Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У 2007 році китайська мова візьме гору над англійською

Четвер, 20 грудня 2001, 17:49
Гуд бай, Інтернет! Англійська мова, як найбільш поширена у мережі, скоро буде вимушена поступитися китайській, яка переможе всіх своїх противників до 2007 року.

Вже сьогодні серед 450-милионного населення мережі, англійська мова має вельми незначну перевагу у порівнянні з безліччю інших мов, які використовуються для обміну повідомленнями. Вже у наступному році їх сума перевершить мову Шекспіра, а потім, протягом п'яти років, мільйони китайців, які починають користуватися мережею, назавжди змінять розкладку лінгвістичних сил на користь нащадків Конфуція.

Така проекція, заснована на феноменальному зростанні кількості користувачів Інтернетом у Китаї, змінить стратегічні плани глобальних медіа. Вже сьогодні є газети, які існують тільки в електронному вигляді і поєднують у собі ознаки друкарських видань з властивостями телевізійних зйомок.

Виходячи з цього можна передбачити, якщо не кінець, то, принаймні, значну поступку старих засобів інформації більш всеохоплюючим новим. А якщо це відбудеться у світі, де англійська більше не є основною мовою, тоді що? На сьогоднішній день відповіді немає, але скептики зазначають, що китайська мова буде обмежена межами Китаю, і ніколи не стане міжнародною, якою сьогодні є англійська.

І все ж, навіть якщо китайська мова і не є міжнародною, вона вже став мовою спілкування на більшій частині Азії, де численні спільноти вихідців з Китаю очолюють справи регіональної торгівлі. Ця ситуація стане ще помітнішою у 2007 і далі, в зв'язку з подвійним ростом: самого Китаю і його емігрантських поселень. Частина користувачів мережі, яке ще залишилася, не зможе залишатися індиферентною до цього, більш, ніж символічного, переходу.

Адвокати вже сьогодні щосили намагаються, хоч би на папері, вигадати, як внести порядок у завтрашню плутанину мов, але справжньою проблемою залишаються штампи, реактивні мотори нового економічного зростання: як перевести їх на китайську? Традиція написання назв повинна бути виправлена? Це будуть інші назви?

А якщо це будуть інші назви, то, як бути з тими, які ми використовуємо зараз, згідно з нинішньою традицією? А такі системи інформації, як Aol, Murdoch, Bertelsmann і так далі: якщо китайська мова набуде сили, то, як зберегти потужну базу цього світу, який, у цьому випадку, виявиться закритим?

Питання за межами клаузул всесвітньої торгівельної організації, але всередині душі нової економіки, яка все сильніше пов'язана з інформаційними системами, в яких китайська мова буде переважати.

Переклад ІноСмі.Ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування