Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Яблуко" Бродського наступає на Харківську мерію?

Субота, 17 листопада 2001, 16:40
Вибори Харківського мера, які спочатку обіцяли бути позбавленими інтриги, можуть набути її з появою другого потенційного кандидата. Ним став депутат Верховної Ради від фракції "Яблуко" Сергій Потімков.

До цього про намір балотуватися у мери заявляв тільки заступник губернатора, лідер обласної НДП Володимир Шумілкін. Про свої наміри він публічно оголосив на початку жовтня (фактично ж кампанія ведеться ним вже більше року) і майже за півтора місяці ніхто не кидав йому рукавички. Безпартійний перший заступник губернатора Олександр Колесников, якого також підозрювали в аналогічних планах, поки що публічно від них відхрестився.

А претендент №2 Сергій Потімков - особистість у Харкові давно відома. Ще з часів появи у місті недержавного телебачення. Найбільш запам'ятався він як ведучий програми "Комендантська година". Комендантом міста він охрестив себе сам. У наполеонівській треуголці й еполетах він виглядав для кого романтично, для кого анахронічно. Але у самих програмах не було ані романтики, ані анахронізму, а тільки жорсткий реалізм.

Викриття Потімкова часто торкалися людей, одягнутих у більш сучасну, ніж він, форму. Розповідь про співробітника міліції, який допомагав своїм знайомим розмістити гроші під проценти, після чого великі суми безслідно зникали, обернулася позовом про захист честі і гідності міліціонера Михайла Корольова (що раніше носив прізвище Хренов). Останнього особливо обурили слова Потімкова про те, що "хреновим корольовим не місце у правоохоронних органах".

Суд журналіст програв, хоча гідність міліціонера була оцінена скромно, особливо на фоні нинішніх позовів до ЗМІ. Зі слів Потімкова, саме після цього він зрозумів, для того, щоб щось змінити, треба займатися не журналістикою, а політикою.

Коли почалася передвиборча кампанія, "Комендантська година" вже зникла з ефіру, а головним суперником Потімкова виступив Олег Таранов (на тоді - голова парламентського комітету з економіки, що очолював пізніше Агентство з управління державними корпоративними правами; раніше він вже перемагав у цьому окрузі). Таранова підтримувала влада, Потімков був висунутий блоком СПУ-СелПУ, який у Харкові (на відміну від сільської місцевості) особливою популярністю не користувався. Але підсумки виявилися приголомшуючими: Потімков, який йшов з опозиційною програмою, отримав 38%, Таранов - 15%.

Щоправда, у парламенті єдиного харківського депутата від соціалістів чутно не було (принаймні, у той час, коли засідання транслювалися), однак в окрузі він працював і працює.

Після президентських виборів Потімков перейшов від соціалістів в "Яблуко", але нічого поганого про колишніх колег по фракції не говорив. У Харківському обкомі СПУ кореспонденту УП також сказали, що претензій до нього не мають, але додали, що на виборах мера у них буде свій кандидат - Олександр Баличев, що був генеральним директором асоціації підприємств легкої промисловості області, а нині помічник-консультант депутата Валентини Семенюк.

Але Баличев не відомий харків'янам, а Потімкова пам'ятають, незважаючи на те, що вже більше 4 років в ефірі він не з'являється. І хоч досвіду адміністративної роботи у нього немає, для багатьох харків'ян його кандидатура виглядає альтернативою партії влади. За нього можуть проголосувати прихильники як лівих (крім найбільш твердолобих комуністів), так і правих.

Але інтриги вибори набудуть, якщо боротьба буде вестися всерйоз. А у тому, що вона буде саме боротьбою, а не її імітацією, є сумніви. Бродський заявив у Харкові про висунення Потімкова декільком журналістам, але, виступаючи у прямому ефірі у ток-шоу "Пряма мова" харківського 7-го каналу (найбільш популярного у регіоні), він нічого про це не сказав, хоч раніше в анонсі ток-шоу з його участю йшлося про сюрприз, який лідер "Яблука" повідомить харків'янам.

Підбір журналістів на це ток-шоу проходив особливо ретельно - деяким в останній момент повідомили, що приходити їм не треба. У результаті пишучої братії виявилося менше, ніж буває зазвичай, і непотрібних питань гостю не задавали - обмежилися темами, як жити без ПДВ, і дискусією про те, чи український фрукт - "Яблуко", чи російський. "Сюрпризом" же виявилося повідомлення Бродського про те, що після розмови з ним Анатолій Кінах розпорядився провести новий конкурс з продажу акцій "Балцема" - цементного заводу у Балаклеї. Але у цьому райцентрі Харківщини 7-й канал не приймає, а жителів мегаполісу приватизація Балаклейського цементного хвилює мало.

У результаті створилося таке враження: з Бродським заздалегідь домовилися, щоб він не ляпнув чогось зайвого на каналі, де практично через день головний кандидат у мери дарує телевізор 90-річній пенсіонерці, вітає лікарню з ювілеєм, відвідує виставку "Мистецтво - дітям", спортінтернат і фестиваль авторської пісні, і т.д., і т.п.

Те, що Бродський міг давати такі обіцянки, виглядає логічно на фоні іншої добре знайомої харків'янам історії. Адже у січні цього року лідер "Яблука" гучно заявив про причетність губернатора Євгена Кушнарьова до загибелі депутата Верховної Ради Юрія Кононенка. Але незабаром подібні обвинувачення (серйозними доказами, проте, не підкріплені) припинилися.

По місту поповзли чутки, що головний яблучник і губернатор про щось домовилися. Влітку на прес-конференції у Харкові Бродський виглядав дещо спантеличеним, коли його запитали про справу Кононенка і ніяких заперечень не висловлював проти остаточної версії прокуратури - депутат не був убитий і не здійснював самогубства, а загинув від необережного поводження із зброєю. Потімков, який також був присутній на цій же прес-конференції, сперечатися з лідером й офіційними висновками не став, але нагадав, що у січні слідчі прокуратури йому доводили: і положення тіла, і положення карабіна "Сайга" свідчать про те, що Кононенко застрелився, причому зробив це найбільш зручним чином.

Зрозуміло, що "Яблуку" потрібні голоси, але чи потрібна йому дійсно посада харківського мера? Може, простіше і безпечніше обмежитися імітацією боротьби за це крісло, щоб і голосів завдяки такому додатковому фону отримати побільше, і з владними структурами сторгуватися? Щоправда, реальний й інший варіант: керівництво "Яблука" захоче вести кампанію не надриваючись, а Потімков - діяти серйозно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування