Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія запровадила антидемпінгове мито на прокат з України

Понеділок, 8 липня 2002, 11:21
Українські металурги істотньо знизять експорт

Російський уряд запровадив тимчасове антидемпінгове мито на ввезений з України на митну територію РФ прокат плоский із заліза чи нелегійованої сталі шириною 600 мм і більше, оцинкованим способом. Відповідна постанова російського уряду (N493 від 4 липня) встановлює на на 4 місяці, починаючи з 4 серпня поточного року, розмір мита - 31,8% від митної вартості прокату. Документ ухвалений у відповідності з федеральним законом "Про міри захисту економічних інтересів Російської Федерації при здійсненні зовнішньої торгівлі товарами". Натепер ставка мита на ввіз оцинкованого прокату складає 5% митної вартості.

Згідно з постановою уряду РФ, Мінекономрозвитку повинно повідомити уряд України та Інтеграційний комітет Євразійської економічної спільноти (ЄврАзЕС) про запровадження тимчасового антидемпінгового мита на прокат і провести переговори про обмеження його поставок на територію РФ. Окрім того, міністерству доручено до закінчення терміну дії тимчасового антидемпінгового мита надати урядові РФ пропозиції про застосування додаткових антидемпінгових заходів.

Про необхідність захисту російського ринку від української продукції заявили керівники великих металургійних підприємств (Новолипецького меткомбінату, Магнітогорського меткобінату, "Сєвєрсталі" і "Євразхолдингу"). Вони запропонували російському уряду запровадити мито у розмірі від 20% до 40% на імпорт сталевої продукції у Росію. На думку російських металургів, експорт із України і Казахстану збиває ціни на російському ринку і не дає можливості російським підприємствам посилити свої позиції за рахунок внутрішнього ринку після втрат на світовому.

Російські металурги мотивують свою позицію тим, що українська сторона ще у січні 2002 року ввела субсидіювання своєї гірновидобувної промисловості (мається на увазі ухвалення Закону України "Про подальший розвиток гірно-металургійного комплексу" - "Контекст"). Уряд Росії, підтримуючи вітчизняних металургів, заявив про сподівання щодо того, що українська сторона змінить своє законодавство у відповідності із "прийнятими правилами", оскільки "конкурувати з галуззю, яка напряму субсидується українською державою, щонайменше, нелегко", сказав заступник голови Мінекономрозвитку РФ Максим Медвєдков.

Нагадаємо, що у кінці травня голови урядів України, Росії і Казахстану домовились про узгодження дій у сфері виробництва і експорту металопродукції. Зокрема, була досягнута домовленість про те, що Росія не запроваджуватиме до липня обмежувальні імпортні мита на сталеву продукцію із України і Казахстану. Як відомо, прем'єри домовились утворити українсько-казахсько-російську міжурядову робочу групу, яка повинна виробити конкретні кроки з урегулювання дій трьох країн на ринку металопродукції.

За даними російських фахівців, Україна і Казахстан направляють у Росію до 45% від своїх експортних поставок. З 1999 по 2001р., за даними фахівців, Україна у 1,6 рази збільшила постачання у Росію продукцію чорної металургії, а імпорт у Росію із Казахстану виріс за цей час майже вдвічі. З оцинкованого прокату частка України і Казахстану на російському ринку досягає 40%. За даними російських метпідприємств, імпорт оцинкованого прокату до Росії у 2001р. збільшився порівняно з 2000р. з 118,8 тис. тон до 137,7 тис. тон. Основним постачальником оцинкованого прокату з України у Росію є ММК ім.Ілліча, потужність якого з виробництва цього виду продукції складає близько 360 тис. тон на рік.

Внаслідок запровадження Росією антидемпінгового мита постачання цієї української продукції на російський ринок істотно зменшиться. Загальний обсяг експорту оцинкованого прокату у Росію з України минулого року склав 230 тис. тон. Проте за 5 місяців поточного року постачання склало всього близько 20 тис. тон., що, на думку фахівців, спричинене як антидемпінговими розслідуваннями, так і домовленостями між країнами щодо обмежень постачань метапродукції.

У прес-службі ММК ім.Ілліча коресподенту "Контексту" повідомили, що на даний момент у них відсутня інформація про запровадження Росією антидемпінгових мито. "У випадку, якщо інформація підтвердиться, це може привести до скорочення експортних поставок цього виду продукції у Росію і, можливо, до зменшення його випуску", - заявили у прес-службі. Проте підприємство до вступу цієї постанови у дію буде проводити постачання прокату у Росію згідно із раніше укладеними контрактами. Оскільки початок дії нових митних правил є форс-мажорною обставиною, можливо, ММК ім.Ілліча доведеться розірвати деякі контракти.

Експерт консалтингової компанії "Укрпромзовнішекспертиза" Сергій Поважнюк вважає, що українському металургійному підприємству буде складно переорієнтуватися на інші ринки через ситуацію, яка склалася на світовому ринку металургійної продукції.

Загальний обсяг українського експорту металопродукції у Росію, включаючи труби, складає нині близько $800 млн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування