Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як "Газпром" отримає борг з України

Понеділок, 1 липня 2002, 12:08
Від УП. У понеділок до Києва прибув віце-прем'єр Росії Віктор Христенко. Він має намір зустрітися з прем'єр-міністром України Анатолієм Кінахом і першим віце-прем'єром Олегом Дубиною.

За підсумками переговорів Дубина і Христенко мають намір підписати двосторонній контракт на використання ВАТ "Газпром" українських підземних сховищ газу (ПСГ) до 2013 року. Попередня домовленість про підписання такого контракту була досягнута 21 червня у ході 7-го засідання українсько-російської спільної міждержавної комісії зі співпраці у Харкові. Про деякі інші питання, заплановані для обговорення у Києві, - Газета.ru.


Питання із затримкою повернення українського боргу "Газпрому" вирішене. Про це в інтерв'ю "Газете.Ru" заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Рязанов.

Як вже повідомляла Газета.ru, минулої осені прем'єри Росії та України Михайло Касьянов й Анатолій Кінах підписали міжурядову угоду, відповідно до якої російська сторона реструктурувала $1,4 млрд українського боргу за газ терміном на 12 років з трирічним пільговим періодом. За угодою український "Нафтогаз" повинен був випустити і передати "Газпрому" свої облігації на суму боргу. Облігації "Нафтогаз" випустив, однак "Газпром" відмовився їх приймати – за новим податковим законодавством "Газпром" у разі отримання облігацій повинен заплатити приблизно $650 млн податку на прибуток. Ситуація зайшла у глухий кут.

Весь цей час "Газпром" лобіював в уряді зміни умов міжурядової угоди, а "Нафтогаз" навіть направив Кабінету міністрів України пропозицію: розплачуватися з Росією за рахунок послуг, що надаються українською стороною по транзиту російського газу.

Однак, як заявив в інтерв'ю "Газете.Ru" заступник голови правління "Газпрому" Олександр Рязанов, урядам Росії, України і "Газпрому" все-таки вдалося виробити модель, за якою "Газпром" зможе отримати борг без втрат.

- Переговори про погашення Україною боргу за газ в $1,4 млрд зайшли у глухий кут з вини самого "Газпрому". На якій стадії переговори знаходяться зараз?

- Спочатку була пропозиція про переклад боргу на Внешекономбанк, щоб у "Газпрому" не пішла реалізація. Але справа у тому, що ця схема вимагала зміни міжурядової угоди, а уряд як Росії, так і України навряд чи на це піде. Тому найрозумнішим для нас варіантом є прийняття спеціального закону, щоб ми не платили податки відразу. Ми не можемо заплатити відразу $650 млн. Я вважаю, нічого страшного тут немає. І саме тиждень тому під час зустрічі у Харкові Михайло Касьянов сказав, що ми вирішимо це питання.

- Про який закон йде мова? Ви маєте на увазі, що конкретно для цього випадку і "Газпрому" буде ухвалений спеціальний закон?

- Так, для цієї ситуації буде прийнята поправка до Податкового кодексу. Уряд говорить, що він готовий на це піти. Ми, у принципі, можемо залишити облігації у себе, якщо податки будуть відстрочені, і платити ними хоч би частково за транзит. Це один з варіантів, який ми будемо вирішувати.

- У Харкові Касьянов заявив, що облігації "Нафтогазу" ненадійні, оскільки не мають рейтингу. Що ви думаєте про це?

- Ми просимо дві речі. Перше - підвищити рейтинг облігацій. Для цього потрібна відповідна юридична тонкість. І друге - Кабінет міністрів України повинен дати фінансові гарантії. Я думаю, нам навряд чи вдасться підвищити рейтинг, тому що "Нафтогаз" - компанія, яка не має рейтингу, але якщо Кабінет міністрів дасть гарантії, то цього, у принципі, буде досить.

- Тобто "Газпром" хоче отримати облігації "Нафтогазу" під гарантії українського уряду?

- Так.

- Коли це може трапитися, якщо взагалі це можливо?

- На останній міжурядовій комісії Анатолій Кінах погодився дати гарантії уряду, але поки на словах. А щоб перейти від слів до практики у цьому випадку не потрібно дуже багато часу.

- А поправки до Податкового кодексу?

- Якщо уряд і основні фракції нас підтримають, я думаю, прийняти поправки можна за тиждень. Відразу у трьох читаннях. За податковим законодавством поправки повинні за півроку прийматися, так що, напевно, з нового року вони вже набудуть чинності. У принципі, проблема з боргами вирішена.

- Поправки до податкового кодексу будуть повністю виключати можливість того, що "Газпром" заплатить податки з цих облігацій?

Ні-ні, податок буде платитися, але по мірі реалізації цієї практики.

Виходить подвійне оподаткування. Поставивши газ, "Газпром" вже заплатив податки, а тепер вимушений платити ще раз.

- Ні, не заплатив, у тому-то і справа. Згідно із законом, що набрав чинності з 1 січня цього року, податки платяться після поставок, а раніше – після отримання коштів. Зараз у податковому законодавстві все ж прийнята відстрочка щодо старих боргів терміном на п'ять років. Тому отримавши облігацію, ми отримали реалізацію. А, отримавши реалізацію, ми повинні заплатити податки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: