотні позитивні результати" переговорів. Як пояснив вже по ходу зустрічі з журналістами голова уряду, підписання відбулося перед 17 годиною, початком прес-конференції.

Прем'єр зазначив, що підписання такого документа є передумовою для досягнення Україною реструктуризації боргу перед Туркменістаном в розмірі $270 мільйонів. Кінах також повідомив, що Паризький клуб практично прийняв всі пропозиції української сторони.

Ще одна перевага такої угоди – вона буде сприяти поновленню довіри до України з боку міжнародних фінансових організацій. Особливість же ситуації в тому, що, за неписаним правилом Паризького клубу (у того взагалі немає статуту), переговори про реструктуризацію зазвичай проводяться після поновлення кредитування з боку МВФ. Зокрема, багато нервів попсувала ця традиція Росії.

Тепер, на думку Кінаха, "в України є всі шанси виконати всі умови поновлення програми розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду до осені, щоб у вересні рада директорів фонду на своєму засіданні ухвалила позитивне рішення щодо українського питання".

Україна припинила платежі країнам-членам Паризького клубу 20 січня 2000 року, заявивши про намір їх реструктуризувати. Україна розраховує, що сума реструктуризації боргу складе близько $1 мільярда.

Прямий і умовний зовнішній держборг України за станом на 30 квітня складав близько $10 мільярдів, він скоротився з початку 2000 року більш ніж на $2,4 мільярди. Основними країнами-кредиторами є: Росія - $1,974 мільярди, Туркменістан - $0,282 мільярди, США - $0,318 мільярди, Німеччина - $0,349 мільярди.

У травні, після візиту до Києва президента Туркменістану Сапармурада Ніязова, міністр фінансів Мітюков заявляв, що Туркменістан як кредитор вимагає особливого підходу при реструктуризації боргів України Паризькому клубу кредиторів, оскільки український борг перед Ашгабадом одного разу вже було реструктуризовано.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування