Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Майбутнє ракет "Сатана"

Субота, 13 жовтня 2001, 18:18
Майбутнє російсько-української ракети-носія "Днепр" стало трохи ясніше. За шість років існування СП "Космотрас", яке було засноване для переробки бойових ракет РС-20 у "Днепр", було здійснено всього два запуски супутників, але останнім часом оголошення про нові контракти на запуски з'являються чи не кожного тижня.

Питання, чи встигне СП виконати ці контракти - адже за договором СНО-2 ракети РС-20 необхідно знищити до кінця 2007 р.

Важкі балістичні ракети РС-20 (або SS-18 "Сатана" за західною класифікацією) згідно з договором про скорочення наступальних озброєнь (СНО-2) підлягають знищенню до 2007 р. Російсько-українське СП "Космотрас", встановлене в 1995 р. за участю Міноборони РФ і українського КБ "Південне", дістало право переобладнати ці ракети для використання у ракеті-носії "Днепр".

У нинішньому вигляді вони здатні виводити на низьку орбіту супутники вагою до 3 т, а у майбутньому чотириступінчатий варіант "Днепра" зможе запускати космічні апарати масою 400 - 600 кг на геостаціонарні орбіти. Усього на території колишнього СРСР було розміщено 400 ракет "Сатана". Для комерційного використання придатні близько 150.

Під час виставки озброєнь Langkawi International Maritime and Aerospace (LIMA) в Малайзії 10 жовтня "Космотрас" підписав з малайзійським Міністерством промисловості, науки і навколишнього середовища угоду про наміри, згідно з якою СП отримає контракт на запуск малайзійського супутника. Генеральний директор "Космотрасу" Володимир Андрєєв відмовився розкрити деталі майбутнього контракту, однак заявив, що Малайзія збирається запустити супутник до кінця 2002 р.

Проте, вартість контракту оцінити неважко - "Космотрас" вже працював з Малайзією. 26 вересня минулого року "Сатаною" разом з чотирма супутниками інших країн був запущений супутник зв'язку TingSAT-1. Він важив близько 50 кг, і за його виведення на орбіту Малайзія заплатила $500 000 - 600 000, тобто близько $10 000 за 1 кг. Новий запуск передбачає виведення модуля, призначеного для доставки супутників, вже виведених у космос, на задану орбіту. По суті, це останній рівень ракети-носія. Вся система разом з супутниками важить більше ніж 100 кг. Враховуючи досвід попереднього контракту, дохід "Космотрасу" може становити $1 млн.

Крім контракту на запуск, у підписаній угоді говориться про вступ Малайзії у переговори щодо проекту "ТропіСат". Це - проект з створення системи космічного зв'язку і моніторингу для близькоекваторіальних країн. Передбачається, що в рамках цього проекту "Днепром" буде запущено 14 супутників зв'язку і два супутники-монітори. Біля місяця назад генеральний директор Національного космічного агентства України Олександр Негода говорив про участь у "ТропіСат" приблизно 15 близькоекваторіальних країн як про подію, що вже здійснилася.

Тиждень тому "Космотрас" і "Рособоронекспорт" оголосили про висновок великого контракту з військовим відомством Німеччини на розгортання "Днепром" німецької розвідувальної супутникової групи SAR-Lupe. Контракт оцінюється в $280 млн і передбачає запуск не менш п'яти супутників до 2006 р.

Іншими словами, на "Днепр" як з рогу достатку сиплються контракти. Проблема тільки в тому, чи встигне "Космотрас" справитися з ними до 2007 р., коли незапущені РС-20 доведеться розрізати на металолом.

Судячи з темпів ухвалення контрактів (адже вони почали надходити зовсім нещодавно - досі з 1995 р. було закінчено лише два комерційних запуски), як ракети-носії вдасться використати лише невелику кількість РС-20. Залишається ще й проблема виконання зобов'язань за вже укладеними контрактами.

"Космотрас" фізично не встигне виконати всі набрані контракти за п'ять років", що залишилися, - вважає незалежний російський експерт з космічних програм, який просив не називати його прізвища. Разом з тим для переобладнання ракети з бойової у мирну потрібно мінімум зусиль і, відповідно, часу: з ракети зливається паливо, вилучається боєголовка (на цьому місці потім розміщується супутник), потім ракета відправляється на космодром (казахський Байконур або один з російських), заправляється і може стартувати.

За словами Андреєва, з технологічної точки зору "Сатана" може використовуватися як ракета-носій аж до 2012 - 2013 рр. (такий її термін зберігання зі злитим паливом). Він заявив, що російські і українські учасники "Космотрасу" ведуть переговори з можливого продовження терміну знищення ракет. Головний аргумент - неясність перспектив ратифікації СНВ-2 в американському Конгресі. Якщо американці його не ратифікують, Росії також немає сенсу виконувати умови договору на шкоду собі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування