Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПАРЄ закликає зробити справу Гонгадзе міжнародною

Четвер, 27 вересня 2001, 18:42
Європа продовжує тиснути на Кучму через вбивство Гонгадзе. Україні, яку почали було виключати з Ради Європи, тепер офіційно запропоновано створити незалежну комісію з розслідування вбивства Георгія.

У рекомендаціях, ухвалених ПАРЄ в четвер за підсумками розгляду "українського питання", Асамблея закликає українські органи влади почати, "у разі необхідності", нове розслідування зникнення і смерті журналіста Георгія Гонгадзе. Для цього ПАРЄ пропонує створити незалежну слідчу комісію, до складу якої увійдуть міжнародні слідчі, і просить уряди країн-членів РЄ запропонувати допомогу їх слідчих, передає зі Страсбургу Інтерфакс-Україна.

Хоча, як пояснив постійний представник України при Раді Європи Олександр Чалий, законодавство України не дозволяє створити незалежну міжнародну слідчу комісію зі справи Гонгадзе, але дозволяє залучити до слідчих дій міжнародних експертів.

Чалий підкреслив, що Україна буде вдячна за будь-яку надану в цьому питанні допомогу і нагадав: Київ після ухваленої в січні резолюції відправляв країнам-членам Ради Європи звернення з проханням про допомогу в проведенні розслідування, однак досі конкретна відповідь на запит не отримана.

У четвер ПАРЄ закликала владу України провести повне, прозоре і неупереджене розслідування вбивства директора телекомпанії "ТОР" Ігоря Александрова та інших випадків загибелі журналістів за сумнівних обставин, а також ініціювати спеціальне розслідування справи народного депутата Олександра Єльяшкевича.

Крім того, ПАРЄ вирішила направити спеціальну місію в Україну для спостереження за процесом підготовки до парламентських виборів березня 2002 року. А перед початком кампанії Асамблея закликала Україну "продемонструвати демократичний прогрес шляхом забезпечення демократичної і прозорої підготовки до чесних і вільних виборів".

У своїй резолюції ПАРЄ визнала досягнення Україною за останні півроку прогресу у виконанні її зобов'язань перед Радою Європи і закликала продовжити реформування законодавства. Згідно з резолюцією, якщо Україна виконає декілька невиконаних зобов'язань перед Радою Європи до січневої сесії 2002 року, Асамблея припинить формальну процедуру моніторингу, продовжуючи при цьому вести з Україною діалог в рамках більш широкого моніторингового процесу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: