Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Доля Мельниченка - кандидата у депутати вирішиться 5 лютого

Четвер, 31 січня 2002, 17:40
Верховний суд України розгляне позов Соцпартії України щодо рішення Центрвиборчкому про відмову у реєстрації екс-майора держохорони Миколи Мельниченка кандидатом у народні депутати у вівторок, 5 лютого, повідомили у прес-службі СПУ.

Головуючим на засіданні призначений член колегії ВР Андрій Гнатенко. Представник ЦВК Віктор Алсуфьев запропонував викликати на судове засідання Мельниченка.

У відповідь адвокат Сергій Салов, що представляє інтереси Мельниченка в Україні, сказав, що "не заперечує у випадку, якщо голова ЦВК Михайло Рябець гарантує безпеку висуванця СПУ".

Коментуючи заяву держсекретаря Мінюстиції Олександра Лавриновича про те, що Мельниченко "не потрапляє до категорії осіб, які протягом останніх 5 років проживали на території України", Салов зазначив, що у цьому випадку має місце спотворення значення виборчого закону. При цьому він зазначив, що терміну "постійне місце проживання в Україні" у виборчому законі немає.

Стаття 8 закону України "Про вибори народних депутатів України" свідчить, що "депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх 5 років". Салов підкреслив, що слово "постійно" у виборчому законі немає. Таким чином, вважає він, держсекретар Мінюстиції спотворив текст виборчого закону.

Як повідомлялося, Мельниченко внесений у виборчий список СПУ під номером 15. 26 січня ЦВК відмовив у реєстрації екс-майору, заявивши про невірогідність відомостей, вказаних Мельниченком про місце його проживання, а також про неправдивість його даних про термін його проживання в Україні протягом останніх п'яти років.

Соцпартія звернулася зі скаргою до Верховного суду з проханням відмінити рішення ЦВК і зобов'язати її зареєструвати кандидатом у народні депутати за багатомандатним виборчим округом Мельниченка. СПУ заявляє, що Мельниченко знаходиться за межами України на основі міжнародних договорів, ратифікованих Україною, що у відповідності з п.2 ст. 8 виборчого закону прирівнюється до мешкання в Україні.

Соцпартія стверджує, що Мельниченко виїхав за межі України "у повній відповідності "Загальній декларації прав людини", згідно якої кожна людина має повне право залишити будь-яку країну і повернутися у свою країну". Таке ж право передбачене і Конвенцією про захист прав і основних свобод людини.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: