Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В УКРАЇНІ ПОЧАЛАСЯ ВИБОРЧА КАМПАНІЯ З ВИБОРІВ ДО ВЕРХОВНОЇ РАДИ

Понеділок, 31 грудня 2001, 15:37
В Україні стартувала виборча кампанія з виборів до Верховної Ради України.

Кампанія почалася в ніч з 30 на 31 грудня (згідно із законом про вибори народних депутатів, за 90 днів до виборів). Вибори до Верховної Ради відбудуться 31 березня 2002 року. 225 депутатів обираються за партійними списками, 225 - за одномандатними округами.

Згідно із законом про вибори народних депутатів, окружні комісії повинні бути сформовані Центрвиборчкомом не пізніше, ніж за 80 днів до дня виборів. Партії повинні делегувати своїх представників в 225 окружних комісій і близько 35 тис. дільничих виборчкомів.

До складу окружкому не можуть бути включені представники органів виконавчої влади або місцевого самоврядування. Партії і блоки повинні внести пропозиції щодо кандидатур до складу окружкомів до 4 січня, а вже до 9 січня ЦВК мусить сформувати 225 окружкомів. При цьому мінімальна чисельність членів окружних комісій повинна складати не менше 12 осіб.

Кордони одномандатних округів на майбутніх парламентських виборах практично не будуть відрізнятися від встановлених в ході виборчої кампанії 1998 року. Разом з тим, в Херсонській області стане на один округ менше, а в Закарпатській - на один більше.

Крім того, відбулися зміни кордонів деяких округів у Києві в зв'язку з нещодавньою адміністративною-територіальною реформою.

У регіонах також були змінені кордони деяких округів, які не відповідають вимогам законодавства.

Кордони одномандатних округів встановлюються на основі даних Держкомстату про кількість жителів, виходячи з середнього числа, яке повинне бути в одному округу - 170075 чоловік.

Загальні списки виборців мають бути складені до 15 січня наступного року. Після утворення виборчих дільниць виконавчі органи місцевих рад повинні на основі загальних списків скласти списки виборців у кожній дільниці, уточнивши їх, і не пізніше 28 лютого списки повинні бути представлені в дільничі комісії за підписом керівника місцевої ради.

Процес висунення кандидатів в депутати як за партійними списками в багатомандатному загальнодержавному окрузі, так і в одномандатних округах почнеться 5 січня і продовжиться до 24 січня. Не пізніше 9 січня ЦВК повинен затвердити склад 225 окружних виборчих комісій.

Документи на реєстрацію кандидатів за партійними списками в багатомандатному окрузі і одномандатних округах повинні бути подані до ЦВК не пізніше 29 січня, а Центрвиборчком повинен ухвалити рішення про реєстрацію або відмову в ній не пізніше 3 лютого.

Будь-яка передвиборна агітація в ЗМІ буде заборонена після початку офіційного оголошення виборчого процесу, і на неї буде накладений мораторій на 40 днів (від 90 до 50 дня до дня виборів). З 9 лютого буде дозволено ведення передвиборної агітації, яка повинна завершитися 29 березня о 24.00. Центрвиборчком буде відстежувати порушення виборчого законодавства в частині ведення передвиборної агітації в засобах масової інформації лише в період з 90 до 50 днів до дня виборів.

До 8 лютого окружні виборчі комісії повинні створити виборчі дільниці, а до 23 лютого - сформувати дільничі комісії. Не пізніше 8 лютого повинні бути відкриті розрахункові рахунки виборчих фондів партій і блоків, а також кандидатів в одномандатних округах.

Не пізніше 26 лютого ЦВК повинен провести жеребкування з розподілу номерів між партіями і блоками у виборчому списку, а також затвердити форму і текст виборчого бюлетеня з голосування в багатомандатному загальнодержавному окрузі, а окружні комісії - в одномандатних округах.

Будь-які дії посадових осіб, направлені на підтримку тієї або іншої політичної партії або блоку, до початку виборчої кампанії "згідно з чинним законодавством не розглядається як порушення виборчого закону". Кожний кандидат в депутати має право взяти на час ведення передвиборної агітації відпустку без збереження заробітної плати.

Посадові особи, які займають високі керівні пости і балотуються до парламенту, можуть не йти у відпустку на час передвиборної агітації.

Кандидат, що використовує в ході кампанії своє службове положення, може бути притягнутий до "відповідної юридичної відповідальності" аж до скасування відповідною виборчою комісією свого рішення про реєстрацію кандидата за партійним списком або в одномандатному окрузі.

Результати голосування в багатомандатному окрузі ЦВК повинен встановити не пізніше 15 квітня, а не пізніше ніж через 5 днів після цього офіційно опублікувати результати парламентських виборів.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Карта одномандатних округів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: