Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Судді навмисно затягують процес у справі про вбивство Александрова

Середа, 9 січня 2002, 10:26
Глава Національного союзу журналістів України Ігор Лубченко заявляє, що судді, які безпосередньо причетні до справи про вбивство керівника телекомпанії "ТОР" (м. Славянськ Донецької області) Ігоря Александрова, навмисно затягують розслідування справи.

Про це Лубченко заявив у відкритому листі до голови апеляційного суду Донецької області Олександра Кондратьєва і судді Івана Корчистого, який веде справу. Він також закликав голову Верховного суду Віталія Бойка і голову Вищої Ради юстиції Сергія Кивалова дати оцінку діям цих суддів "у навмисному затягуванні розгляду справи про вбивство журналіста Александрова".

У листі, переданому у вівторок в агентство "Інтерфакс-Україна", Лубченко нагадує, що розгляд справи щодо звинувачення Юрія Вередюка у жорстокому побитті Александрова, в результаті чого журналіст помер, призначено на 11 вересня 2002 року.

На думку голови НСЖУ, "українська Феміда" завдяки цим суддям "продемонструвала світу своє непривабливе обличчя". Лубченко зазначає, що передана до суду декілька місяців тому резонансна справа, розслідування якої знаходилося під контролем президента, генерального прокурора і міністра внутрішніх справ, судді намагаються відкласти у "довгий ящик" і "спустити на гальмах".

"Громадськість дуже сумнівається в офіційній версії, що зловмисник випадково побив журналіста, переплутавши його з іншим, - відзначає голова НСЖУ. - Якщо у суді буде доведене безглуздя цієї версії, то справу доведеться відправити на нове розслідування".

Якщо "наші доблесні пінкертони і шерлоки холмси" не змогли переконливо встановити істину "по гарячих слідах", то після довгого часу вони тим більше не можуть цього зробити, вважає Лубченко.

Він також підкреслює, що "особливий цинізм" рішення суддів - призначення дати розгляду справи на 11 вересня, річницю терористичних актів у США, що не можна вважати інакше, як "брутальною формою терору проти журналістів".

Зі слів Лубченка, суддя Корчистий аргументував перенесення розгляду на таку далеку дату "важким станом" із розглядом справ у судах області "через відсутність грошей на відрядження", а також тим, що "через відсутність бензину" не забезпечується конвоювання підсудних.

Тому голова НСЖУ закликає обох служителів закону терміново скласти кошторис витрат, необхідних для об'єктивного і неупередженого розгляду справи про вбивство Александрова. При умові, що судовий процес повинен бути проведений невідкладно, НСЖУ збере необхідні кошти, сподіваючись, "що у нашій державі знайдуться люди, які не пожаліють для правосуддя декількох гривень", підкреслив Лубченко.

Як повідомлялося раніше, на директора слов'янської ТРК "ТОР" міста Славянськ Донецької області Ігоря Александрова був здійснений напад невідомими в офісі телекомпанії, в результаті чого журналіст помер від важкої черепно-мозкової травми 7 липня 2001 року. 26 листопада Генпрокуратура України офіційно заявила про закінчення попереднього слідства справи.

Згідно з результатами розслідування, встановлено, що вбивство Александрова здійснив Вередюк, а людина, яка замовила вбивство, оголошена в розшук. У той же час, замгенпрокурора України Сергій Винокуров відмовився назвати прізвище замовника. На попередньому засіданні Донецького обласного суду 26 грудня слухання справи про вбивство Александрова було призначено на 11 вересня 2002 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування