Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа вітає звільнення Потебенька

Вівторок, 23 квітня 2002, 20:27
Ось як президента не лаяти? Поїхав в Йорданію, повіз український державний орден Ярослава Мудрого I ступеня місцевому королю. За що? Тим більше, що монархом той працює усього декілька років. Краще вже одразу Саддаму. Адже не помічають гідних кандидатів, які вже як рідні наскучили у Києві. Так, наприклад, через два тижні здійснить свою 22 поїздку до Києва доповідач з питань України Моніторінгового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен. Жінка працює наполегливо, послідовно. Гаразд, нехай не орден, але хоч би фонд "Северінсен - дітям України" за допомоги тієї ж "Запоріжсталі" можна було для неї відкрити?..

Ханне Северінсен їде у Київ дивитися на результати виборів через шість тижнів після закінчення парламентської кампанії. Від подій 31 березня враження у неї важкі. Вона не може зрозуміти, чому Центрвиборчком ще за місяць до виборів так і не прислухався до міжнародних спостерігачів, які попереджали про проблеми у день голосування.

Сама Северінсен, як вона відзначила у вівторок в інтерв'ю українським журналістам, працювала спостерігачем на одній з дільниць у Києві. І тому зробила свій внесок у створення нового парламенту. За її словами, спостерігачі наполягли, щоб голосування не припинялося рівно о 20-00 і вибір зробили всі, хто був на дільниці. Заняття затяглося до 10 вечора. Однак на цьому проблеми тільки починалися. "Неорганізованість на виборах і мало навчені люди у комісіях створили умови для маніпулювання", - вважає вона.

Нова післявиборча місія ПАРЄ буде складатися з п'яти чоловік. За словами Северінсен, їх приїзд "важливий для майбутнього України", оскільки, можливо, зауваження врахують хоч би при проведенні виборів президентських.

Крім того, вона повідомила, що "знає", чому новообрані "незалежні депутати" раптом активно поповнюють ряди фракції блоку влади. За її словами, делегація ПАРЄ займеться у Києві і цим питанням.

Взагалі Северінсен у курсі подій, які мають місце в Україні. І вважає, що після переходу Потебенька у парламент може прискоритися розслідування справи Георгія Гонгадзе, у тому числі і створення міжнародної комісії. "Він і Генпрокуратура перешкоджали її створенню", - відзначила вона.

Северінсен також сказала, що ПАРЄ як орган вже зробив те, що залежало він нього у цьому питанні, внісши пропозицію до Комітету міністрів Ради Європи . І тепер слово за ними. Однак рішення Комітету міністрів приймаються консенсусом і тому "обов'язково повинна бути підтримка вашої країни", відзначила Северінсен(у Комітет міністрів Ради Європи від України входять голова МЗС Анатолій Зленко і його заступник - посол України у Раді Європи Сюзанна Станік).

На питання про те, яких заходів можуть вжити, якщо міжнародна комісія так і не буде створена, Ханне Северінсен сказала, що порадила Мирославі Гонгадзе звернутися до Європейського суду з прав людини.

А на цій сесії Парламентської асамблеї Северінсен бере участь у зборі підписів під поданням з вимогою звільнення журналіста Олега Ляшка. За її словами, минулої п'ятниці з таким проханням до неї звернулася міжнародна організація "Репортери без кордонів".

І хоч автографи делегатів ПАРЄ не мають юридичної сили, однак можуть вплинути на позицію держави Україна. "Обіцянка дотримуватися свободи слова є одним з ключових зобов'язань при вступі до Ради Європи", - додає вона.

Найпопулярніша тема у бесіді з Северінсен - це припинення моніторингу. "Так", - відповідає вона на питання, чи можливе його припинення. Однак чекати ще доведеться довго: для цього треба не тільки прийняти кодекси, але і добитися необхідних стандартів в області свободи слова і виборів.

А після закриття моніторингу Северінсен "буде щаслива повернутися в Україну в якості туриста".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування