Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Робертсон закликає Київ до реформ

П'ятниця, 6 липня 2001, 13:18


Генеральний секретар НАТО висловив завуальоване застереження українській владі, що військова співпраця з Заходом залежатиме від того, наскільки офіційний Київ поважатиме права людини.

Лорд Робертсон в коментарях підкреслив гостру і непросту ситуацію, в якій опинився Захід після скандалу, який вибухнув після виявлення обезголовленого тіла українського журналіста Георгія Гонгадзе в лісі неподалік від Києва минулорічного листопада.

На причетність президента України Леоніда Кучми до вбивства вказують записи, зроблені в його кабінеті, на яких він дає замовлення на смерть журналіста. Кучма заперечує автентичність записів.

Учора Лорд Робертсон провів переговори з Кучмою в українській столиці, і хоч і не згадував окремо про справу Гонгадзе, звернув увагу на важливість свободи слова і інших основних прав людини. НАТО ретельно уникає прямої конфронтації через стратегічну позицію України, що сприяє зв'язкам НАТО і Москви.

Лорд Робертсон сказав The Independent: "Ми займаємося не тільки військовою співпрацею, але намагаємося створювати суспільні цінності - і свобода ЗМІ є однією з таких критичних сфер".

Пізніше Лорд Робертсон указав на зміцнілу співпрацю між Україною і Альянсом, верховний командуючий якого провів семінар у Києві.

На семінарі Лорд Робертсон запропонував суміш пряника і батога, намагаючись переконати владу Києва в перевагах Західної орієнтації.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування