Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перший президент України Кравчук вважає головною помилкою "шокову терапію"

П'ятниця, 17 серпня 2001, 14:00
"Головна, на мій погляд, помилка полягає в тому, що дуже швидко вирішили йти до шокової терапії", - заявив перший президент України Леонід Кравчук, відповідаючи на питання про "головну помилку керівництва України на шляху будівництва держави", задане в ефірі програми "Континент Європа" російської служби радіо "Свобода".

"Враховуючи нашу систему, високий процент державної власності і планову систему колишнього управління, це потрібно було більш поступово реформувати, але послідовно, – пояснив свою позицію Кравчук. – Наше керівництво кинулося в таку шокову систему – вона себе не виправдала. Весь час виходило – то ми відпускали до лібералізму, то говорили, що це неправильно і трохи підтягували, а реформи йшли повільно".

Другою помилкою Кравчук вважає те, що "президент [не конкретизуючи який саме – УП] не зумів налагодити відносини з Верховною Радою". "Верховна Рада не стала генератором реформ, не ухвалила законів, які необхідні для реформування життя".

Третьою помилкою перший президент вважає те, що Україна не визначилася щодо зовнішньої політики. "Ми визначили її як "багатовекторну", а я вважаю, що вектор повинен бути тільки один: захист національних інтересів народу, країни, і – інтеграція до Європи. У нас – то на Схід, то на Захід. Ось ці коливання у західних політиків часто викликають здивування".

"Звичайно, Європа не чекає, не тому, що вона не хоче України, а Європа хоче, щоб Україна прийшла до Європи підготовленою. Законодавство повинно бути узгоджено з європейським. Ми повинні повирішувати багато питань внутрішніх, політичних, економічних, соціальних, законодавчих, і тільки тоді ми можемо сказати: ось, ми все привели у відповідність з європейськими стандартами і ми готові стати членом Європи", - зазначив Кравчук.

Екс-президент також висловився за розвиток "прагматичних" відносин з Росією. "Так, як запропонував президент Росії Путін. Ось я його поважаю за те, що він прагматик. Єльцин приїжджав в Україну, говорив: "Треба лягати і вставати - думати про Україну", - ну навіщо Росії президент, який думає про Україну? Він повинен думати про Росію. Путін цього не скаже. Україна також повинна встати на шлях прагматизму. Ми повинні вимагати шанобливого, партнерського, рівноправного відношення, але платити за енергоносії. Ось, коли ми будемо платити, Росія не зможе використати газову трубу в політичних цілях, не зможе. І ми повинні принципово оцінювати дії Росії, не принижуватися, не схилятися, а оцінювати об'єктивно, принципово, не поступаючись національними інтересами України. Але ця політика має бути гнучкою, компромісною, завжди є можливість знайти правильне рішення, але позиція повинна бути твердою".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: