Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Війна за електорат закінчиться за три тижні. У Ющенка рейтинг буде падати, а у Медведчука вже росте

Середа, 20 лютого 2002, 14:02
Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає, що на нинішньому етапі виборчої кампанії партії і блоки повинні чітко заявити про свою ідеологію.

На прес-конференції в середу в агентстві Інтерфакс-Україна Погребинський зазначив, що в даний момент йде "етап захоплення електорату", який завершиться до кінця першої декади березня, після чого партіям і блокам буде вже надто складно залучити до себе нових прихильників.

На думку політолога, єдиною політичною силою, яка "може обійтися без ідеології", є блок "За єдину Україну!". Інші партії і блоки для завоювання симпатій електорату, сказав Погребинський, повинні "визначитися зі ставленням до простих питань", які хвилюють виборців.

Політолог класифікує основні партії і блоки, що беруть участь у виборах, за трьома ознаками - ідеологічною, ступенем наближеності до влади і наявності "харизматичного" лідера.

На першому етапі виборчої кампанії, сказав він, суб'єкти виборчого процесу переважно класифікувалися спостерігачами за ознакою наближеності або віддаленості від "владного центра". "Зараз, на другому етапі кампанії, ні у кого немає сумнівів, що є один блок - "За єдину Україну!" з владними можливостями, і є інші партії і блоки", - сказав він.

Про блок Віктора Ющенка "Наша Україна" Погребинський зауважив, що в ньому "є мозаїка політичних орієнтацій всередині одного блоку, і як і раніше немає ясності щодо його ідеологічної концепції".

У числі політичних сил, що визначили себе як носії "чистої" ідеології, політолог назвав Комуністичну партію України, Соціал-демократичну партію України (об'єднану), а також Партію зелених.

"Блок Юлії Тимошенко" Погребинський охарактеризував як блок з "подвійним позиціонуванням", пояснивши, що в ньому поєдналися "опозиційність і харизматичність лідера". При цьому, на його думку, будувати кампанію тільки за цими двома чинниками недостатньо для перемоги. Політолог припустив, що до цього типу політичної сили можна в деякій мірі віднести і КПУ.

"Блок Наталії Вітренко", вважає Погребинський, можна віднести до політичної сили, що характеризується "чистою" ідеологією, харизматичністю лідера і опозиційністю.

Політолог порівняв дані соціологічних опитувань, проведених в жовтні 2001 р. - лютому 2002 р. "Демократичними ініціативами" і компанією "Социс-Геллап", Київським міжнародним інститутом соціології і центром "Соціальний моніторинг", зазначивши, що динаміка основних показників ідеологічних пристрастей електорату і рейтингу політичних сил і їх лідерів практично ідентичні.

Зокрема, сказав Погребинський, відзначається зростання особистого рейтингу Віктора Ющенка при "плавній тенденції" до зменшення рейтингу очолюваного ним блоку. Таку ситуацію політолог пояснив тим, що виборча кампанія "Нашої України" "полягає в роботі на харизматичного лідера". Разом з тим, він не виключив, що з якогось моменту рейтинг Ющенка почне знижуватися.

Подібна ситуація, зазначив він, спостерігається з блоками Тимошенко і Вітренко, особистий рейтинг яких з листопада минулого року зріс вдвічі, а рейтинг їх блоку "не має ознак зростання".

Особистий рейтинг лідера СДПУ(О) Віктора Медведчука, сказав Погребинський, зріс з листопада минулого року на 15%, що супроводжується і деяким зростанням рейтингу партії.

Відповідаючи на питання, Погребинський заявив, що не вірить в можливість масштабних фальсифікацій результатів виборів.

При цьому він зазначив, що не сумнівається в проході в парламент блоку "За єдину Україну!", успіх якого багато в чому буде залежати від голосування виборців у віддалених селах.

Відповідаючи на питання про роль "московських технологів" в цій виборчій кампанії, Погребинський, який має досвід політкампаній у Росії, сказав, що на попередніх виборах в Україні вони особливої ролі не зіграли, причому, з його слів, в президентській кампанії-1999 роль фахівців з Росії полягала в тому, що вони "освоїли кошти". Він поки вважає передчасним говорити про роль російських політтехнологів на нинішніх виборах, однак, упевнений в тому, що це буде "школа" для українських фахівців.

Він також повідомив, що має в своєму розпорядженні дані про роботу американських фахівців для ряду політичних сил, в основному опозиційних. Переважно їх роль полягає в проведенні тренінгів.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: