Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна – країна парадоксів

П'ятниця, 12 квітня 2002, 12:39
Американські посли в Україні люблять українських студентів. Перед студентами Університету імені Шевченка виголошував свою прощальну промову посол Стівен Пайфер, він же кілька разів читав лекції студентам Києво-Могилянської академії. У четвер своє бачення сучасного стану україно-американських відносин перед студентами Могилянки виголошував Карлос Паскуаль.

Його зустрічали як популярну телезірку. Біля входу зібрався натовп студентів, які не потрапили на лекцію, і з наївною цікавістю розглядали "живого" посла. Деякі примудрилися навіть сфотографуватися на його фоні, а після закінчення виступу його оточили молоді прихильниці, які тицяли йому на підпис блокнотики і клаптики паперу для автографа.

Паскуаль був як завжди дипломатичний. Особливо у відповідях на питання про вибори, яких було багато – студенти намагалися ставити їх з різних позицій, аби отримати конкретну відповідь. Один з них навіть поставив перед Паскуалем питання руба – потрібно було відповідати "так" чи "ні" на питання, чи були українські вибори демократичними.

Але все марно – посол посилався на висновки спостерігачів від ОБСЄ, які знайшли багато недоліків і деякі позитивні зрушення у проведенні виборів в Україні. І навіть у тому випадку, коли його просили вказати, що доброго продемонструвала нинішня кампанія, і у тому випадку, коли від нього хотіли почути помічені ним недоліки виборчого процесу.

Вдало виплутався посол, коли одна розумна юна персона поставила питання про те, що чекає Україну, якщо звинувачення проти Кучми у продажу зброї Іраку підтвердяться. "Я не відповідаю на гіпотетичні питання", сказав посол, але тут же додав, що у США дуже серйозно вивчають подібні звинувачення. І не тільки проти України.

Тільки журналістам вдалося "розколоти" Паскуаля і отримати від нього непряме підтвердження – так, США почали розслідування щодо Кучми. Принаймні, посол не підтвердив, але і не спростував такої інформації.

Але повернемося до лекції посла, бо сама по собі його думка з приводу відносин між стратегічними партнерами цікава. І не тільки цікава – Карлос Паскуаль справедливо може вважатися найобізнанішим американцем в українських реаліях.

Отже, Паскуаль назвав Україну країною парадоксів. На перший погляд в Україні все прекрасно - зростання ВВП, прибутків населення, вдвічі збільшилися валютні резерви. І у той же час це країна, де спостерігаються постійні політичні суперечки, "які досягли максимуму за часу справи Гонгадзе і касетного скандалу, а реформатора-прем'єра вигнали з посади". З першого погляду тут вдалося об'єднатися різним політичним силам для прийняття важливих законодавчих кодексів, і у той же час у країні суб'єктивно застосовується верховенство права, порушуються права власників акцій, не поважаються права суддів.

Паскуаль зізнався, що будь-кому зараз легше передбачити, якою Україна буде через 25 років – визнаною, справжньою центрально-європейською державою, одним з найважливіших чинників політичної, економічної й оборонної структури Європи. "Набагато складніше визначити, куди Україна піде у наступні 2-3 роки".

Але американський посол – оптиміст. І ось чому.

Міжнародний аспект

Паскуаль вірно підмітив, що карта безпеки Європи стрімко змінюється останнім часом. Буквально у листопаді НАТО оголосить нових членів, наступного року з'являться нові члени ЄС. На захід від України зараз практично кожна держава або вже є, або найближчим часом стане членом НАТО та ЄС.

Більше того, на сході від України Росія почала розвивати нові стосунки з США, НАТО та ЄС. У посла є своя відповідь на питання, яке часто ставлять після 11 вересня – чи загубиться Україна в нових реаліях або вона отримає новий шанс? "Я думаю для України це шанс", стверджує посол.

У таких умовах роз'яснює Паскуаль, "є можливість знищити залишки старих розділових ліній в Європі". "Це шанс, тому що сама Росія встановлює нові відносини із Заходом і ті, хто раніше турбувався про те, що більш тісні відносини України із Заходом будуть неможливі, тому що цьому буде противитися Росія, цей аргумент тепер не має жодного значення, тому що Росія сама рухається у цьому напрямі. Проте Україна для себе зрозуміла, що ізоляція не відповідь на питання".

"Помиляються ті, хто думає, що Україна – футбольне поле для геополітичної гри США і Росії. Україна – незалежна суверенна держава, яка повинна керуватися власними інтересами. А інтерес США – зміцнювати суверенітет і допомагати українському народу. Тому кращий спосіб захищатися від таких звинувачень – Україна повинна діяти виходячи з власних національних інтересів".

Зараз немає ніяких підстав говорити про те, що Україна поступається позиціями Росії. Хоча б тому, що українцям вдається успішно відстоювати свої права у переговорах щодо газу, проводити незалежну політику в енергетиці.

"Якщо й є проблема, то напевно у приватизації. Особливо у торішній приватизації, як її назвали, "з чорного ходу", коли, зокрема, власність енергетичних компаній практично доведених до банкрутства, була продана дуже дешево. Один з найважливіших аспектів – необхідність прозорості у відносинах у сфері політики, безпеки, економіки. Тоді буде довіра збоку народів України і Росії і міжнародного співтовариства. І це покладе край спекулятивним тезам, що Україна є футбольним полем".

Що нове підмітив у нашій зовнішній політиці Паскуаль? Чітку орієнтацію на Європу.

"Вперше з моменту отримання незалежності є президент, прем'єр, міністр закордонних справ, СНБО і, я сподіваюся, більшість у Верховній Раді, займають одну і ту ж орієнтацію – європейську. При цьому важливими визнаються російський і американський напрями, але пріоритетним є європейський".

Тут посол перейшов до проблем, які необхідно вирішити для того, щоб з Україною можна було будувати рівні відносини. І щоб до України ставилися як до рівного партнера.

Перш за все розслідування справи Гонгадзе. За словами посла, зараз в Україні працює команда експертів ФБР, які співробітничають з Генпрокуратурою й іншими правоохоронними органами.

"Вони не збираються тут проводити розслідування, вони приїхали з Національно центру США, який має кращих у своїй галузі фахівців. Правоохоронні органи зі всіх США, зі всього світу звертаються до фахівців цього центру за порадою. Ми ділимося досвідом, технологіями, ідеями і можливо, зможемо знайти загальне розуміння і з української сторони як вони хочуть розслідувати цю справу".

Другий чинник – продаж української зброї Македонії. Зараз ця проблема вирішена, але надалі американцям явно не хотілося б, щоб їхній стратегічний партнер не продавав зброю за їхньою спиною, порушуючи стабільність у регіоні.

І третя проблема - вибори. Про думку Паскуаля із цього приводу, яка співпадає з думкою експертів ОБСЄ, дивися вище.

Внутрішні проблеми

Підсумки виборів очима американців - зрозуміло, що на цих виборах вже не змагалася ліва ідея з іншими, тут вже була реальна політика, що нагадує вибори в інших регіонах Європи.

Так, повідомлень про порушення виборів цього року було більше, ніж у минулому. Але це наслідок більшої прозорості. Але Україна не повинна боятися, що через більшу прозорість її будуть критикувати за більшу кількість недоліків. Головне – розуміти і бачити уроки і просуватися вперед.

Ще одне цікаве спостереження – "якщо розглядати голосування за партійними списками як референдум, то 70% проголосувало за партії, які підтримують реформи, ринкову економіку, приватну власність і демократію", Додамо від себе, цей же референдум показав повну недовіру президенту. Але про це Паскуаль-дипломат промовчав.

З наших внутрішніх проблем посол пригадав і знидівший всім антиамериканізм. Він визнає, що частково це факт, а часткове – прищеплене. І згадує віртуальне голосування в ефірі ICTV, де, незважаючи на всі зусилля ведучого Кисельова, нав'язати свою думку про зухвалих американців, що дозволяють собі диктувати як нам проводити вибори, проте, більше 6 900 глядачів сказали, що резолюція Сенату США направлена на підтримку демократії в Україні. Ще більше 4700 розцінили це, як втручання у внутрішні справи.

Паскуаль розуміє, що після проблеми з CD, сталлю, американськими курячими ніжками та іншими проблемами, антиамериканські настрої у суспільстві посилилися. Проте, посол просив не забувати, що США – як і раніше продовжують залишатися найбільшим донором, і залишаються найбільшим зарубіжним інвестором.

Посол не ризикнув спрогнозувати склад нової більшості, але серед інших прогнозів, згадуваних політиками і у пресі, нагадав про таке – ніякої формальної більшості – "За єдУ" і "Наша Україна" "формально співробітничають для обрання спікера і голів комітету і для того, щоб залишити на місці нинішній уряд".

На думку Паскуаля, на нинішній процес політичної консолідації "впливають майбутні вибори 2004 року". Важливо, чи зможуть політики порозумітися. Впливає і те, що багато хто дивиться на "місце прем'єра як на трамплін для того, щоб стати майбутнім президентом". "Ключовий чинник на основі чого будуть ухвалюватися рішення – що добре для політики або що добре для країни".

Слід віддати належне – посол перерахував і багато позитивного, що українцям з їхніми постійними проблемами не помітити. Наприклад, успіхи у бюджетній політиці, у розвитку і дерегуляції малого бізнесу.

Але є ще над чим працювати, причому, США обіцяють у цьому допомогти. З тим же верховенством права, податковою реформою, сільськогосподарськими реформами, вступом у ВТО, і, нарешті, розвитком громадянського суспільства.

"Я залишаюся оптимістом. Політика зсовується у центр. Якщо відзначити червоним всі регіони, де комуністи взяли більшість, а синім ті регіони, де у сумі більше 50% набрали не комуністи, то вся карта буде синьою. Співпадають тенденції у поліпшенні клімату у політиці і економіці. Це приводить до більшої передбачуваності і послідовності. Політики все частіше вибирають, що краще для країни".

Може, їм з боку видніше?




__________________
NB. Про харківське побоїще під час виборів, про те, хто ж став мером у Черкасах і Кіровограді, про шоу єдунів на Буковині, про те, як на Львівщині можна виграти вибори, про депутата/недепутата Грача, про останню волю Василя Куйбіди- про все це читайте у розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування