Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дипломатичні виверти США, або Ще не час притиснути Кучму до нігтя

Вівторок, 30 квітня 2002, 21:40
Абсолютно очевидно, що у США зі всією серйозністю ставляться до інформації про наявність в Іраці українських "Кольчуг". 29 квітня на брифінгу у Держдепартаменті спікер цього департаменту Річард Баучер у відповідь на питання про Україну й Ірак сказав, що він не знайомий з документами і нічого з цього приводу не знає. При цьому пообіцяв більш уважно ознайомитися з цією інформацією. Ось як виглядав діалог з Баучером в оригіналі.

QUESTION: Iraq. Has the administration been in contact with Ukraine about allegations that it transferred arms to Iraq?

MR. BOUCHER: That's something I'd have to look into. I don't know.

QUESTION: Could you take that?

MR. BOUCHER: Yes, I'll look into it.


Пізніше 29 квітня держдепартамент США випустив прес-реліз, в якому позиція США вже акцентована. Без жодних коментарів дається розшифровка питання і відповіді на "болюче питання".

Питання: Чи контактував державний департамент з урядом України стосовно тверджень про постачання зброї Іраку?

Відповідь: Ми розглядаємо будь-яке повідомлення про реальне чи передбачуване постачання зброї або матеріалів, які відносяться до зброї Іраку - будь-якою країною - з серйозною турботою. У нас немає сумнівів стосовно бажання Іраку придбати довершені системи зброї.

Можете бути впевненими, що, якщо ми виявимо будь-яке постачання зброї в Ірак з будь-якої країни, ми вживемо відповідних заходів.

До теперішнього часу ми не бачили достовірних доказів того, що "Кольчуга" була поставлена в Ірак. Ми уважно займалися розслідуванням будь-якої відповідної інформації по мірі надходження.

Український уряд заявив, що такого постачання не було і не буде. Ми чекаємо, що Україна буде вживати заходів щодо недопущення такого постачання.


Відзначимо, що питання в обох цитатах звучать абсолютно однаково… Насправді ця відповідь так і не була вимовлена, її було вміщено прямо на сайті Держдепу 29 квітня, хоч сама сценка датована 26 квітня. Але знайти в документах держдепартаменту за цей день згадку про українські "Кольчуги" та Іран так і не вдалося.

Виділена нами фраза - суто дипломатична формула, яку потрібно розуміти так: "поки у нас немає документів, які ми могли б представити як докази".

Ще один такий же дипломатичний вислів. Представник Розвідуправління Міністерства оборони США Джим Брукс сформулював відповідь так: "Ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію".

Переклад з дипломатичної мови може свідчити про як мінімум дві версії.

Перша. США дійсно мають інформацію про наявність в Іраці українських установок "Кольчуга", але не можуть оприлюднити цю інформацію. Просто час не настав.

Друга. Підтверджуються слова, сказані американськими офіційними особами - Америка дійсно уважно розслідує будь-яку інформацію про співпрацю інших держав з державами-терористами. Тобто розслідування продовжується і тому американці уникають що-небудь підтверджувати.

Отже, робіть самі висновок з інтерв'ю Брукса. Звернемо увагу лише на деякі його аспекти. Представник розвідуправління був надто обережний у висловлюваннях, відчувалося, як йому потрібно було підбирати слова - напевно вже отримав прочухана за цитування у Public I.

Зараз Брукс вимушений дати задній хід - він стверджує, що його неправильно цитували. Велика політика змушує розвідників стати ще більш таємничими і дипломатичними.

Чи є у розвідуправління Міністерства оборони США яка-небудь інформація, що стосується того, чи має Ірак в своєму розпорядженні зброю українського походження?

- Я вже відповідав на це питання декілька разів. Якби у нас була інформація, що стосується того, чи має Ірак в своєму розпорядженні українську зброю, зокрема радарні системи, я б не зміг її коментувати. Це розвіддані, і не в моїй компетенції підтверджувати або заперечувати, що в Ірака є зброя, придбана в Україні.

Чи проводилося спеціальне розслідування щодо цього?

- Міністерство оборони і розвідувальне управління мають великий інтерес до військових розробок Іраку - ви розумієте, чим Ірак займається, чи відновлюють іракці систему озброєння, чи відбудовують вони свою систему протиповітряної оборони - все це становить величезний інтерес для нас. І ми будемо продовжувати стежити за цим. Мова йде про те, як вони відновлюють їх в порушення санкцій ООН. Що до того, як ми вираховуємо їхні розробки, - то тут ми наближаємося до області засекреченої інформації. Коли ми дізнаємося про подібні речі, ми ділимося цими даними з нашим керівництвом, оскільки на цьому рівні вже йдеться про питання поширення зброї, яке, як правило, знаходиться у полі діяльності Держдепартаменту.

Чи можете Ви сказати, які системи використовує Ірак, щоб захищати свій повітряний простір?

- Ну що ж, я повинен бути дуже акуратний, оскільки так я можу дуже швидко опинитися в області закритої інформації.

Отже, традиційно Ірак будував свої системи протиповітряної оборони, використовуючи радари і зброю радянського походження. Вони також спробували поліпшити системи управління і контролю, використовуючи оптоволоконні мережі - щоб поліпшити комунікації і зробити їх більш ефективними. Їхня система протиповітряної оборони складається з багатьох компонентів, вона складається з частин різного походження. Це становить для нас великий інтерес - те, що до неї входить, - щоб оцінити можливості їхніх систем і краще захистити наших пілотів літаків, які виконують завдання, літаючи над Іраком.

Чи можна сказати, що там можуть бути присутні компоненти з України?

- Це гіпотетичне питання. Я думаю, що справжнє питання полягає в тому, чи намагається Ірак порушити санкції ООН і побудувати більш дійову військову машину. І якщо це так, то вони більш ніж ймовірно звернуться до тих країн, які бажають продати їм обладнання. Однак щодо конкретних країн, то я б не хотів давати коментарів з цього приводу, оскільки тут ми наближаємося до області закритої інформації.

Чи можна сказати, що система ППО Іраку може подолати технологію "стелс"? Чи існують докази цього?

- Питання, яке ви ставите, абсолютно очевидно стосується секретної інформації. Я дійсно не можу коментувати, називається чи ні та технологія, про яку ви говорите, пасивною когерентною (послідовною) радарною системою виявлення. Нам відома спроба Іраку провести експеримент з цим типом технологій. Однак зараз ведуться суперечки з приводу того, може чи ні ця технологія "перемогти" технологію "стелс". Ми знаємо про неї, стежимо за цим. Але я не в праві обговорювати наші знахідки і висновки. Можливо, ви б захотіли поставити ВПС США питання про тест, проведений на їхньому літаку. Я упевнений, що в минулому році вони випустили прес-реліз щодо цього тесту.

Чи можете Ви підтвердити ваше твердження, яке з'явилося в розслідування Public I, що Ірак має в своєму розпорядженні "Кольчуги", чи ні?

- Це була помилкова цитата, її вирвали з контексту. Я не коментував те, чи отримав Ірак радари "Кольчуга" з України, чи ні. Я думаю, непорозуміння пояснюється тим, що ми знали про технологію пасивних когерентних радарів виявлення та інтерес Іраку до цієї технології, але я не говорив, що вони отримали радари з України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: