Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко рекрутує західних журналістів

Субота, 27 жовтня 2001, 18:02

Пресу, яка в суботу чекала на другу серію виступу різноголосого дуету Ющенко-Тимошенко, спіткало розчарування. Колишній прем'єр не прийшов на зустріч лідерів провідних партій із західними журналістами, що прибули до Києва на українсько-польський форум.

За відсутності харизматичного екс-шефа, який водночас є і партнером, і опонентом, Тимошенко швидко розправилася з поміркованою риторикою присутніх Костенка і Удовенка.

Не допоміг навіть виступ англійською у захист Ющенка керівника штабу "Наша Україна" Петра Порошенка. Після викриття Тимошенка і західні медіа знатимуть, що на своєму рейтингу Ющенко тягне до парламенту "команду президента", яка змінить закони на авторитарні версії та блокуватиме просування України до Європи.

Технічно розвінчавши місяць тому образ Ющенка-опозиціонера в очах рідних громадян, Тимошенко зайнялася іноземними. Прізвище самого екс-прем'єра в негативному значенні вона, традиційно, не вживала. Для того, щоб охарактеризувати Ющенка, Тимошенко пройшлася по його оточенню.

Лідер "Батьківщини", заохочувана пристрасним Головатим, розкритикувала перед західною пресою націонал-патріотів, що беруть участь у блоці Ющенка, за небажання створити "команду демократичних сил, яка буде альтернативою діючій владі".

Прихильники екс-прем'єра, в свою чергу, переконували, що все зло загине від рук Ющенка-переможця парламентських виборів, хоча проющенківцям було складно агітувати за лідера у відсутності його самого. А більше за інших цього дня від Тимошенко дісталося Удовенку.

Удовенко: "Праві партії підтримують президента настільки, наскільки це відповідає національним інтересам України".
Тимошенко: "Політика – це мистецтво називати речі своїми іменами. Але ж все має межу. Саме голосами КПУ і НРУ президент втримався біля влади, коли були оприлюднені плівки. У нас відбуваються повністю зрозумілі речі. Керівником штабу "Нашої України" призначають пана Порошенка – людину, партія якої утворювалася в парламенті за допомогою пана Литвина, глави адміністрації президента. Ідеологічним керівником штабу призначають представника президента у парламенті. Поки наша еліта не набере мужності називати речі своїми іменами і не створить альтернативу діючій владі, нам немає чого очікувати". […]
Удовенко: "Рух є антикомуністичною партією. Для нас головне – боротьба з комунізмом"
Тимошенко: "Народний Рух пана Удовенка підтримує президента, а, значить, підтримує комуністів".


У відповідності до проголошеної лінії, проющенківці і протимошенківці бачать нарізно і головні причини нинішнього стану України. З лідером "Батьківщини" все зрозуміло, гірше було тільки у Головатого. "У прогнозах погоди на "Євроньюз" вже не показують Київ, зате з'явилося кілька російських міст. […] Політичні партії України в руках президента, виборчі комісії, суди - в руках олігархів", - переконував він чистою англійською.

"Я не сприймаю таку версію. Якщо ми знайдемо можливість консолідувати політичні партії, то поборимо корупцію після перемоги на виборах до парламенту", - заперечував Порошенко тією ж мовою, досконале володіння якою можна пояснити навчанням у Київському інституті міжнародних відносин.

Хоча сказати, що представники "Нашої України" захищали Кучму, теж буде не всією правдою. Одного разу навіть сам Удовенко, дипломат за покликанням, дозволив собі випад на адресу "гаранта". Хоча скоріше несвідомо і навіть випадково – просто на язик лягло: Удовенко заявив, що НРУ підтримав Кучму в запрошенні Папи Римського до Києва.

"Це було перше самостійне рішення [від Росії]", - промайнуло у словах рухівця. Якщо б Кучмі цю характеристику хтось переказав – він би точно матюкнувся. Бо виходить, що сім років перед запрошенням Папи "гарант" рішення приймав несамостійно.

В іншому ж учасники демонстрували дивну схожість у почуттях до України та бажанні звільнити її від олігархів, що врешті решт змусило присутнього політолога Володимира Полохала здивуватися: "Я не бачу логіки, розрахунку, чому не об'єднаються дві сили, які представляють Ющенко і Тимошенко. Це поза раціональним виміром".

Ще Полохало не виключає, що "Наша Україна" буде "деморалізована" перед виборами через конфлікти всередині блоку. І Кучма, який піде з Банкової саме за часів роботи наступного складу парламенту, готує собі умови, які гарантуватимуть безхмарну пенсію. Крім проводження через список Ющенка потрібних людей, на думку Полохала, є і запасний варіант – комуністи.

Загалом же після того, як об'єднання Ющенка і Тимошенко залишилося історичним міфом, стає цікавим інший аспект: чи обмежаться їхні відносини у вогні передвиборної боротьби поміркованою критикою. Чи дійде до того, що замість декларацій про ненапад більш актуальною стане обіцянка лише не обливати один одного апельсиновим соком. А використовувати для цього тільки березовий – щоб плям не залишалось.

У суботу нестійкі передвиборчі позиції Тимошенко продемонстрували результати опитування, проведеного серед 2000 громадян України незаангажованим Центром Разумкова. За блок "Форум нацпорятунку", очолюваний Тимошенко, готові голосувати тільки 2,6% виборців. За "Нашу Україну", яка об'єднує тих же самих, що і "ФНП", правих, – 19,7%. Сама Тимошенко з приводу низьких показників у відчай не впадає, бо вважає, що "зараз соціологічні бюро намагаються формувати політичну думку".

"Мені додає оптимізму, що люди не покладаються на результати опитувань". Але вони мають сумніви і щодо самої Тимошенко, яка за результатами цього ж опитування має найвищій індекс недовіри – 58,9%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування