Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Війну США почнуть з удару з Пакистану по талібах у Кандагарі та Кабулі, а також аеродромах і мостах. Свої бази США запропонувала Індія

Середа, 19 вересня 2001, 11:47
Основною метою акції відплати американців проти міжнародних терористів в Афганістані стануть штаб-квартира талібів у Кандагарі, деякі урядові будівлі в Кабулі, а також район афганської столиці, де проживають арабські найманці. Про це з посиланням на президента Пакистана генерала Первеза Мушаррафа повідомила в середу впливова газета "Ньюз".

За її словами, удар буде нанесено по Джелалабаду і по всіх 18 аеродромах, що є в Афганістані. Планується також зруйнувати всі великі мости в країні, щоб ускладнити пересування талібських військ. На думку газети, деталі майбутньої співпраці будуть обговорюватися в Ісламабаді у середу на зустрічі з високопосадовою американською делегацією.

Джерела у військово-морських силах Пакистану повідомили також, що США збираються просити Пакистан надати свій повітряний простір для польотів літаків-розвідників "Оріон", які будуть вилітати з авіаносців "Карл Уїлсон" і "Ентерпрайз". Поки такого дозволу Ісламабад не дав. Самі ж авіабази під Кветтою (Смінглі) і Пешаваром (Бадабер) будуть використані лише в крайньому випадку, але повинні бути в повній готовності прийняти літаки і військовослужбовців США.

Від Кветти до Кандагара – півгодини літаком. Від Бадабера, побудованого американцями на початку 1960-х як військова база для розвідпольотів у СРСР, до Кабула - 40 хвилин. Саме з-під Пешавара почав свій політ літак У-2 з американським пілотом Пауерсом, який був збитий радянською ракетою над Уралом. З цих баз можливі вильоти бойових вертольотів із загонами американських "командос" углиб Афганістану.

Військові медики в цих двох містах повідомили, що всі шпиталі приведені в стан готовності номер один. Підготовлені і невеликі військові аеродроми на Аравійському побережжі в Джівані, Пасуй, Гвадарі і Омарі.

У той же час участь військовослужбовців Пакистану в операціях проти талібів заперечується всіма пакистанцями і на всіх рівнях. Міністр закордонних справ країни Абдул Саттар твердо заявив, що "жоден пакистанський солдат не візьме участі у військових діях поза територією країни".

Тим часом Індія погодилася надати США три авіабази і ряд портів на західному узбережжі. Ця пропозиція була схвалена Комітетом з оборони при уряді країни і офіційно доведена до відома Вашингтона.

Запропоновані індійські авіабази для операційної підтримки США розташовані в безпосередній близькості від індійсько-пакистанського кордону на північному заході і заході країни. Це - авіабази Авантіпур в північному штаті Джамму і Кашмір, Адампур в північному штаті Пенджаб і Джамнагар в західному штаті Гуджарат.

Військові фахівці вважають, що, хоч індійські бази розташовані далі від території Афганістану, ніж пакистанські, вони найбезпечніші для проведення повітряної операції. Разом з тим, вони можуть забезпечити достатню глибину проникнення на афганську територію.

Щодо військово-морських баз, то вони ще не визначені. Вочевидь, це будуть порти південного штату Гоа і Бомбей на західному побережжі країни, які омиваються Аравійським морем. Передбачається, що вони можуть бути використані як перевалочні порти, а також для поповнення запасів кораблів США, які будуть направлені в регіон з американських баз на острові Дієго Гарсія в Індійському океані і Гуама в Тихому океані.

Також в середу убезпечитися вирішив Судан. Віце-президент Алі Осман Таха заявив, що його країна не може бути мішенню для "ударів відплати" з боку США. Він підкреслив, що Усама бен Ладен, якого США вважають відповідальним за теракти, скоєні 11 вересня в Нью-Йорку і Вашингтоні, ніяк не пов'язаний з Суданом. Раніше Судан був названий The Washington Post в списку п'яти країн, де Америка планує антитерористичні операції. У 1998 США у відповідь на вибухи своїх посольств в Кенії і Танзанії завдали ракетного удару по фармацевтичній фабриці в Хартумі, де, за даними американської розвідки, розташовувався один з таборів міжнародного терориста. Алі Осман Таха зазначив, що у Судані в цей час немає прихильників Усами бен Ладена, повідомляє ВВС.

Тим часом влада талібів зажадала від персоналу телекомпанії CNN залишити Афганістан. Телекомпанія, зі свого боку, звернулася до керівництва руху "Талібан" з проханням дозволити їй продовжувати роботу в країні, повідомляє CNN.

РІА "Новости", РосБізнесКонсалтинг

Читайте також:

* Духовні лідери Афганістану почали вирішувати долю бен Ладена
* У бен Ладена є ядерна зброя
* Після терактів США чекають на ріст безробіття
* Американці втратили слід Усами бен Ладена
* РБ ООН вимагає "негайно" видати Усаму бен Ладена

* Всі події в США за 12-17 вересня
* Події в США за 18 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: