Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перша ластівка на голову Геббельсам

Вівторок, 1 жовтня 2002, 18:38
Як відомо, дух цензури, що охопив медіа-простір України, залишився непоміченим у самій лабораторії цього явища – адміністрації президента. Банкова просила підкріплювати скарги не посиланням на анонімів, а конкретними фактами. І ось у вівторок прорвало одного з лідерів ринку інформаційних послуг - агентство УНІАН. То ж тепер розмову можна вести предметніше…

Вдень на сайті інформагентства з'явилося повідомлення, яке не дозволяє остаточно вмерти надії на українську журналістику.

"На даний момент агентство УНІАН потрапило під шалений тиск на формування незалежної інформаційної діяльності. З призначенням тиждень тому нового керівника інформаційної служби (виконавчого директора УНІАН Василя Юричка) ми відчуваємо, що в журналістські справи агентства втручаються люди, які представляють політичні інтереси влади і, зокрема, Адміністрації Президента України.

Для нашого колективу є нонсенсом будь-які прояви цензури, адже всі наші дії до цього часу були спрямовані на об’єктивне і неупереджене висвітлення всіх суспільних явищ, що відбуваються в Україні. Тому ми не збираємося миритися з паплюженням сталого авторитету агентства, незалежність якого дотепер визнавала і влада, і опозиція. Якщо ситуація не зміниться і влада продовжуватиме грубо втручатися в редакційну політику УНІАН, а також чинити тиск на власників агентства, ми залишаємо за собою право на страйк.

Крім того, ми плануємо звернутися з відкритим листом до Президента України Леоніда Кучми, спікера українського парламенту Володимира Литвина, народних депутатів та світової громадськості. Ми вважаємо свою неупереджену діяльність запорукою існування демократії в Україні, готові її відстоювати та звертаємося до журналістів інших українських ЗМІ та наших клієнтів з проханням підтримати нас".


Сам Василь Юричко, який до роботи в УНІАНі був редактором газети
"Президентський вісник", із текстом заяви не згодний: "Я не дав жодної вказівки і жодного матеріалу не зняв. Якщо я роблю зауваження до новин антипрезидентського плану, то це стосується тільки редакторських правок".

Юричко розповів, що перейшов до УНІАНу минулої п'ятниці на посаду виконавчого директора агентства. До цього в агентства змінився й генеральний директор – замість Михайла Батога ним став Олег Наливайко.

Існують дві версії нового місця роботи Батога. Юричко сказав, що він очолив прес-службу "Приватбанку", головного акціонера УНІАНу. Журналісти агентства, втім, говорять, що їх колишній шеф буде керувати холдингом "Інформаційні системи України", до якого крім УНІАНу, за неофіційною інформацією, входять газета "Комсомольська правда в Україні", радіо "Довіра", ТІА "Вікна" та телекомпанія "Приват-ТВ". На цьому місці начебто й раніше і працював Наливайко.

З приходом Юричка журналісти почали відчувати творчий дискомфорт. Сам новий виконавчий директор згадав, що з початку роботи вніс лише дві правки у повідомлення УНІАНу. Одну – літературну, інша ж стосувалася скорочення повідомлення про прес-конференцію Григорія Омельченка, який повторювався по тексту. Однак кореспондентка агентства, яка просила не називати своє прізвище, розповіла, що правки були й у зовсім інших випадках.

Ще один цікавий момент: за словами Юричка, коло його обов'язків в УНІАНі ще не розподілено з іншими керівниками агентства. А взагалі-то він збирається займатися проектами розвитку – зокрема, створенням… телеканалу і радіокомпанії на базі агентства.

Причиною нинішньої ситуації в колективі Юричко називає вівторкові непорозуміння нового гендиректора Наливайка з лідерами опозиції: Тимошенко, Морозом і Симоненком. За перипетіями цього скандалу можна ознайомитися у самій стрічці новин УНІАН:

Трійка, за словами Наливайка, "розпочала грубий тиск на незалежне інформаційне агентство УНІАН", коли "в ультимативній формі" почали вимагати негайного проведення прес-конференції. Їм запропонували інший час, оскільки на період з 13 до 14 години вже були заплановані дві інші зустрічі з журналістами. "Однак вони відкинули цю пропозицію і в ультимативній формі заявили, що їхня прес-конференція пройде саме у цей час".

Прес-конференція лідерів опозиції все ж відбулася о 13 годині в УНІАНі. За словами Юричка, вони просто взяли і пройшли до конференц-залу. Сама "трійка" факти тиску відкидає. Як ішлося в іншому повідомленні УНІАН, депутати сказали, що не відкидають можливість звернутися до суду з позовом до керівництва агентства. "Я, як громадянин, маю всі підстави звернутися зараз до суду із звинуваченням в дезінформації, оскільки нічого подібного стосовно мене - я можу гарантувати - не було, хай надасть докази", - сказав Мороз.

Вже після прес-конференції "трійка" побувала у нового керівництва УНІАНу. "Вони пообіцяли зняти цю новину про Наливайка", - зазначив Мороз. Однак нічого подібного не відбулося. Навпаки, агентство анулювало повідомлення, де опозиція погрожувала судом керівникам УНІАНу.

Скандал в агентстві почав трохи вгамовуватися ближче до вечора. З колективом зустрівся колишній керівник агентства, один з акціонерів та патрон УНІАНу в "Інформаційних системах України" Михайло Батіг. За словами журналістів, він буде якось залагоджувати конфлікт, сказав, що не дозволить звільнити бунтівників та планує навіть відвідати Банкову. "Він пообіцяв, що все буде як раніше".

Тим часом в самій адміністрації президента вирішили ігнорувати перше з початку "Темник-гейту" публічне зізнання в цензурі. Як сказав УП керівник інформуправління Сергій Васильєв, він "буде реагувати" на заяву УНІАНівців, тільки якщо вона надійде до АП у паперовій формі з підписами та на ім'я його, Медведчука чи, можливо, самого Кучми. "Я не можу реагувати на точку зору, яка поширена в ЗМІ".

Він також з цього документу хоче зрозуміти, "у чому проявляється тиск" на журналістів агентства і до чого взагалі тут Банкова. "Адже УНІАН – це незалежне агентство", - додав він.

P.S. На думку голови парламентського комітету з питань свободи слова Миколи Томенка, "втручання у редакційні справи УНІАНу - один із численних прикладів опанування інформаційного простору лідерами СДПУ(о)", повідомляє прес-служба блоку "Наша Україна". За словами народного депутата, "після приходу на Банкову Медведчука і Васильєва інформаційна політика в Україні диктується кількома людьми з адміністрації президента всупереч Конституції і чинному законодавству".

"Ні для кого не секрет, - йдеться у заяві Томенка, - що першочерговими завданнями нових керівників АП є кадрові зміни в популярних медіа, які здобули авторитет об’єктивних і неупереджених". "Очевидно, що чорний список репресованих ЗМІ, до якого входять агенція УНІАН, газета "Сегодня", телеканал "Тоніс" – це лише невелика частина проекту під назвою: "СДПУ(о) - направляюча і керуюча сила інформаційного простору України", - наголосив Микола Томенко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: