Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко судиться з "Файненшл Таймс". Частина друга

Вівторок, 23 жовтня 2001, 11:46
Екс-прем'єр Віктор Ющенко заявив УП, що подав позов тільки проти одного суб'єкта – газети "Файненшл Таймс". Судових претензій до журналістів він не має. Причини, які спонукали його на цей крок, він коментує так: "На моє переконання, допущено необ'єктивне, упереджене освітлення [з боку "Файненшл Таймс"] ролі Центробанку і моєї особистої ролі по ряду економічних проектів. Мова не іде про якісь матеріальні претензії, мова іде про морально-етичні претензії".

"І я, і українська спільнота, як і західна спільнота, бачать у матеріалах ЗМІ намагання і бажання об'єктивно, публічно показувати ті процеси, які відбуваються насправді. На мій погляд, те, що було допущено ["Файненшл Таймс"], виходить за ці рамки. За рамки принципів побудови демократії, які для мене є надзвичайно важливими компонентами". Ющенко дав зрозуміти, що подати позов його спонукала саме серія матеріалів, а не одна стаття за 5 червня 2001 року.

Реакцію британського видання УП отримати не змогла – прес-служба газети не відповіла на запит, відправлений електронною поштою. Один з авторів серії публікацій про Україну на сторінках "Файненшл Таймс", Томас Катан, який минулого року перебував у Америці, зараз є поза зоною досяжності – він в Аргентині. Прокоментувати ситуацію для УП зміг Чарльз Кловер. Він довгий час був кореспондентом "Файненшл Таймс" в Україні, працював у Москві. Кловер – другий автор серії публікацій британської газети про використання Нацбанком валютних резервів за часів, коли НБУ очолював Ющенко. Кловер був співавтором статті й від 5 червня 2000 року, яка спонукала українського екс-прем'єра до позову. Він наголосив, що зараз не представляє "ФТ", оскільки перебуває у відпустці.

Здивування і розгубленість – так стисло можна охарактеризувати реакцію Кловера на інформацію про бажання екс-прем'єра судитися з "Файненшл Таймс". "Я дуже поважаю Ющенка і його досягнення. Але я особисто вибачатися не буду. Я не знаю, у чому нас звинувачують. Я не бачу чогось неправильного у тому абзаці [статті "ФТ" за 5 червня 2000, де згадується Ющенко]".

Кловер також повідомив, що "перед кожною статтею щодо України ми консультувалися з юристами газети". "Те, що ми у червні 2000 написали, що "уряд розчаровує" – це наша оцінка. Можливо, після цього він перестав розчаровувати… Про скандал навколо валютних резервів тоді писали всі. Ми у своїх матеріалах завжди залишали питання: чи знав Ющенко про нецільове використання резервів? І ми можемо довести наведені в матеріалах дані".

"Файненшл таймс" завжди говорить, погано чи добре працює уряд, - здивовано продовжує Кловер. – Ми стільки писали, що уряд Пустовойтенка, що уряд Лазаренка розчаровують, що Кучма не дуже добре працює…"

Чарльз Кловер також не може зрозуміти, "чому Ющенко протестує саме проти цієї статті, чому він не подав позов відразу у лютому 2000", коли лексика "Файненшл Таймс" була набагато жорсткіша. "Це не дуже справедливо – подати позов через півтора роки. Всі про це вже забули".

Кловер також зазначив, що після резонансного суду Березовського з американським журналом "Форбс" сам став "більш обережно" писати про колишнього російського олігарха.

Ющенко судиться з "Файненшл Таймс"
"Українська надія" Віктор Ющенко подав позов проти провідного видання світу, головною аудиторією якого є політична та економічна еліта Заходу. Незвичною для себе справою екс-прем'єр зайнявся через статтю півторарічної давнини "US eyes Moscow from Kiev". Вона вийшла з друку ще 5 червня 2000 року, адвокати ж Ющенка подали позов лише на початку жовтня 2001.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування