Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ прогнозує зниження економічного зростання в Україні

Субота, 3 листопада 2001, 15:13
Ситуацію з державним бюджетом України поточного і наступного року, розвиток фінансової системи і реформи в паливно-енергетичній секторі обговорювали у Києві місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) на чолі з директором другого європейського департаменту Джоном Одлінг-Смі й уряд України на чолі з прем'єр-міністром Анатолієм Кінахом.

Вказані проблеми насамперед "непокоять" МВФ і уряд України при обговоренні програми кредитування України.

Відкриваючи зустріч, Одлінг Смі зазначив, що у наступному році темпи зростання української економіки будуть трохи більш низькими, оскільки підтримувати досягнуті у поточному році темпи дуже довго неможливо, особливо при загальному сповільненні зростання світової економіки. Він підкреслив підвищення в такій ситуації ролі швидкого проведення структурних реформ для створення привабливого інвестиційного клімату для внутрішніх і зовнішніх інвесторів з прозорими і рівними для всіх правилами гри.

Як повідомив міністр фінансів Ігор Мітюков журналістам по закінченні зустрічі, серйозно поставлено питання компенсації у бюджеті поточного року недонадходжень від приватизації. "Мінфін готовий запропонувати конкретний план дій, який дозволить балансувати бюджет до кінця року. Цей план буде підготовлений до засідання Кабінету міністрів 16 листопада", - сказав міністр.

З його слів, цей план передбачає перегляд структури витрат бюджету і більш точну оцінку прибуткової частини. Зокрема, сказав Мітюков, ряд статей, очевидно, вимагає менших витрат. Він підкреслив, що такі дії дозволять уникнути перегляду показників держбюджету-2001 у парламенті.

Характеризуючи ситуацію з прийняттям держбюджету-2002, міністр нагадав, що МВФ досить високо оцінив підготовлений проект. Мітюков визначив задачу уряду, як зберегти збалансованість, прозорість і реалістичність держбюджету-2002 у процесі його слухань у Верховній Раді. З його слів, після прийняття проекту у першому читанні Мінфін "буквально через декілька днів буде готовий внести його для другого читання". Міністр нагадав, що, згідно з бюджетним кодексом, закон про держбюджет повинен бути прийнятий до 1 грудня.

"Персональну увагу потрібно приділити фінансовому сектору, поліпшити корпоративне управління, законність і продовжити дерегуляцію, відмовившись від втручання уряду в економіку", - сказав на зустрічі Одлінг Смі.

Як сказав Мітюков, мова також йшла про більш ефективний банківський контроль, щоб не допустити повтору кризи банка "Україна" "у будь-якій формі у будь-якому банку". "За оцінками міжнародних експертів і МВФ у сучасній економіці найбільш ризикованим сектором є саме фінансовий сектор", - додав міністр.

З його слів, питання реформ, що обговорюються в паливно-енергетичному секторі, включають також оптимізацію тарифів і приватизацію.

Мітюков також зазначив, що МВФ заздалегідь підтвердив виконання Україною всіх показників за 9 місяців, а остаточний висновок зробить місія, яка почала роботу у Києві. З його слів, існують всі шанси, щоб МВФ ухвалив рішення про виділення грудневого траншу Україні в автоматичному режимі без роботи нової місії.

"Технічно нам залишилося пройти декілька кроків, які цілком можна зробити в листопаді: аудит НАК "Нафтогаз України" і конкретні узгоджені пропозиції по збалансуванню держбюджету на поточний рік", - сказав Мітюков.

МВФ відкрив кредитування України за програмою EFF загальним об'ємом $2,6 млрд. у вересні 1998 року. До цього часу з них було отримано $1,517 млрд. Останній транш кредиту по цій програмі фонд виділив у вересні 2001 року. Україна розраховує до кінця поточного року отримати ще один транш.

Місія МВФ буде працювати в Україні до 14 листопада.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: