Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати Ющенка вимагають звільнити Тулуба з "Енергоатому"

Четвер, 11 липня 2002, 17:06
Комітет Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією за ініціативою членів депутатської групи "Разом" звернувся до державних органів щодо фактів порушень антикорупційного та антимонопольного законодавства в енергетиці.

Про це повідомив Голова Комітету, член депутатської групи "Разом" (фракція "Наша Україна") Володимир Стретович.

Зокрема, Комітет звернувся до Генерального прокурора України та Голови Служби безпеки України щодо порушення заступником Секретаря Ради національної безпеки та оборони України Сергієм Тулубом та Секретарем РНБОУ Євгеном Марчуком Закону "Про боротьбу з корупцією", йдеться у заяві Комітету, поширеній у четвер.

Парламентський Комітет вимагає звільнити Тулуба з цієї посади через незаконне поєднання ним обов'язків державного службовця та президента НАЕК "Енергоатом".

Натомість Секретар РНБО України Марчук, знаючи про вступ Тулуба на посаду президента НАЕК "Енергоатом", не повідомив про порушення Тулубом спеціальних обмежень (встановлених для державних службовців) жоден із органів, які борються з корупцією.

Також Марчук порушив вимоги Закону "Про боротьбу з корупцією" і не вніс подання Президенту України про звільнення Тулуба з посади заступника Секретаря РНБО України, - відзначив Голова парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Стретович.

Парламентарі також звернулися до Антимонопольному комітету України у зв'язку із порушеннями відповідного законодавства Національною комісією регулювання електроенергетики України (НКРЕ) та Міністерством палива та енергетики України.

Комітет ВР з питань боротьби з оргзлочинністю та корупцією вважає, що протягом останніх років НКРЕ діє всупереч державним інтересам, зокрема в забезпеченні конкурентного середовища в електроенергетиці.

Існуюча практика розподілу коштів між виробниками електроенергії в Оптовому ринку є дискримінаційною щодо одних виробників електроенергії та ставить у привілейоване становище інших, завдає істотної шкоди правам та інтересам суб'єктів електроенергетики, - говориться у зверненні Комітету.

Тільки в 2001 р. НКРЕ в "ручному" режимі перерозподілила 1,2 млрд. грн. на користь окремих генеруючих компаній. Ще 2,8 млрд. грн. були розподілені згідно з окремими постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України (виданих за ініціативою Мінпаливенерго) - таким чином, генеруючі компанії опинилися в нерівних умовах.

Результатом порушення НКРЕ та Мінпаливенерго Закону "Про електроенергетику" та законодавства про захист економічної конкуренції є значні диспропорції в оплаті в Оптовому ринку електроенергії продукції на користь окремих виробників електроенергії за рахунок інших, відсутність передумов для створення конкурентного середовища на ринку електроенергії, що призводить до погіршення енергетичної безпеки держави, - відзначають народні депутати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування