Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Блоки Мороза і Тимошенко претендують на сто місць в парламенті

Четвер, 6 грудня 2001, 16:19
На фоні шуму навколо "Нашої України" і ТУНДРи опозиція готується до виборів тихо і спокійно. Хтось знає, наприклад, керівника штабу Соцпартії? Або коли з'їзд у Тимошенко? Не кажучи вже про перші номери в списку. Як виявилося, секретів особливих немає. Просто чи то антикучмісти самі не створюють новинних приводів, чи то тиша на опозиційному фланзі - це і є інформаційна блокада в дії.

У Соцпартії свою п'ятірку тримають в секреті. Мороз називає тільки два перших номери – він сам і лідер Партії захисту інтересів селян Іван Бокий. Ситуація цікава, тому що партія Бокия через свою молодість не може брати участь у виборах. Тому, швидше всього, на деякий час захиснику села доведеться стати безпартійним.

Мороз вважає прохідними перші 50 місць списку. Базовими регіонами соціалісти вважають Київ і центральну Україну - від Хмельницького до Чернігова. Начальником передвиборного штабу в Соцпартії виявився… сам Мороз.

Список мажоритарників ще не визначений, але можливими кандидатами на боротьбу в округах Мороз називає Олексія Шеховцова, Ніну Покотило, Станіслава Ніколаєнка. Останньому не пощастило, тому що в цю Верховну Раду він пройшов за округом на Херсонщині, куди минулої неділі поїхав новий губернатор – Юрій Кравченко.

Мажоритарні округи соціалісти мають намір погоджувати з усіма некучмістськими силами: комуністами Симоненка, КПРС, блоками Тимошенко і Ющенка, "можливо ", навіть з "Єдністю" Омельченка. "У Львові, наприклад, ми будемо підтримувати Тараса Чорновола, який поводиться гідно", - зазначив Мороз в інтерв'ю УП.

Яким би це не здавалося комусь дивним, але соціалісти не збираються відмовлятися від послуг західних політконсультантів. Назви в Україні не на слуху: французький інститут Мозера і шведський інститут Пальме. Ще СПУ допомагають "поляки, голландці, британці", які проводять для соціалістів семінари в регіонах.

Сам Мороз із зарубіжних країн думає поїхати тільки до Росії - зустрічатися планує "насамперед з Селезньовим і Примаковим". Хоча, "можливо, обстановка зміниться, і вимушений буду відлетіти до Америки".

Юлія Тимошенко, лідер однойменного блоку, за кордон не збирається – у неї підписка про невиїзд. Зі слів заступника глави "Батьківщини" Олександра Турчинова, в такій ситуації вони самі запросили західних експертів. Яких саме – не говорить.

Крім того, останні два тижні Тимошенко хворіє. "В'язниця підривала здоров'я і більш міцним людям", - зазначив Турчинов.

"Блок Тимошенко" 10-15% вважає "мінімальним" результатом. Все, що вище за нього, буде вважатися "перемогою", сказав Турчинов в інтерв'ю УП.

З практичних міркувань з'їзди всіх семи партій-учасниць блоку вирішено провести в один день - 15 грудня. До обіду партійні збори нададуть своїм лідерам право підпису на договорі про передвиборний блок, який буде укладено в перерві. Після обіду з'їзди будуть голосувати за щойно затверджену декларацію.

Керівник передвиборного штабу "Блоку Юлії Тимошенко" – Олександр Турчинов. Відповідаючи на питання про квоти і першу п'ятірку, він тільки висуває припущення. Отже, на його думку, обличчями коаліції можуть стати Тимошенко, Матвієнко, Онопенко і Григорій Омельченко. П'ятого він не назвав. Кажучи про квоти, просто зазначив: "У "Батьківщини" буде близько 60% списку". Тишу навколо блоку Турчинов пояснює відсутністю "сварок і протиріч".

Щоправда, не виключено, що вони можуть виникнути в майбутньому. Ніхто не знає, скільки місць в списку буде прохідних: якщо блок, як думають песимісти, набере 4%, то отримає 14 крісел в парламенті, якщо 10% - то під 40.

Цікавий в блоці Тимошенко і принцип розподілу квот. Партії-учасниці умовно можна розсортувати на дві групи. Грубо кажучи, є "команда "Батьківщини" і "команда "Собору". До першої входять партія Тимошенко, Патріотична партія Габера, Українська соціал-демократична партія Онопенка і Консервативна республіканська партія Хмари. До другої – "Собор", Українська республіканська партія Левка Лук'яненка і Українська християнсько-демократична партія Олеся Сергієнка.

На якомусь етапі було вирішено, що представлені ці групи в передвиборному списку будуть в співвідношенні 3 до 1 на користь "команди "Батьківщини". Пояснюється така несправедливість ресурсами "команд". У "Батьківщини", наприклад, є своя фракція в парламенті, у "Собору" - немає. І якщо вийти з песимістичного прогнозу (4% на виборах), то прохідних буде тільки 14 місць в списку, і поява незадоволених при такому варіанті гарантована.

Зі слів учасника "Блоку Тимошенко", лідера Патріотичної партії Миколи Габера, переговори проходять "складні". "Лідерам партій-учасниць блоку, які не будуть представлені в десятці списку, буде важко знайти мотивацію перед своїми структурами, щоб ті працювали з повною віддачею".

Однак назвати ці побоювання виключною особливістю антикучмістів складно – на квотну хворобу приречений будь-який учасник виборів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Усі новини...