Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Ітеру" відключають від України

П'ятниця, 2 листопада 2001, 12:36
Корпорація "Ітера" може позбавитися ресурсу, завдяки якому вона стала значним гравцем на газовому ринку країн колишнього СРСР. Найближчим часом компанія може втратити можливість продавати туркменський газ Україні. Щорічний обсяг цього постачання досягав $1 млрд.

У 1994 р. корпорація "Ітера" вперше вийшла на газовий ринок СНД. Отримавши у Туркменістані газ в оплату за поставлені товари, "Ітера" продала його Україні. Навесні 1999 р. "Ітера" стала головним оператором з транспортування і реалізації туркменського газу, який поставляється за "північним маршрутом" - Туркменістан - Узбекистан - Казахстан - Росія - Україна. В 1999 р. "Ітера" продала в Україну 3,5 млрд куб. м туркменського газу, а в 2000 р. - 27,8 млрд куб. м. Згідно із звітом Рахункової палати "Ітера" купувала у Туркменії газ у середньому по $35,5 за 1000 куб. м, а перепродувала його Україні по $48 - 50. Рахункова палата підрахувала, що обіг на цьому постачанні у 2000 р. становив $1,4 млрд.

На початку цього року Україна вже спробувала закупити 30 млрд куб. м газу напряму у Туркменістану, але "Ітері" вдалося відстояти свій статус оператора. Однак схема постачання змінилася: НАК "Нафтогаз України" закуповував у Туркменії газ, а потім тут же продавав його "Ітері", яка транспортувала його в Україну як власний. Потім "Ітера" продавала українцям газ за ту ж саму ціну, але залишала собі 42% газу як плату за транзит. Цей газ компанія продавала тій же Україні, але вже не "Нафтогазу" по $40 за 1000 куб. м, а напряму підприємствам по $70 - 80 за 1000 куб. м. Прибутки компанії від цього бізнесу поточного року повинні були скласти до $0,5 млрд.

У наступному ж році за міжурядовим контрактом Україна повинна отримати вже 40 млрд куб. м туркменського газу. Інша справа, що участь "Ітери" у цьому постачанні під великим питанням.

Як сказав "Ведомостям" заступник голови правління "Газпрому" Юрій Комаров, 4 жовтня Росія і Україна уклали міжурядову угоду із забезпечення газом України, що стосується і Туркменії. Причому, зі слів Комарова, координатором виконання цієї угоди буде Міненерго, а оператором - "Газпром", і у документі чітко визначено, що здійснювати транзит туркменського газу в Україну буде тільки "Газпром".

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Копилов ще декілька днів тому повідомив "Ведомостям", що "поки оператором туркменського постачання виступає "Ітера", але у наступному році оператором з транспортування природного газу через територію Росії може бути "Газпром".

В "Ітері" від офіційних коментарів утримуються. Проте високопоставлене джерело у компанії повідомило "Ведомостям", що оператора туркменського газу фактично повинен обрати сам "Газпром". Тобто газовий монополіст повинен сам вирішити, чи треба йому посередництво "Ітери", чи ні. І вирішиться це протягом найближчого місяця.

Як би там не було, експерти вже зараз схильні викреслити "Ітеру" з газового ланцюжка. "Немає ніяких причин для того, щоб "Газпром" не міг виконувати роль "Ітери" на ринках СНД, - вважає аналітик UFG Дмитро Авдеєв. - Заміна "Ітери" експортним підрозділом "Газпрому" виглядає логічно. Навіщо потрібен монопольний посередник".

Думку аналітика розділяють і деякі українські чиновники. Так, високопоставлене джерело в українському уряді повідомило "Ведомостям", що у "Ітери" мало шансів зберегти за собою Україну. По бізнесу компанії у цій країні вже був нанесений удар. Зі слів джерела, після зміни керівництва "Газпрому" "Ітері" заблокували можливість експортувати в Україну газ, що добувається її дочкою "Пургазом" на Губкінському родовищі.

Ірина Резник, Олег Гавриш, "Ведомости"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: