Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Біла Олімпіада відкрита!

Субота, 9 лютого 2002, 14:56
У ніч з п'ятниці на суботу в Солт-Лейк-Сіті відбулася урочиста церемонія відкриття ХІХ зимових Олімпійських ігор.

Вона розпочалася на дещо сумній ноті - внесенні американського прапору, знайденого на нульовому поверсі ньюйоркського World Trade Center, що став водночас згадкою про трагічні події 11 вересня та символом духовної єдності нації. Його урочисто винесли військові під звуки американського гімну.

Після цього 52 000 глядачів, присутніх на стадіоні Rice-Eccles змогли побачити льодову казку, головною ідеєю якої стало гасло цієї Олімпіади "Запали вогонь в собі". А потім головний персонаж цієї феєрії - маленький хлопчик вивів на стадіон команди-учасниці.

Делегація збірної України очолювана прапороносцем біатлоністкою Оленою Петровою, слідом за збірною Туреччини, зробила коло пошани головним стадіоном олімпійського Солт-Лейк-Сіті. Нагадаємо, що Олена - срібний призер ХVIII зимових Олімпійських ігор-98 в Нагано, на дистанції 15 км.

Всього перед телекамерами пройшли представники 77 держав, шість з яких дебютанти Білої Олімпіади. Відкривала парад за традицією національна команда Греції - команда країни-засновниці Олімпійських Ігор.

Замикала парад - збірна господарів, найчисленніша в Солт-Лейк-Сіті. За новачком Зимових ігор Таїландом пойшли делегати Трінідаду і Тобаго з жовтими шарфами, Туреччина, Україна, Узбекистан, Венесуела і Вірджінські острова. Глядачі на стадіоні особливо тепло вітали югославську делегацію.

Після параду всі олімпійці зайняли свої місця на трибунах. У ці хвилини тривало барвисте театралізоване дійство, яке демонструвало глядачам та учасникам Олімпійських ігор історію заселення штату Юта. Їх також вітали вожді 5 індіанських племен, корінних жителів штату.

Відразу після своєрідного шоу, виступив з привітальною промовою президент МОК Жак Рогге і президент США Джордж Буш, було зачитано Олімпійську клятву і піднято олімпійський прапор. Слід зауважити, що організоторам урочистої церемонії вдалося здивувати глядачів складом тих, хто виносив олімпійский прапор. Серед них були триразовий медаліст Гренобля Жан-Клод Кіллі, австралійська атлетка Кеті Фрімен, американський астронавт Джон Глен, екс-президент Польщі Лех Валенса та...Стівен Спілберг.

Після цього на стадіоні з'явився олімпійський вогонь, який пройшов довгий шлях довжиною в 21 600 кілометрів. Стадіоном факел пронесли фігуристи Пеггі Флемінг і Скотт Хемілтон, які передали його ковзанярам Бонні Блейр і Дену Дженсену, які зробили з ним коло по стадіону.

Сходами, до підніжжя чаші вогонь пронесли гірськолижниці Пікабо Стріт і хокеїстка Кемі Гренато, а на верхньому майданчику з їх рук факел прийняв капітан олімпійської хокейної збірної США-1980 Майк Ерузіоне. Інші гравці тієї золотої команди, яка з'явилася з-за куліс разом піднесли вогонь до основи чаші. Хвилина - і над столицею XIX Зимових ігор яскраво запалало полум'я, яке буде горіти без перерви 15 днів. У ці хвилини урочисто звучить Олімпійський гімн - ода "До радості" Бетховена.За інформацією "Спорт-Экспресс"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування