Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Більшість на базі "За ЄдУ" проіснує один рік

Середа, 10 квітня 2002, 15:07
Парламент нового скликання може продовжити тенденцію деградації цієї гілки влади як самостійної, а тимчасова більшість в ньому може утворитися за рахунок адміністративних зусиль адміністрації президента. Саме таким чином підсумували результати виборів шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало та головний редактор цього видання Олександр Дергачов на прес-конференції в середу.

На думку Полохала, серед головних результатів виборів - те, що вибори взагалі відбулися. Це, за його словами, "найголовніше для будь-якого розвитку".

Другий важливий результат полягає в тому, що реальний склад парламенту відрізнятиметься від того, за який голосували виборці. На думку політолога, ще протягом місяця "президент обиратиме Верховну Раду". Чиниться тиск на депутатів-мажоритарників, тобто, відбувається "банальне формування мегафракції", зазначив він. "Найбільш вірогідний варіант – Рада буде дрейфувати до втрати самостійної ролі".

Третій важливий момент – яким чином відбуватиметься формування більшості. На думку Полохала, досить ймовірно, що вона буде сформована на базі фракції блоку "За Єдину Україну" та СДПУ(О). "Наша Україна" виключається з цього політичного проекту", вважає політолог.

Але така більшість триватиме недовго, один рік, адже вона "тримається на логіці виборів президента", підкреслив Олександр Дергачов. На думку політолога, тривалість цього організаційного утворення залежатиме від того, "наскільки вправно буде діяти пан Литвин". За цей час, за його припущеннями, можуть відбутися зміни у законодавстві в бік більшої авторитарності влади в країні, проте змін у Конституції він не передбачає. Більшість може розпастися, коли депутати самі будуть визначати, кого вони будуть підтримувати в якості кандидата на посаду президента.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування