Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З початку наступного року Україна обмежує операції з давальницькою сировиною

П'ятниця, 26 жовтня 2001, 19:49
Президент України Леонід Кучма підписав закон, що надає уряду право забороняти або тимчасово обмежувати ввезення різних видів давальницької сировини на територію країни у випадку, якщо це може нанести збитків економіці України, повідомила президентська прес-служба. Закон, який був прийнятий Верховною Радою на початку поточного місяця, набере чинності з 1 січня 2002 року.

У відповідність з новим законом, уряд також може забороняти або тимчасово обмежувати реалізацію на території країни окремих видів продукції, зроблених з давальницької сировини іноземного походження.

Закон забороняє придбання за національну валюту іноземним замовником давальницької сировини на території України або отримання ним такої сировини шляхом проведення бартерних операцій.

Українські замовники обмежені в праві вивозити з України давальницьку сировину, яка використовується для розрахунків з іноземним виконавцем і на яку розповсюджується режим ліцензування або квотування.

У відповідності з підписаним законом, готова продукція, вироблена з давальницької сировини українського походження і що ввозиться до України, буде обкладатися всіма встановленими податками, зборами і ввізним митом.

Закон також значно посилює штрафні санкції до порушників правил толінгових операцій і, зокрема, передбачає виплату замовником 20-відсоткового штрафу від вартості готової продукції у разі реалізації такої продукції за межами України без реєстрації в Міністерстві економіки країни.

Операції з давальницькою сировиною, або толінг, набули поширення в Україні у другій половині дев'яностих років, коли більшість підприємств країни відчувала гостру недостачу оборотних коштів через глибоку економічну кризу.

Давальницькі, або толінгові, схеми дозволяють підприємствам приймати і переробляти сировину, яка належить іншим власникам, за що компанія-переробник отримує частину виробленої з сировини продукції як оплату.

Використання толінгових схем дозволяло компаніям, власникам сировини і компаніям-переробникам уникати значних податкових платежів. Найбільш масштабними толінгові операції були в сфері кольорової металургії.

Рейтер

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування