Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Український президент піде

Середа, 22 серпня 2001, 14:24
Ukraine president to retire

Президент Леонід Кучма вчора зазначив, що він не буде прагнути третього терміну президентства, хоча певні політичні сили переконували його скористатися лазівкою в новій Конституції країни, щоб досягти цього.

"Я ще раз пішов на президенство тому, що не бачив, хто б зміг повести за собою націю, - зазначив Кучма в інтерв'ю The Washington Times. – Я піду, коли закінчиться мій термін", а він закінчиться в 2004 році.

Кучму, якого звинувачували в провальній економічній політиці, корупції та політичних маніпуляціях ще сім років тому, коли він тільки прийшов до влади, опозиція знову піддала тиску. Вона вимагала, щоб Кучма пішов у відставку після того, як його звинуватили в причетності до смерті інтернет-журналіста Георгія Гонгадзе.

Обезголовлене тіло Георгія Гонгадзе було знайдено неподалік Києва приблизно рік тому, і саме через нього і розгорілася найбільша політична криза за всі 10 років незалежності, річниця якої буде святкуватися в п'ятницю.

Існують таємно записані плівки, на яких Кучма наказує своїм помічникам позбутися Гонгадзе. Відтоді до Кучми дуже натягнуто ставляться і вдома, і за кордоном.

Сполучені Шатати Америки дали чітко зрозуміти, що справи Гонгадзе та іншого незалежного журналіста Ігоря Александрова повинні бути переконливо розкриті, для того, щоб стосунки між США та Україною залишилися такими, як і раніше.

Хоча, здавалось би, Кучма втомився від політичної боротьби – до Кучми сприятливо ставляться тільки від 6 до 14 процентів населення – але він вчора завив, що залишиться на своєму посту до кінця свого строку, та зазначив, що він не боїться тих, хто його критикує.

Кучма знову відкрив ящик Пандори, коли повернувся до справи Гонгадзе на Форумі українців у Києві, де він відкинув будь-яку причетність до цієї справи.

"Я зробив це не навмисно, - зазначив Кучма. – А чого мені боятися? Якби я не сказав про це, то хтось би мені закинув: "Таке важливе питання, а ви його проігнорували". Чи не так?"

Хоча Кучма і говорив про те, що справи обох журналістів будуть розкриті, він запевняв, що вбивство Гонгадзе є частиною кампанії, щоб позбавити його влади неправомірним шляхом та кинути на нього тінь, як дома, так і за кордоном.

Говорячи про себе в третій особі, він сказав - вороги вірять "що нерви президента не витримають, і він напише лист-зречення, і що більш прийнятний кандидат стане президентом України".

"Ця особа відома всім", - додав він..

Кучма говорив про Ющенка, колишнього прем'єр-міністра, який почав відновлювати українську економіку та мав широку підтримку на Заході. Саме через ці два фактори Ющенка і звільнили з посади в квітні шляхом висловлення недовіри в парламенті, а Кучму знову почали критикувати демократичні сили – через те, що він не захистив прем'єр-міністра.

Кучма вчора зазначив, що він намагався поліпшити стосунки та призначив зустріч Ющенку та головам парламентських фракцій увечері перед голосуванням.

"Він залишив зустріч, – зазначив Кучма. – Сказав, що у нього була дуже важлива розмова з прем'єр-міністром Швейцарії".

Кучма запевнив, що він би хотів, щоб центристскі сили прийшли до влади після майбутніх парламентських виборів, які намічені на березень 2002 року. "Я не хочу бачити радикально правих чи радикально лівих", - зазначив він.

Президент також зазначив, що він не буде підтримувати якихось певних осіб в парламенті, але при цьому він також і не назвав вибір свого наступника.

Чи прийдуть до влади про-російські сили після парламентських виборів – це інше питання.

В промові цього уік-енду Кучма наголосив на тому, що його країна повинна мати збалансовані економічні та політичні стосунки з Росією, які рівноцінні стосункам України з Америкою та Канадою.

Хоча багато хто в аудиторії проявляв схвилювання зближенням стосунків Києва та Москви, Кучма сказав, що не бажає говорити людям тільки те, що вони хочуть почути.

Історичні, політичні та культурні зв'язки дуже близькі, а тому українсько-російські стосунки цілком реальні. Адже країна отримує дуже багато енергії з Росії, і Європа також визнала Росію як важливого партнера, зазначив Кучма.

І до всього, прем'єр-міністр Британії Тоні Блер відвідав Москву як перший іноземний політичний діяч після перемоги Путіна на президентських виборах, зазначив Кучма. "Чому Україна має становити собою антиросійський анклав?"

Президент вірить в те, що місце його країни знаходиться в Європі, та говорить, що він не зрадить цього курсу доти, доки він буде президентом.

"Ми повинні йти до цього крок за кроком", - зазначив Кучма.

Він закликав Захід до більшої інтеграції України до світової співдружності, визнаючи її вагу на світовій арені.

Київ був задоволений, коли президент Буш під час візиту до Польщі зазначив, що Захід повинен більше допомагати Україні в інтеграції. "Тепер Україна потребує конкретних дій".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування