Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Харків стане двомовним?

Вівторок, 9 квітня 2002, 12:53
У ході консультативного опитування населення Харкова за використання російської мови на території міста нарівні з державним висловилося 81,56% харків'ян, які взяли участь у голосуванні, (більше 533 тис. чоловік).

Такі дані були оприлюднені у понеділок увечері на засіданні міської виборчої комісії з виборів мера. Опитування проводилося методом голосування 31 березня у ході виборів.

Що стосується другого консультативного опитування населення, відносно надання Харкову спеціального статусу міста республіканського значення, то остаточна цифра за результатами цього опитування поки не з'ясована.

У Харкові проживають приблизно 1,5 млн. чоловік.

У ході консультативного опитування мешканці міста повинні були відповісти на питання: "Чи вважаєте Ви, що у Харкові російська мова повинна застосовуватися нарівні з державною у всіх сферах громадського життя?".

За підсумками опитування міськрада повинна буде звернутися до Верховної Ради з відповідною заявою.

Як повідомлялося, у грудні 1996 року харківська міськрада вирішила використати російську мову у документообігу органів місцевого самоврядування нарівні з державним. Це рішення було опротестовано прокуратурою, однак міська рада відмовилася задовольнити протест, після чого законність рішення харківських депутатів розглядалася у судових органах.

У лютому 2001 року Верховний суд України визнав, що міськрада перевищила свої повноваження, ухвалюючи рішення про двомовність, однак міськрада на наступній сесії відмовилася виконувати рішення суду. У квітні минулого року депутати міськради знову повернулися до цього питання у зв'язку з представленням обласного прокурора. Однак сесія вирішила не відміняти раніше прийняте рішення, а провести у місті консультативний референдум про офіційне використання російської мови.

Тоді ж депутати міськради звернулися до президента України і Верховної Ради з проханням "забезпечити невідкладну ратифікацію" Європейської хартії регіональних мов, що фактично узаконило б первинне рішення міськради.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: