Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Під час кризи Кучма хоче довести, що керує ситуацією

Вівторок, 30 липня 2002, 16:26
Український глава хоче показати свою твердість і заробити таким чином політичні дивіденди

Хто винен у загибелі 83 чоловік, які стали наприкінці минулого тижня жертвами катастрофи під час показових польотів в українському місті Львові? У той час як учора Україна проводжала в останню дорогу перших 45 загиблих, політики намагалися знайти винних у цій трагедії.

Ще не було відповіді на питання, чи не є причиною катастрофи технічна несправність літака російського виробництва "Су-27" або людський чинник, як президент Леонід Кучма майже того ж дня дав ясно зрозуміти, що "винні мають бути суворо покарані". Кучма перервав свою відпустку в Криму і прибув до Львова.

Український президент, що є одночасно верховним головнокомандуючим збройними силами, демонструє рішучість покласти відповідальність на військове керівництво. Тим самим, він збирається розширити собі поле для політичного маневру: продемонструвати жорсткість в управлінні країною і попередити критику з боку опозиції.

Ще в суботу він відправив у відставку командувача військово-повітряних сил Володимира Стрельникова, а також командира і двох високопоставлених офіцерів з 14-го авіаційного корпусу, силами якого і було організовано авіаційне шоу. Вимушений піти у відставку і начальник штабу українських збройних сил Петро Шуляк, який заміняв на той момент міністра оборони, що знаходився у відпустці.

З урахуванням заданих Кучмою орієнтирів у неділю і в понеділок справа отримала подальший розвиток: звільнений командуючий військово-повітряними силами, а також низка інших офіцерів були арештовані за підозрою у серйозному порушенні службових обов'язків. Генеральний прокурор Святослав Піскун заявив учора про те, що до катастрофи, більш ніж очевидно, призвела "злочинна недбалість" у керівництві ВПС. За його словами, те, що літаки літали прямо над головами глядачів, є "грубим порушенням правил безпеки".

Злочинно, очевидно, діяли і обидва пілоти, які неправильно обслуговували літак, тому карна справа буде порушена і проти них. Льотчики, що врятувалися шляхом катапультування, були доставлені на лікування з пошкодженнями спини у клініку в місті Вінниця. Їх допитали, однак єдине, що поки відомо з їх свідчень, це те, що вони не в змозі були запобігти катастрофі.

Українські військово-повітряні сили відреагували вчора на катастрофу тим, що спочатку заборонили всі польоти військової авіації. Як підкреслювалося, за винятком літаків, що знаходяться на бойовому чергуванні.

Кучма, передусім, збирається відреагувати на те, що трапилося, більш рішуче, ніж минулого року, коли своєю повільністю він завдав собі шкоду політичного плану. У жовтні підрозділ українських сил протиповітряної оборони збив невірно запущеною ракетою російський пасажирський літак - всі 78 пасажирів загинули.

Тоді, Кучма після довгої демагогії був, нарешті, вимушений визнати помилку військових і відправити у відставку міністра оборони. Зрозуміло, спритному політику навряд чи вдасться стримати критику з приводу стану погано оснащених збройних сил України, що існуть за нестачі фінансових коштів. Країна, зрештою, прагне по волі її керівництва до НАТО.

Опозиція ж вже учора спробувала подати катастрофу у Львові як доказ неспроможності президента і його уряду. Трагедія є результатом десятирічної безгосподарності і політичної безвідповідальності, сказав лідер комуністів Симоненко. "Країна втратила обороноздатність". Примушують робити демонстраційні польоти три-п'ять літаків, "в той час, як інші іржавіють".

Переклад Іносми.ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування