Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єврооблігації України: пожвавлення на фоні політичного затишшя

Субота, 3 листопада 2001, 19:05
Останнім часом ринок зовнішніх боргових зобов'язань України демонструє значне зростання як курсової вартості, так і обсягу торгів цими фінансовими інструментами. Але ще в недалекому 1999 році початку 2000 року оператори ринку знаходилися в очікуванні дефолту України, як країни що вичерпала свої резерви.

Котирування українських євробондів на той період практично були відсутні в системі біржового ринку. Тільки деякі значні власники єврооблігацій іноді укладали операції поза системою, при цьому їх вартість ледве перевищувала 30% від номіналу.

Реструктуризація зовнішніх боргових зобов'язань України в березні-квітні 2000 року і прихід в Уряд реформаторів від ринку створили позитивний ефект.

Відразу після проведення реструктуризації можна було з упевненістю сказати, що ринку українських єврооблігацій забезпечене майбутнє. Котирування за реструктурованими боргами постійно були присутніми в лістингу провідних фондових бірж, а їх курсова вартість не опускалася нижче 60% від номіналу. Великі оператори ринку застигли в очікуванні подальшого їх зростання. Але значного зростання не сталося, політична нестабільність протягом 2000 року і перестановки в Кабінеті Міністрів на початку 2001 року затягли їх очікування.

Істотне пожвавлення ринку сталося тільки у другому кварталі 2001 року, після того, як міжнародні фінансові організації змогли переглянути своє відношення до України як позичальника. Поновлення кредитів МВФ і Світового банку, як бачимо, дали підстави інвесторам прогнозувати економічну і політичну стабільність в країні.

На початку жовтня поточного року ринок українських єврооблігацій показав свій прихований потенціал. Курсова вартість доларових євробондів в першій декаді місяця досягла історичного максимуму за весь час котирування цих цінних паперів.

Як свідчать оператори ринку, за три дні з 10 по 12 жовтня, на Франкфуртській біржі зростання курсу українських єврооблігацій становило $3,75, при цьому їх ціна піднялася до $87,75. На Берлінській і Дюссельдорфській біржах курси по доларових єврооблігаціях також зросли відповідно до $86 і $87, однак операції з ними в цей період не укладалися.

На фоні зростання курсу доларових інструментів відмічене також зростання курсової вартості облігацій, номінованих в євро, їх котирування за період з 8 по 12 жовтня виросли з EUR83, 5 до EUR85,5.

Активність на ринку українських облігацій, номінованих в євро, в порівнянні з доларовими облігаціями значно вища.

Зі слів операторів, обсяги торгів облігаціями в євровалюті зросли до рекордно високих в цьому році значень - 1,79 млн. облігацій (12.10.2001). Тоді як обсяг торгів по доларових паперах в цей період не перевищував 35 тис. облігацій.

Порівняно невеликий обсяг торгів доларовими облігаціями, на думку експертів, викликаний побоюваннями операторів щодо їх валютної складової. Незважаючи на успішне бомбардування Афганістану, в США продовжуються біологічні диверсії, які значно підривають валюту країни.

Протягом всього жовтня курс українських єврооблігацій був практично стабільним, закріпившись на рівні котирування першої декади місяця.

На минулому тижні в середу, після різкого зростання індексу DAX на 3,2% сталося незначне подорожчання українських паперів до EUR86 на серії покупок загальним обсягом понад 100 тис. облігацій. Однак, до кінця дня ціна торгів приблизно на таких же обсягах продажу відкоригувалася на рівні EUR87,75. Курс українських єврооблігацій, номінованих в доларах, на німецьких біржах в останній тиждень зберігся на колишньому рівні - $87,5 - $88. При цьому на Дюссельдорфській біржі обсяг торгів в середу становив 12 тис. облігацій по ціні $88.

Вражаюче зростання обсягів торгів українськими єврооблігаціями, а також підвищення їх курсової вартості, насамперед, викликані поліпшенням макроекономічних показників країни на фоні відносного політичного затишшя.

Темпи зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України за дев'ять місяців поточного року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилися майже в два рази, становивши 9,3%. Приріст реального ВВП України найвищий серед країн СНД.

Прискорення зростання ВВП сприяє позитивним зсувам в структурі платіжного балансу, зниженню боргових зобов'язань держави. Протягом 8 місяців 2001 року прямий державний борг України зменшився на 1,45 млрд. грн. ($271,4 млн.) і на 31 серпня становив 62,76 млрд. грн. ($11,75 млрд.). Умовний борг держави (обсяг кредитів, наданих під гарантії уряду) за 8 місяців 2001 року зменшився на 2,38 млрд. грн. ($410 млн.) до 10,43 млрд. грн. ($1,95 млрд.) за станом на 31 серпня 2001 року.

Зростаючий з початку року обсяг валових міжнародних резервів Національного банку України (НБУ) дає змогу підтвердити міцність ринку і прогнозованість платежів по єврооблігаціях.

За станом на 19 жовтня валові золотовалютні резерви НБУ досягли рекордних розмірів - $3007 млн., збільшившись з початку року на $1379 млн. Ліквідні міжнародні резерви Нацбанку на 19 жовтня становили $2889 млн., чисті (перевищення активів НБУ над зобов'язаннями) - $839 млн.

У жовтні Україна заявила про те, що вживе заходів для приєднання до спеціального стандарту поширення даних (ССРД), розробленого МВФ. Такий крок, безумовно, дозволить іноземним інвесторам ухвалювати зважені рішення щодо кредитування і інвестицій.

Але, не дивлячись на поліпшення макроекономічних показників, прогнозувати подальше зростання курсової вартості і збільшення обсягів торгів єврооблігаціями, на фоні майбутніх парламентських виборів і непередбачуваного політичного розкладу, щонайменше, недоцільно.

Більш-менш успішні висновки можна буде зробити вже в найближчі дні, коли прем'єр-міністр України в ході свого візиту в США зустрінеться з керівництвом МВФ і Світового банку для розв'язання питань подальшого фінансування України.

А поки однією з основних вимог кредитів, що висуваються Світовим банком для надання чергового траншу в розмірі $100 млн. за програмою системної позики, крім прийняття Парламентом бюджету на 2002 рік, є ратифікація досягнутої раніше угоди з Росією про реструктуризацію боргу за газ і його транзит територією України.

Як повідомлялося раніше, угода між двома країнами передбачає випуск єврооблігацій "НАК Нафтогаз України" на 1,401 млрд. і передачу їх Газпрому в рахунок погашення боргу за газ. Ставка прибутку по облігаціях складе LIBOR+1%.

На думку експертів, не дивлячись на велику завантаженість депутатського корпусу (в зв'язку із затвердженням бюджету і прийняття, щонайменше, 50-ти законодавчих актів) ратифікація Верховною Радою угоди з Росією забезпечена.

Емоційно ослаблений лівий блок політичних сил великої протидії цьому не надасть, інша ж частина парламентаріїв на фоні майбутніх виборів внаслідок своєї невизначеності буде намагатися досягти компромісу з Урядом з усіх питань. Адже альтернативною службою для українських депутатів є служба в урядовчих рядах. А лоббіювання власних бізнес-інтересів на рівні міністерств і відомств завжди необхідне.

Довідка. Україна в 2000 році в рамках реструктуризації держборгу випустила два транші семирічних єврооблігацій з погашенням 15 березня 2007 року. У рамках першого траншу випущено номіновані в євро облігації, що амортизуються, на суму EUR 1149,364 млн. з щоквартальним купоном за ставкою 10% річних. У рамках другого траншу випущені номіновані в доларах США облігації, що амортизуються, на суму $ 1134, 046 млн. з щоквартальным купоном за ставкою 11% річних, середній "термін життя" облігацій, які амортизуються , - 4 роки.

P.S. Курс українських єврооблігацій, номінованих в євро, що найактивніше торгуються на німецьких біржах, після коливань протягом тижня на Франкфуртській біржі в понеділок (29.10.2001) знизився на EUR1 - до EUR85. Як вважають оператори, зниження пов'язане з падінням ринку євроакцій в понеділок, зокрема, індекс DAX втратив в цей день 2,1%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування