Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У "нових українців" в Криму старі проблеми
Вибори в особистостях

П'ятниця, 9 листопада 2001, 12:31
У Криму з'явилося власне регіональне відділення Народно-демократичного об'єднання "Нова Україна", головою якого є колишній глава АП (Адміністрації Президента), а нині Харківський губернатор Євген Кушнарьов.

Якщо в загальноукраїнському масштабі "Нова Україна" об'єднує 4 політичні партії (Ліберальна, Ліберально-демократична, Народно-демократична і Християнсько-демократична партії), а також 34 громадські організації, то в її кримському філіалі - 21 місцева громадська організація, включаючи такі екзотичні, як Асоціація корейців "Корі", Ліга офіцерів Криму, Асоціація соціальної підтримки і захисту колишніх співробітників спецслужб.

Кримська "Нова Україна" створена під егідою регіональної організації НДП, очолюваною экс-прем'єр-міністром автономії Сергієм Куніциним. Тому в Об'єднання, природно, увійшли так звані організації-супутники НДП: Жіноча народно-демократична організація "Дiя", Екологічна Ліга, Народно-демократична ліга молоді Криму.

Очолив місцеву "Нову Україну" відомий кримський політолог, донедавна радник Куніцина, Олександр Форманчук. Він автор декількох книг і має репутацію солідного аналітика, тому, видно, під це ім'я будуть збирати електорат з інтелігентними звичками.

Інші імена "нових українців" по-кримському (за винятком, звичайно, Куніцина) невідомі, що компенсується гучними назвами організацій, ними представлених. Наприклад, сюди входить загадкова організація під назвою "Таврійська асоціація Інтелектуальної власності", очолювана якимось Сергієм Пастушком, або Ліга жінок "Майрік", керована Оленою Гукаслі.

Проте, невідомість і нечисленність учасників новоукраїнського хору не бентежить його організатора - лідера Кримської НДП, Сергія Куніцина. Своє завдання він бачить в іншому - "залучити на свою сторону політично активних людей і в їх середовищі знайти лідерів, з якими на паритетних засадах укласти угоди по висуненню кандидатів в депутати кримського парламенту".

До цього часу НДП в Криму вже намагалася стати ініціаторами об'єднувальних процесів і не завжди невдало. Вдалося, наприклад, створити партнерський союз з регіональними відділеннями Аграрної партії і Партії Регіонів. Наступна спроба розширити його до так званої "Ради п'ятьох", в який планувалося залучити ще і місцевих трудовиків і СДПУ(о) успіхом не увінчалася. Але Куніцин не розстроївся і вирішив: "Звичайно, в Криму повинна бути більш широка коаліція ніж, наприклад, блок 4-х партій. Ну, якщо не хочуть великі партії об'єднуватися - не треба. Є маса дрібних політичних партій, громадських рухів, об'єднанням яких ніхто не займався. Ми цей крок зробили і стали ініціатором об'єднання демократичних сил Криму. Захочуть до цього процесу приєднатися великі партії, будь ласка, не захочуть…".

Таке сепаратне "об'єднання демократичних сил" навряд чи поліпшить і без того небезхмарні взаємовідносини між кримськими двічі демократами і трудовиками. Команди Києва своїми осередками на півострові товаришувати сім'ями не зроблять щасливим примусовий союз Сергія Куніцина і трудовика Валерія Горбатова, що змінив його в прем'єрському кріслі. Єдиний штаб "Єдиної України", звичайно, буде створений і в Криму, але єдина робота ворогів-союзників якщо і можлива, то лише на загальнодержавній ниві висунення кандидатів в український парламент.

На виборах в Кримський парламент їх шляхи обов'язково розійдуться. Куніцин не вважає за потрібне приховувати, що "специфіка наших взаємовідносин відіб'ється на кримській політиці". Він не без гіркоти пояснює: "Трудова Україна" добилася моєї відставки з поста голови уряду, і в чисто кримській політиці у нас існують речі, які пов'язані з мораллю і моральністю. Я, як лідер Кримської регіональної організації НДП, не можу піти під політичне лідерство трудовиків в Криму, тому що вони по відношенню до мене поступили аморально".

Навряд чи і суперник екс-прем'єра Валерій Горбатов палає бажанням спільної з ним творчої роботи, і тому кримським "новим українцям" при всій популярності імен Куніцин-Форманчук що-небудь залишиться від регіонального пирога адмінресурсу.

Зате виборці незабаром матимуть можливість поспостерігати за особливостями партійного партнерства в Криму, коли друзі-суперники після кожної "підніжки" один одному будуть обмінюватися променисто-примусовими усмішками.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування