Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ТУНДРі не люблять хитрих прибульців

Субота, 3 листопада 2001, 18:11
Передовий загін прокучмістів "За єдину Україну", який назавжди залишиться в пам'яті під гучним ім'ям ТУНДРА, вирішив не приймати в свої ряди Ліберальну партію сумського губернатора Щербаня. Як заявив в суботу на прес-конференції один з керівників ТУНДРи лідер Народно-демократичної партії Валерій Пустовойтенко, виборчий блок буде складатися тільки зі старих бійців-фундаторів блоку: НДП, Регіонів, "аграріїв" і "трудовиків".

Відмова ЛПУ, ще одним шанувальникам талантів Кучми, трохи знакова: при всьому впливі Банкової на учасників блоку з них не вдалося витравити рису егоїзму. По-перше, указавши на двері лібералам, тундрівці покарали найхитріших: захотіли, мовляв, прийти у вже побудовану передвиборну юрту, для створення якої палець об палець не ударили. Пустовойтенко нагадав, що НДП почала роботу з формування блоку з минулого року. При цьому він додав, що не визнає, коли "хтось хоче використати ресурс" партії напередодні парламентських виборів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

По-друге, якби ТУНДРА ухвалила позитивне рішення, кожному з чотирьох стовпів кучмізму, у яких власних амбіцій вистачає, довелося б ділитися своєю квотою в списку з лібералами. А так, без них, вже все розділено – кожний отримує по 25% списку. Тому у відповідь на порив кучкування з боку ЛПУ вирішено обмежиться підтримкою "окремих осіб" з Ліберальної партії України в мажоритарних округах, заявив Пустовойтенко. Щоправда, залишилося загадкою, говорив він це від свого імені, чи ця позиція узгоджена з усіма мешканцями ТУНДРи.

Якщо вердикт остаточний і оскарженню не підлягає, в дурній ситуації залишилася Ліберальна партія. Спершу стараннями першого заступника вождя ЛПУ Миколи Жулинського політрада партії проголосувала за приєднання до Ющенка. Однак після обробки регіональних структур Володимир Щербань зібрав нове засідання політради, яка змінила своє рішення і попросилася в ТУНДРу. Тиждень перед переглядом рішення Жулинський в Україні був відсутній, тому на політраді йому залишилося тільки виступити проти.

Тепер, після відмови ТУНДРи, лібералам залишається або знову проситися до безвідмовного і не дуже принципового у виборі партнерів Ющенка, або шукати щастя в інших блоках (серед імовірних союзників лібералів назвав лідер "Демсоюзу" Володимир Горбулін в інтерв'ю "Дзеркалу тижня"). Або ж йти на вибори самостійно – з мінімальними шансами на успіх. Як заявив Жулинський УП, остаточно доля ЛПУ буде вирішуватися на з'їзді партії.

А сама ТУНДРА на виборах розраховує на 15-20% голосів виборців. Це навіть записано в концепції розвитку НДП, і цю задачу в суботу Пустовойтенко поставив перед активістами партії.

Пустовойтенко поки не може сказати, чи будуть працювати на спільну справу оТУНДРування України потужні, але опозиційні до лідера партії члени НДП: спікер парламенту Іван Плющ, який хотів би об'єднатися з "Нашою Україною" Ющенка, і представник Кучми в Верховній Раді Роман Безсмертний, який вже працює у екс-прем'єра політичним координатором блоку. Пустовойтенко повідомив тільки, що в секретаріат і до керівництва партії із заявами про вихід вони не зверталися.

На його думку, Плющ з НДП виходити не буде. Про перебіжчика до Ющенка в суботу він промовчав. А ще раніше, здивувавши самого Безсмертного, Пустовойтенко заявив, що той вже вийшов з партії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування